Hoppa till huvudinnehåll

Smedsbybon Lisa Boström vann FM-guld i slalom men den färska finska mästaren är fundersam över sin framtid: "Att sluta är faktiskt ett reellt alternativ"

Lisa Boström vann FM-guld i Kuusamo.
Lisa Boström har gått i skidgymnasium de senaste fyra åren (arkivbild). Lisa Boström vann FM-guld i Kuusamo. Bild: Privat alpint,lisa boström

Smedsbybon Lisa Boström har vunnit sitt första FM-guld, då hon lyckades slå konkurrenterna i slalom i klassen U21 vid Ruka på onsdagskvällen. Nu öppnar den 20-åriga abiturienten ändå upp för en framtid utan alpin skidåkning. "Då kan jag åtminstone se tillbaka på de här åren och konstatera att jag slutade på topp", säger Boström till Yle Sporten.

– Visst var det en liten skräll. Jag hade inte kanske trott att det skulle räcka till guld. Här var en del bra åkare borta från startlistan, men jag är nog ändå nöjd med att det räckte till seger, säger Boström till Yle Sporten dagen efter sin triumf per telefon från Kuusamo.

Boström ledde tävlingen efter det första åket och korades slutligen till finsk mästare för första gången i karriären.

– Åken var relativt stabila. Det kom inga större missar och även om det är så långa banor här att man kan kosta på sig lite små missar här och där gick det jämnt och bra, säger hon.

FM-guldet i slalom smakade speciellt bra med tanke på att hon i åkte ur i storslalom i U21-klassen tidigare.

Hon laddar ännu för öppna FM-tävlingarna i slalom senare i vår, men absurdt nog kan vårens FM-guld i slalom vara slutpunkten på en spirande karriär.

Boström går fjärde och sista året vid skidgymnasiet i Gällivare och tar studenten i vår. Den fina prestationen betyder också slutet på en period av veritabel trygghet.

– Träningar i vår egen backe har inte varit möjligt på sistone så det har blivit en hel del resande just i år. Man har försökt klämma in skolarbete så mycket som möjligt och skolan har varit väldigt flexibel på den punkten, säger Boström.

"Att sluta är ett reellt alternativ"

Om och då hon kommer in på den studieinriktning hon siktat in sig på säger hon utan att blinka att det är sannolikt att hon sätter skidorna på hyllan.

– Det är nog ett reellt alternativ att sluta. Det finns få ställen där man faktiskt kan satsa vidare och på längre sikt tjänar man inga pengar på att bara träna alpint.

Boström medger att en nyckel till en eventuell fortsättning kunde vara landslagsstatus, som skulle öppna upp finansiella möjligheter att satsa vidare.

– Men är det så att det hela nu är över så kan jag åtminstone se tillbaka på de här åren och konstatera att jag slutade på topp. Att jag visade att jag kan, säger den färska finska mästaren avslutningsvis.

År 2017 deltog Boström som 17-åring i 18-åringarnas europeiska olympiska ungdomsfestival i Turkiet.

Öppna Instagram-inlägget

Läs också