Hoppa till huvudinnehåll

I Närpes börjar man ha ordning på skolsituationen – men en ny utmaning väntar bakom hörnet

En röd träbyggnad med byggställningar runt.
Renoveringen av Västra Närpes skola. En röd träbyggnad med byggställningar runt. Bild: Yle/Juho Teir skolor,Närpes,lågstadiet,renovering,västra närpes skola

I Närpes har elevprognoserna pekat uppåt under de senaste åren, vilket inneburit utmaningar för staden då skolutrymmena inte räckt till. De mest akuta problemen åtgärdas, men en ny våg av arbetskraftsinvandrare ger staden lite huvudbry.

Som bäst bygger man ut Västra Närpes skola i Norrnäs där elevantalet beräknas öka från kring 70 elever idag till kring 90 elever inom några år. Efter utbyggnaden kommer skolan att vara nästan dubbelt större än nu.

I Mosebacke skola har man i sin tur tillfälligt löst utrymmesbristen med baracker. Men en utbyggnad planeras som bäst och om allt går väl kan byggskedet inledas i höst.

- Det är bättre nu. I Västra Närpes ser vi målet så småningom. Utbyggnaden börjar bli klar och i sommar färdigställs det sista inne i skolan, säger bildningsdirektören Åsa Snickars.

En kvinna med kort mörkt hår står i en mörk korridor.
Åsa Snickars. En kvinna med kort mörkt hår står i en mörk korridor. Bild: Yle/Juho Teir direktörer,kvinna,Närpes,bildningsdirektörer,åsa snickars

- I Mosebacke skola fick vi baracker som tilläggsutrymme från augusti, så nu har vi rymts in allihopa. Planeringen av nybygget börjar vara så pass klart att det kan presenteras för politikerna.

Tror du att de här åtgärderna som man nu har gjort räcker till för framtiden?

- Så långt vi kan se idag. Men nog har vi en utmaning framför oss med arbetskraftsinvandringen som kommer att öka med tanke på att många växthusföretagare har aviserat att de kommer att bygga ut sina anläggningar.

En röd tegelbyggnad. Framför byggnaden åker barn ner för en pulkabacke.
Mosebacke skola. En röd tegelbyggnad. Framför byggnaden åker barn ner för en pulkabacke. Bild: Yle/Juho Teir skolor,lågstadiet,Närpes,barn (familjemedlemmar),mosebacke skola

Ska diskutera med växthusägarna

Arbetskraftsinvandring är på många sätt ett positivt problem, men det är en utmaning för bildningssektorn att beräkna exakt hur många barn som kommer till staden i och med invandringen.

- Vi har ingen siffra vi kan gå efter. Vi ska föra en dialog med växthusägarna. När de vet vem de kommer att rekrytera ska de ge oss en uppfattning om arbetarna har med sig familj när de kommer hit, konstaterar Snickars.

- Vi vet av erfarenhet att har de inte barn när de kommer hit, så kommer de att ha det så småningom, eftersom det är väldigt unga människor som flyttar hit. Det innebär nog att det kommer att finnas mer barn i dagvård och i skola om några år.

Skyltar på nio språk med texten "välkommen till Stenbackens skola".
En tavla med texten Välkommen till Stenbackens skola på många olika språk, bl.a. bosniska, svenska och vietnamesiska. Skyltar på nio språk med texten "välkommen till Stenbackens skola". Bild: Yle/Juho Teir Skylt,språk,Närpes,mångkulturalism

Frågan är om man tagit det här i beaktande när man byggt ut skolorna. Enligt Snickars är svaret ja.

- Mosebacke skola blir en så kallad tvåserie skola med parallellklasser hela vägen upp. De ska nog räcka till. Det är de övriga delningarna i svenska som andra språk och religion som kan vara en utmaning. Men som det är planerat nu så borde det räcka.

Vill bosätta sig i centrumområdet

Ute i periferierna skulle man däremot mer än gärna ta emot mer elever, bland annat i Pjelax och Pörtom som är de två minsta skolorna.

Men problemet är att de flesta vill bosätta sig i centrumområdet, vilket sätter press på centrumskolorna Mosebacke och Stenbacken.

En röd trähusfasad med texten Stenbackens skola uppristad på väggen med stora bokstäver. Ovanför texten en stor klocka.
Stenbackens skola. En röd trähusfasad med texten Stenbackens skola uppristad på väggen med stora bokstäver. Ovanför texten en stor klocka. Bild: Yle/Juho Teir skolor,Närpes,lågstadiet,byggnader,skolbyggnader,stenbackens skola

- Det beror på hur stor den här invandringen blir. Nu när vi bygger ut Mosebacke så borde vi klara oss, men i Stenbacken kan vi inte köra dubbla serier med parallellklasser. Det har vi inte klassrum.

Enligt Snickars skulle det också med tanke på integreringen vara bra att alla invandrare inte bosätter sig på samma område, utan sprider sig ut till periferierna.

- Det är klart att det skulle vara önskvärt på många olika sätt. Ur ett språkinlärningsperspektiv skulle det vara bra. Blir det väldigt många av en nationalitet är det väldigt enkelt att man klarar sig med det språket ganska långt.

- Jag tror att vi också måste fundera på att rotera förberedande undervisningen, att sprida den också till andra skolor.

Mersiha Osmanovic: Kanske vi behöver fler skolor

Mersiha Osmanovic kom till Närpes för snart fem år sedan med sin familj. Idag har hon två barn, den ena går på årskurs fyra, den andra är i dagisålder.

Hon jobbar som eftisledare på Stenbackens skola och har märkt av den stora mängden invandrare.

En kvinna i 30-årsåldern med rött hår och glasögon står bredvid en gul vägg i en skolkorridor.
Mersiha Osmanovic. En kvinna i 30-årsåldern med rött hår och glasögon står bredvid en gul vägg i en skolkorridor. Bild: Yle/Juho Teir invandrare,skolor,lågstadiet,Närpes,lärare,mersiha osmanovic

- På hösten kommer vi att ha 20 förskolebarn och 50 procent är invandrarbarn, säger hon.

- Min man jobbar i växthus och han säger att det kommer många nya invandrare, mest från Vietnam. De kommer med hela familjen och de har också två, tre barn. Kanske vi behöver några fler skolor.

Som många andra invandrare flyttade även Mersiha och hennes familj in till Närpes centrum.

- Vi flyttade till Näsby, men det är jättesvårt att hitta lägenhet. Det var min man som först bodde här ensam och han hittade lägenhet. Där vi bodde var nästan som ett ghetto, det bor bara bosnier och vietnameser där.

Tycker du staden kunde på något sätt styra invandrare också till andra delar av Närpes?

- Det är en bra idé, men hur ska de göra det. Det är svårt eftersom det ändå är man själv som väljer var man bor.

Tror att skolstrukturen kommer att hålla

Även om arbetskraftsinvandringen är en utmaning för bildningssektorn, ser Åsa Snickars inga indikationer på att skolstrukturen inte skulle hålla.

- Inte med de elevgränser vi har idag. Jag ser jätteljust på framtiden. Det är roligt att vi får bygga ut och jag är otroligt tacksam att våra politiker ger oss den möjligheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten