Hoppa till huvudinnehåll

Erik Riska och Vasa Sport nådde ett viktigt mål för säsongen: "Jag kan med handen på hjärtat säga att vi har lyckats med det"

Erik Riska spelar för Vasa Sport.
Erik Riska och Vasa Sport har spelat klart för säsongen 2018-2019. Erik Riska spelar för Vasa Sport. Bild: Kuvavain Erik Riska

Vasa Sport hade två målsättningar inför säsongen. En placering bland de tio bästa lyckades man inte nå, men det andra målet, att få tillbaka trovärdigheten, menar lagkaptenen Erik Riska att uppnåddes.

Erik Riska och Vasa Sport skapade sig ett läge där en seger i Lahtis i den sista grundserieomgången hade fört upp laget på tionde plats i tabellen, förbi ett spelledigt JYP.

Nu blev det inte så, istället var det ett laddat Pelicans som kopplade ett grepp man aldrig släppte direkt i den första perioden.

– All heder åt Pelicans för segern, så här mycket bättre var de idag, sade Riska till Yle Puhe med hänvisning till slutsifforna 1–5.

– Idag fanns det inget utrymme för spekulation. Men vi måste komma ihåg att det inte föll på bara den här matchen, det är summan av 60 matcher som avgör och den här var en av de sämre i mängden, räknade Riska.

Inför den tredje perioden låg laget under med 1–3, vilket häpnadsväckande nog varit något av ett drömläge för Vasalaget under säsongen.

– Vi sade inför sista perioden i omklädningsrummet att vi varit i motsvarande läge 14 gånger tidigare och rest oss tio gånger. Vår tro på vändningen var stark, men Pelicans var bättre.

Ingen nervositet

Riska höll inte med om att det tuffa utgångsläget i måstematchen skulle ha gjort laget nervösa.

– Man kan inte ta någon press från ett läge man skapat åt sig själva. För oss var det enbart positivt att få gå in med en chans, ett läge vi skapat själva. Vi måste komma ihåg att Pelicans ligger trea i grundserietabellen, och att de finns på den positionen är välförtjänt.

I förlustens ögonblick var långtgående analyser av säsongen svåra att komma med, men Riska sammanfattade året väldigt enkelt: Laget hade två huvudsakliga målsättningar och nådde den ena av dessa.

– Vi skulle sluta minst på tionde plats i tabellen, men det misslyckades vi med. Det mål som ändå var viktigt för laget och även personligen viktigt för mig var att få trovärdigheten tillbaka i organisationen, att vi igen skulle bli ett trovärdigt ligalag.

– Jag kan med handen på hjärtat säga att vi lyckades med det målet och vi fick staden bakom oss igen, avrundade Riska.

Läs mera:

Svensk poängkung i finska ligan: "Fantastiskt att få avgöra det hela i säsongens sista match"

Säsongens sista skott kom att fälla avgörandet när svensken Malte Strömwall gjorde 4–3 i förlängning på bortais mot Jukurit. "Fantastiskt att få avgöra det hela i sista matchen för säsongen, otroligt skönt" sade succésvensken till Yle Puhe.

Läs mera:

Vasa Sports säsong är över, Helsingfors IFK går direkt till kvartsfinal

Mycket stod på spel i den sista grundserieomgången i ishockeyligan och efter att dammet lagt sig stod det klart att Helsingfors IFK landade på sjätte plats i tabellen och går direkt till kvartsfinal. Sports förlust i Lahtis betyder i sin tur att Vasalagets säsong är över och att JYP från Jyväskylä tar den tionde och sista slutspelsplatsen.

Läs också