Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska parlamentet stöder regeringens förslag att skjuta upp brexit

Labourledaren Jeremy Corbyn talar i det brittiska parlamentet den 14 mars 2019.
Labourledaren Jeremy Corbyn talar i det brittiska parlamentet den 14 mars 2019. Labourledaren Jeremy Corbyn talar i det brittiska parlamentet den 14 mars 2019. Bild: EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT Brexit,Storbritannien

Det brittiska parlamentet har med rösterna 412 - 202 röstat för att regeringen ska be att EU går med på att skjuta upp det det brittiska utträdet ur unionen med minst tre månader från den 29 mars.

Premiärminister Theresa May säger att brexit kan skjutas upp med tre månader om parlamentet stöder det utträdesavtal med EU som Mays regering och EU har enats om.

Parlamentet har redan två gånger förkastat avtalet. May säger att hon kommer att be om ännu mera tid av EU om avtalet förkastas en tredje gång nästa vecka. En eventuellt förlängning av brexitprocessen måste godkännas av de 27 övriga medlemsländerna i EU.

Premiärministerns talesman säger att regeringen har enats om att den kommer att fördubbla ansträngningarna att få brexitavtalet godkänt.

Tidigare i kväll förkastade parlamentet med rösterna 314 - 312 ett förslag om att parlamentet ska ta över kontrollen av brexitprocessen. Förslaget om att parlamentet ska ta över kom från Labourparlamentarikern Hilary Benn.

Parlamentet röstade också emot ett ändringsförslag om att dels skjuta upp det brittiska utträdet ur EU och dels genomföra en ny folkomröstning om brexit. Rösterna föll 85 för, 334 emot. Ändringsförslaget lades fram av parlamentsledamoten Sarah Wollaston.

Parlamentet fortsatte i kväll med omröstningar om brexit, för tredje dagen den här veckan.

På onsdagen förkastade parlamentet ett brittiskt utträde utan ett avtal med EU. Omröstningen om att parlamentet inte kan godkänna ett avtalslöst utträde är enligt BBC inte bindande.

Källor: BBC, Reuters, Yle uutiset

Artikeln uppdaterades klockan 22.14 med en bild från parlamentets underhus under behandlingen av brexitfrågan.