Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt norskt guld i Östersund, Sverige knep brons – Seppälä och Mäkäräinen på tolfte plats

Johannes Böl och Marte Olsbu Röiseland firar guld.
Marte Olsbu Röiseland vann guld i sprintstafett mixed tillsammans med Johannes Bö. Johannes Böl och Marte Olsbu Röiseland firar guld. Johannes Bø,Marte Olsbu

Johannes Bö och Marte Olsbu Röiseland vann den första sprintstafetten mixed någonsin vid skidskytte-VM i Östersund. Finlands förhoppningar grusade tidigt i tävlingen efter dåligt skytte av Kaisa Mäkäräinen vid det första stående skyttet.

Tävlingsformen debuterade på VM-nivå och bjöd på dramatik in i det sista.

Det blev en stenhård strid på sista etappen om medaljerna, herretappen såg Sverige, Italien och Norge följas åt till det nästsista skyttet där Sverige tappade tätkänningen efter att Sebastian Samuelsson bommat ett skott.

Johannes Bö och Lukas Hofer fick ett litet försprång i skidspåret som männen höll till det sista skyttet, men Samuelsson hade inte gett upp kampen om guldet.

I det stående skyttet gick det undan perfekt för Bö, som kom iväg utan bommar samtidigt som Hofer bommade en gång.

Bö åkte loss mot ett ohotat guld (hans tredje) medan Hofer fick jobba hårt med att hålla Samuelsson bakom sig i skidspåret i kampen om silverpengen.

Hanna Öberg växlar till Sebastian Samuelsson vid VM 2019.
Samuelsson + Öberg = brons. Hanna Öberg växlar till Sebastian Samuelsson vid VM 2019. Sebastian Samuelsson,Hanna Öberg

Finlands duo Kaisa Mäkärinen och Tero Seppälä kom i mål på tolfte plats, mycket på grund av en bomm och sex reservpatroner.

– Det hade krävts prickfritt skytte idag för att vara med i kampen om en medalj idag, men inte ens det hade räckt. Så pass hårt gick det undan i täten idag, konstaterade referent Magnus Eklöv i direktsändning.

– Det föll direkt på Kaisa Mäkäräinens första stående skytte med fyra bommar där. Själv sade hon att hon kom så sakta till vallen att det ledde till för låg puls vid skyttet, analyserade tränaren Juha Papinsaari för Yle.

På fredag är det vilodag i Östersund medan både dam- och herrstafetten finns på VM-programmet på lördag.

Söndagens masstarter avslutar VM i Östersund, då har Kaisa Mäkäräinen också sin sista chans att ta en sjunde VM-medalj i karriären.

Resultat, Sprintstafett, mixed:

1. Norge (Johannes Bö, Marte Olsbu Röiseland) 35.43,2 (0+6)
2. Italien (Lukas Hofer, Dorothea Wierer) +13,4 (0-5)
3. Sverige (Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg) + 20,0 (0+8)
4. Tyskland
5. Ukraina
6. Ryssland
---------------
12. Finland (Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä) + 1.39,0 (1+6)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport