Hoppa till huvudinnehåll

Jeppo blev i folkmun lilla Ukraina – nästan var tionde invånare kommer från Ukraina

Ukrainska arbetare i Jeppo.
Ukrainska arbetare i Jeppo. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jeppo,Nykarleby,Ukraina,omelchenko

I Jeppo i Nykarleby bor 950 personer. Av dem är 70 från Ukraina. Sommartid är de ukrainska invånarna ännu fler, över 100.

Yuliia Kruhliak kom till Finland och Jeppo 2014. Då hade hennes man redan jobbat en tid på en lantgård. Till familjen hör också en 6-årig dotter.

- Min svärmor bor också här i Jeppo och min mans bror bor i Jakobstad. Vi trivs jättebra här, nästan alla i byn känner varandra och många från Ukraina bor här.

Kruhliak studerar till närvårdare och jobbar inom hemvården. Hon talar flytande svenska och säger att Jeppoborna tagit emot familjen med öppna armar.

- De hjälper med allt.

Kruhliak berättar att en ukrainsk familj förlorade sitt hus i en brand för några veckor sedan.

- Det hände strax före sju på morgonen och halv nio på morgonen var första paketet här åt pojkarna som var helt utan kläder. Det är bara ett exempel då folk var jättesnabba att hjälpa.

Hej och privet

Julia Bashynska jobbar i Jeppo och hennes syster bor i byn.

- Det är otroligt här. Många ukrainare har sin familj med sig här, vi besöker varandra, grillar och har roligt ihop.

Julia Bashynska och Slavik Omelchenko
Julia Bashynska och Slavik Omelchenko. Julia Bashynska och Slavik Omelchenko Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Nykarleby,Jeppo,Ukraina,omelchenko

Bashynska berättar att går man ut i Jeppo får man ofta säga både hej och privet åt folk man möter.

Slavik Omelchenko säger att byn länge har varit ukrainsk. Han har bott där i sex år.

- Man ser ukrainska barn som leker ute, såklart också med finländska barn. Folk här hejar och ler alltid, säger Bashynska.

Goda relationer

Den här intervjun gör vi på engelska. Jag undrar försiktigt om de inte borde lära sig svenska och kanske inte leva så mycket på ukrainskt vis då de ändå bor i Finland.

- Men det är svårt att lära sig språk när alla runt dig talar ditt eget språk, säger Omelchenko.

- Jag har flyttat till Jakobstad och lär mej svenska nu med grannarna. Men det är så enkelt att gå till grannar och vänner som genast förstår vad man menar och kan hjälpa, säger Bashynska.

De betonar också att de känner andra än ukrainare i byn och att relationerna är goda.

Ordnar sommarfester och billån

På Jeppo Lantgris jobbar 15 ukrainare.

- Det är svårt att få inhemsk arbetskraft. Av någon anledning har det blivit många ukrainare, säger vd Johan Backlund.

Johan Backlund.
Johan Backlund Johan Backlund. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jeppo,Nykarleby,backlund

Han säger att djungeltelegrafen har nått ukrainarnas släkt och vänner - de har hört att det är gott att vara i Jeppo.

Håller byn på att bli ett mini-Ukraina?

- Ja i folkmun kallas det så. Vi har också andra företagare som har anställda från Ukraina och vi har försökt göra det bra för dem.

Bland annat har företagarna hjälpt till med att hitta bostäder åt inflyttarna, ordnat sommarfester och stått för billån.

- Nu går mycket av sig själv men i början var det viktigt att lotsa in dem i samhället med fritid, sommarfester och sjukvård. Det är viktigt med gemenskapen då man kommer till nytt land. Vi har försökt vinnlägga oss om att de ska trivas.

Läs mera:

20 olika nationaliteter på ett och samma företag – allt fler utländska medborgare jobbar i Österbotten

Företag i Jakobstadsregionen fungerar inte längre bara på svenska eller finska. På till exempel på Fresh Servant och Snellman räknar HR-cheferna till mer än 20 olika nationaliteter bland de anställda.

Läs mera:

Mutade läkaren och bad pastorn att slåss - en boxare, en konstnär och en entreprenör från Ukraina berättar hur de rotade sig i Österbotten

Alla ska mutas, trodde Dima när han kom till Finland. Så han köpte choklad åt läkaren. Petro har gett sin son två namn. Hemma heter han Bogdan, i skolan heter han Daniel. Här är några historier om hur det är att flytta till Finland.