Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: En elegi för en försvinnande sport

Salla Koskela vann FM-guld i skidorientering år 2018 i Posio.
Salla Koskela vann FM-guld i skidorientering år 2018 i Posio. Salla Koskela vann FM-guld i skidorientering år 2018 i Posio. Bild: Lehtikuva skidorientering

Skidorientering är en idrott som är mycket beroende av vädergudarnas nycker. Denna vinter har de aktiva erbjudits goda förhållanden, men trots detta är deltagarantalet på de nationella tävlingarna inget att hurra för. Grenen kämpar i motvind.

Först kanske jag kan backa lite och förklara vad skidorientering egentligen är för något. Som namnet antyder orienterar man med skidor på fötterna, men man tar sig fram längs uppkörda spår, inte kortast möjliga väg genom skog och mark som i fotorientering.

På tävlingskartan finns visserligen även övriga terrängformationer, men det är nätverket av de gröna linjerna som är de mest intressanta för skidorienterarna. Merparten av spåren är ofta lika breda som en sköskoter och längs dessa sitter kontrollerna. Kartan har man på en för ändamålet avsedd ställning på bröstet.

Skidorientering är en mycket fartfylld gren. Att planera vägval och svänga rätt i varje korsning – i full fart – är inte enkelt. Det är farten som innebär de största utmaningarna.

Att arrangera en tävling i skidorientering är arbetsdrygt. Jag har stor respekt för eldsjälarna som engagerar sig år efter år. Spårnätet ska planeras, ritas in på kartan och köras upp regelbundet innan evenemanget. Först därefter börjar andra fasen av arrangemanget som att planera banor, föra ut kontroller och ordna resultatservice.

Jag förstår de som ser arrangemangen som otacksamma. Efter att ha kört upp spårsystemet hela natten innan tävlingen, kan det lätt dyka upp fula tankar när någon av de få deltagarna klagar över någon småsak. Otack är ibland världens lön.

Fredric Portin.
Fredric Portin, förbundstränare på FSO. Fredric Portin. Bild: FSI / Jeanette Harf Finlands Svenska Idrott,Fredric Portin

Genom denna förbundspenna vill jag dock ge en eloge till alla arrangörer, som trots detta, ställer upp år efter år. Samt möjligen uppmuntra fler att prova på idrotten. Vid goda yttre förhållanden är skidorientering bland det roligaste du kan göra en vinterdag – och innebär ypperlig träning både för orienterare och skidåkare.

Någon kanske tycker att jag är väl snabb att måla fan på väggen gällande den här idrottsgrenens framtid. Visst finns det positiva undantag, IK Falkens arrangemang av FSOM i skidorientering i Lappfors för en dryg månad sedan är ett fint exempel på ett sådant.

Bakgrunden till klagosången är ändå att lejonparten av grenens aktiva är äldre och kommer i sinom tid att trappa ner, medan nya förmågor inte alls fyller de yngre klasserna på samma sätt. Känner du någon som kunde inleda karriären som nästa generations skidorienterare nästa vinter?

Fredric Portin
Förbundstränare, Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport