Hoppa till huvudinnehåll

Blir det brexit den 29 mars eller inte? Vem orkar hänga med i svängarna?

Brexit ska ske den 29 mars... eller? Det är komplicerat. Det brittiska parlamentet avvisar både ett brexitavtal och ett avtalslöst brexit. En lång förlängning av utträdesdatumet innebär att Storbritannien måste rösta i EU-valet samtidigt som landet förebereder ett utträde ur EU.

Torsdag kväll (kl. 19 finsk tid) röstar det brittiska parlamentet om en eventuell förlängning av datumet för brexit.

Utträdesdatumet kan skjutas fram på mycket kort sikt eller på avsevärt längre sikt, säger den brittiska regeringen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att EU bör vara öppen för en lång förlängning av brexitdatumet om Storbritannien behöver tid på sig att ompröva sin brexitstrategi.

Parlamentet i Storbritannien avvisar både avtal och avtalslöst brexit

Det brittiska parlamentet har avvisat det avtal om brexit som premiärminister Theresa May har utarbetat.

Men parlamentet har dessutom avvisat ett avtalslöst brexit under alla omständigheter.

Premiärminister Theresa May kämpar för sitt avtal: Om inte det godkänns så måste britterna delta i EU-valet

Premiärminister Theresa May vill ändå kämpa för sitt eget förslag till brexitavtal, och tänker nästa vecka - för tredje gången - försöka få parlamentet på sin sida.

Premiärminister May varnar nu parlamentet för följderna om brexitavtalet inte godkänns:

Då blir det en förlängning av brexit på längre sikt vilket innebär att britterna måste delta i EU-valet i maj - det vill säga välja delegater till en institution som landet håller på att lämna.

- Jag tror inte att det utfallet är det rätta. Nu måste de brittiska parlamentarikerna konfrontera de konsekvenser som deras beslut har fått, säger premiärminister Theresa May.

En hes Theresa May talar till brittiska parlamentet efter röstningen om brexit 13.3.2019.
Theresa May tappade rösten - och försökte göra sig hörd i det stökiga brittiska parlamentet En hes Theresa May talar till brittiska parlamentet efter röstningen om brexit 13.3.2019. Theresa May,Storbritannien,Brexit

May konstaterar att läget juridiskt är det samma som det har varit hela tiden:

- Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal - om man inte kommer överens om någonting annat. Ansvaret för vad detta andra är ligger nu hos varenda parlamentsledamot.

Labours ledare Jeremy Corbyn konstaterade på onsdag att parlamentet nu måste ta kontroll över brexitprocessen. Han lovade att hans parti kommer att arbeta hårt för att hitta en kompromisslösning.

Storbritannien kan lämna EU den 29 mars

Gårdagens parlamentsomröstningar om att man inte kan godkänna ett avtalslöst brexit är inte bindande enligt lag, rapporterar BBC.

Det här betyder att Storbritannien nog kan lämna EU den 29 mars utan ett brexitavtal - om man inte enas med EU om en förlängning av utträdesdatumet.

Källor: AP, BBC, Reuters

Det brittiska parlamentets omröstning om att be EU om en förlängning av utträdesdatumet sker i det brittiska parlamentet i kväll klockan 19. Omröstningen kan ses direkt på Svenska Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes