Hoppa till huvudinnehåll

Svensk poängkung i finska ligan: "Fantastiskt att få avgöra det hela i säsongens sista match"

Malte Strömwall poängetta i Finland.
Malte Strömwall poängetta i Finland. Malte Strömwall poängetta i Finland. Bild: Miikka Jääskeläinen Malte Strömwall

Säsongens sista skott kom att fälla avgörandet när svensken Malte Strömwall gjorde 4–3 i förlängning på bortais mot Jukurit. "Fantastiskt att få avgöra det hela i sista matchen för säsongen, otroligt skönt" sade succésvensken till Yle Puhe.

Trots att det redan länge varit klart att KooKoo inte går vidare till slutspel i ligan har kampen om poängligasegern hållit vänner av ishockey i Kouvola på tårna.

Kampen mellan Ville Leskinen från Kärpät och Malte Strömwall från KooKoo pågick in i det sista, ända in i förlängningen i KooKoos sista match i S:t Michel.

Vid tiden 64.04 gjorde Strömwall 4–3-segermålet och samtidgt det mål som avgjorde kampen om poängligan.

Ville Leskinen från Kärpät samlade 29+28=57 poäng samtidigt som Strömwall med ett mål fler också samlade 30+27=57 poäng.

Antalet gjorda mål avgjorde.

– Så jävla skönt att vinna matchen! Vi låg under med 0–2 i första perioden och har i övrigt också haft en tung säsong. Att vi sen vänder på det sätt vi gör.

– Vi ville till slutspel men nu blev det inte så. Jag har ändå fått spela med fantastika spelare hela säsongen, det varit kul hela säsongen även om det har gått upp och ner. Jag har känt att det gått bra offensivt, att jag kan göra mål, och nu känns det fantastiskt bra, säger Strömwall.

Hoppa över Twitterpostning

Svensken satte med all sannolikhet punkt för sin ett och ett halvt år långa sejour i Kouvola, men var glad över valet av klubbadress.

– Det har varit stort att få vara här. Jag kom hem från USA, var lite nedkörd och så med dåligt självförtroende. Nu har jag byggt upp mig själv under bra ledarskap och fått komma igen.

Att Malte Strömwall är ett namn som ligger högt på flera klubbars önskelista är ingen överraskning, men poängkungen tar det hela med ro.

– Inget är klart. Nu ska jag sitta ner med agenten när jag kommer hem till Sverige, vi bestämmer sen mitt nästa steg, säger Strömwall.

Strömwall är född i Luleå och är odraftad med tanke på NHL. Innan försöket i AHL spelade han allsvensk ishockey i AIK.

Läs mera:

Vasa Sports säsong är över, Helsingfors IFK går direkt till kvartsfinal

Mycket stod på spel i den sista grundserieomgången i ishockeyligan och efter att dammet lagt sig stod det klart att Helsingfors IFK landade på sjätte plats i tabellen och går direkt till kvartsfinal. Sports förlust i Lahtis betyder i sin tur att Vasalagets säsong är över och att JYP från Jyväskylä tar den tionde och sista slutspelsplatsen.

Läs mera:

Erik Riska och Vasa Sport nådde ett viktigt mål för säsongen: "Jag kan med handen på hjärtat säga att vi har lyckats med det"

Vasa Sport hade två målsättningar inför säsongen. En placering bland de tio bästa lyckades man inte nå, men det andra målet, att få tillbaka trovärdigheten, menar lagkaptenen Erik Riska att uppnåddes.

Läs också