Hoppa till huvudinnehåll

Få unga från Östnyland är på väg till klimatstrejken i Helsingfors - rektor: ”En olovlig frånvaro är en olovlig frånvaro”

Ungdomar protesterar mot klimatförändringen. I förgrunden synns två unga kvinnor varav den ena håller upp en skylt på vilken det står "Jorden är i våra händer!".
"Jorden är i våra händer" var bland annat budskapet under klimatstrejken i Borgå i januari. Ungdomar protesterar mot klimatförändringen. I förgrunden synns två unga kvinnor varav den ena håller upp en skylt på vilken det står "Jorden är i våra händer!". Bild: Yle/ Stefan Paavola klimatförändring,Borgå,demonstrationer (samhälleliga händelser),skolstrejk

På fredag samlas unga från hela Finland till klimatstrejk. Några större kampanjer har de studerande i gymnasierna i Lovisa, Borgå och Sibbo inte planerat.

Att studentprov skrivs samma dag kan vara en bidragande orsak. En annan orsak kan vara att information om själva strejken inte verkar ha nått ut så värst bra.

- Själv visste jag ingenting om strejken innan vår rektor kom och frågade mig på torsdagen, säger Benjamin Salminen, studerandekårens ordförande i Sibbo gymnasium. Ingen av mina vänner har heller hört om den.

Den senaste gången, i januari, deltog han inte.

- Då var jag tvungen att prioritera skolan och viktiga kurser, men visst är det bra att många bryr sig och försöker få något gjort, säger han.

Det handlar om vår framtid

Gymnasisterna i Borgå gymnasium ställde själva till med klimatstrejk i Borgå i januari. Nu är det lugnare på den fronten, intygar Sofia Held som är studerandekårens ordförande.

- Jag vet faktiskt inte om några studerande är på väg. Jag har inte hört om det. Det finns klimatintresserade studerande i skolan, så det finns en möjlighet att vissa är på väg.

Också hon anser att informationsgången inför fredagens klimatstrejk har varit bristfällig.

- Jag tror inte att det har kommit tillräckligt information till skolan. Själv lade jag märke till det hela för bara några dagar sedan, säger hon.

Ett tjugotal unga människor står utanför stadshuset i Borgå, ett gult stenhus.
På fredagens klimatdemonstration utanför stadshuset i Borgå hade relativt många slutit upp trots allt. På plats fanns barn, unga och vuxna i olika åldrar, bland annat flera studerande från Linnanjoen lukio. Ett tjugotal unga människor står utanför stadshuset i Borgå, ett gult stenhus. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,klimatförändring,demonstrationer,Klimatdemonstration i Borgå 15.3.2019

I de flesta skolor ger deltagande i klimatstrejken på skoltid en frånvaroanmälan. Så också i Borgå gymnasium.

- Jag som studerande tycker att det är värt att skolka om man på riktigt är intresserad av att delta i strejken och påverka. Det handlar om vår framtid och att få ut vår åsikt till politikerna.

Bland gymnasierektorerna i Östnyland finns det en förståelse för elevernas engagemang, men samtidigt vill man att de följer skolans regler.

Nej och nja

- Från skolans sida kan vi inte bevilja frånvaro för en strejk. Vi har närvaroplikt i skolan, säger rektor Monica Johansson, från Borgå gymnasium. Samtidig är det jätteviktigt att våra studerande är engagerade i samhällsfrågor och vi vill stöda deras insatser för klimatet.

Hon undrar om det kunde finnas andra sätt för eleverna att engagera sig i frågan.

Närbild på en gympaboll som har målats till en jordglob. Någon står utomhus och håller i den.
"Jordklotet är i våra händer", står det på en boll som en av gymnasieeleverna i Borgå hade med sig till torget i januari. Närbild på en gympaboll som har målats till en jordglob. Någon står utomhus och håller i den. Bild: Yle/ Stefan Paavola klimatförändring,Borgå,demonstrationer,skolstrejk

Också i Lovisa gymnasium blir det en frånvaroanmälan om studerande klimatstrejkar på skoltid.

- Det är någonting vi inte kan godkänna som frånvaroorsak. Det är jättebra att de är aktiva och engagerar sig men en strejk som innebär frånvaro kan vi inte understöda, säger rektor Anders Nordström. En olovlig frånvaro är en olovlig frånvaro.

I skolan får de studerande däremot gärna engagera sig i klimatet.

- Vi kan understöda egen aktivitet inom skolan, som att ordna evenemang och informera om de faror och hot som klimatförändringen kan medföra. Närmast handlar det nu om formen, och då kan man fråga sig hur många strejker det ska ordnas och vad som ska hända.

Att bara strejka duger inte

I Sibbo gymnasium har frågan om frånvaro inte varit aktuell den här gången. Enligt rektorn finns det inget entydigt svar att ge.

- Det har varit väldigt tyst på den fronten hos oss. Ingen har kommit till mig som rektor och sagt någonting, så jag har ingen aning om någon är på väg dit eller inte, säger rektor Linus Dolk.

Han önskar att eleverna i god tid tar kontakt om de tänker klimatstrejka. Lov till en eventuell frånvaro vill han ta ställning till från fall till fall.

- Kommer eleverna till mig och frågar om lov, så vill jag veta vad de själva har gjort för klimatet och gå vidare därifrån, säger han.

- Om de själva inte har tänkt göra någonting eller inte har gjort någonting för klimatet, annat än att gå på en strejk, så är min personliga åsikt att man borde tänka sig för.

Blir det en anmärkning?

- Det finns inget entydigt svar på det, säger Linus Dolk.

Läs mera:

Ungdomar världen över demonstrerade för klimatet i 2052 städer

Ungdomar runt om i hela världen strejkade, inspirerade av 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Under fredagens gång pågick det demonstrationer i över tvåtusen städer i hundra länder runt världen.

15.3.2019 klockan 17:07 Artikeln har uppdaterats med en bild från klimatdemonstrationen vid stadshuset i Borgå på fredagen den 15 mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland