Hoppa till huvudinnehåll

Sy trosor – de går att sy med sicksacksöm på vilken symaskin som helst

Att sy egna trosor är ett utmärkt sätt att använda de sista tygresterna från andra projekt eller att återanvända tyg från andra plagg som inte längre går att använda.

När du väl testat och sytt ditt första par så fixar du sedan lätt ett par trosor på en timme. Ta mall av dina favorittrosor och sy upp en hel hög.

Du behöver ingen avancerad eller komplicerad symaskin för att sy egna trosor. Det går bra att använda enbart sicksacksöm för att sy hela trosan, eftersom sicksack är en töjbar söm.

Det viktigaste är att du använder en trikånål med en rund spets som inte gör hål i materialets struktur.

Jag lär ut ett sömnadstrick hur du undviker att få otrevliga hårda sömmar eller knöligt tyg som rullar och skaver i grenen.

Fyra par trosor på en tvättlina
Fyra par trosor på en tvättlina Bild: Yle/ Esa Saari trosor,underbyxor,sömnad,Strömsö

Vill du ha hjälp med att hitta och rita mönster och klippa till tyg så finns allt du behöver veta i artikeln i länken.

Mönstret till trosorna på bilden nedan, samt de jag syr i videon är gjorda i storlek 36/38 och det kan skrivas ut på två A4 från PDF så får du mönstret i rätt storlek.

Trosor med lejon- och blommönster
Trosor med lejon- och blommönster Bild: Yle/ Esa Saari trosor,underbyxor,sömnad,Gör-det-själv,Strömsö

Räkna med att första paret blir ett testpar, som sedan kanske behöver justeras lite för att passa dig. Olika resårband beter sig olika så testa gärna hur spänd du vill ha trosan runt midja och ben så att det blir bekvämt och inte spänner åt. Tänk även på att om du väljer att sy en trosa med vikt kant i benhålen, så töjer den vikta kanten inte lika mycket som resår.

trosor med spetskant
trosor med spetskant Bild: Yle/ Esa Saari trosor,underbyxor,Strömsö,sömnad

Gör så här

 1. Klipp ut mönsterdelarna i papper. Använder du ett köpt mönster så läs instruktionerna noga för just det mönstret. Använder du dina gamla trosor som modell så rita av dem och markera på mönstret vad som är bak, fram, benhål och trådriktning. Trosmönstret har tre delar: bak, fram och grenförstärkning.
 2. tillklippning av delar till trosor
  Delarna placeras mot vikt kant och klipps ut med rätt sömsmån. tillklippning av delar till trosor Bild: Yle/ Lee Esselström trosor,sömnad,Gör-det-själv,Strömsö
 3. Vik tyget och klipp ut delarna. Var noga med hur mycket sömsmån som ska läggas till på de olika ställena. Vid vikt kant, mitt bak och mitt fram, läggs ingen sömsmån. Om du vill göra dubbel fåll i benhålen så lägg till 2 cm sömsmån där. Vill du använda någon typ av resårband så klipper du helt utan sömsmån (om inte ditt mönster säger annat). Sidorna behöver 0,8-1 cm sömsmån. Midjan är beroende av hurudan kant du vill göra. Grenbiten ska klippas till med sömsmån på samma sätt som de andra delarna.
 4. framstycke nålas ihop med grenbiten
  Nåla fast grenbiten med rätsidan ner mot framsidans avigsida, 1 cm över markeringen på mönstret. framstycke nålas ihop med grenbiten Bild: Yle/ Lee Esselström trosor,sömnad,Strömsö
 5. Nåla fast grenbiten med rätsidan mot framdelens avigsida vid markeringarna. Sy fast den med en söm rakt över.
 6. grenbitens nålning
  Nåla först ihop bakstycket med framstycket i grenen. grenbitens nålning Bild: Yle/ Lee Esselström trosor,sömnad,Strömsö
 7. Vänd nu rätsidan upp och nåla ihop framstycke med bakstycke i grenen, räta mot räta. Och här kommer tricket hur du undviker otrevliga sömmar som skaver i rumpan eller i snippan: Rulla ihop framstycket mot mitten av grenen och sedan bakstycket på samma sätt.
  trossömnad
  Rulla framstycke och bakstycke mot mitten var för sig. trossömnad Bild: Yle/ Lee Esselström sömnad,trosor,Gör-det-själv,Strömsö

  Låt rullarna stanna i mitten. De kan eventuellt läggas på varandra, om det behövs.
  trossömnad
  Vik över grenbiten och nåla fast den med de andra nålarna trossömnad Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,sömnad,trosor,Gör-det-själv

  Vik över den extra grenbiten som sitter fast med en söm. Nåla fast den andra kanten med bak och framstycke och sy ihop alla tre tygen med en söm.
 8. sömnad av grenbiten på trosorna
  Grenbitens söm gjord sömnad av grenbiten på trosorna Bild: Yle/ Lee Esselström trosor,sömnad,Strömsö,Gör-det-själv
 9. Vänd ut allt till rätan och pressa. Du har nu fått ett greninlägg som inte har några synliga och hårda sömmar men ändå sitter fast ordentligt.
 10. trosans grenbit sidd och svängd
  trosans grenbit sidd och svängd Bild: Yle/ Lee Esselström sömnad,trosor,Strömsö
 11. Sy nu benhålens kanter. Här är tre olika sätt:
  A. Vik in dubbel fåll om du satt 2 cm sömsmån för det, nåla och sy.
  B. Vill du använda en vikresår så pressa vikresåren med max 2 prickar på strykjärnet, så att du får ett skarpt veck på mitten. Sy sedan vikresåren så att du lägger den runt kanten lite åt gången och drar lite i resåren samtidigt som du syr.
  sömnad av vikresår
  sömnad av vikresår Bild: Yle/ Lee Esselström sömnad,trosor,Strömsö

  Det kan hända att symaskinen matar fram resåren dåligt så du kan behöva dra fram den också med vänsterhand. Om du nålar resåren finns risk för att den gör fula bubblor eller att nålarna förstör resåren.
  sydda kanter på trosan
  Färdigt sydd vikresår i trosans båda benhål. sydda kanter på trosan Bild: Yle/ Lee Esselström trosor,sömnad,Strömsö

  C. Sicksacka fast en annan kantresår enligt tycke och smak, t ex en töjbar spets.
 12. Sy ihop ena sidan av trosorna. Vik sömmen åt ett håll och sy fast den lite med några stygn så att den hålls vikt och inte börjar trycka och skava in mot huden vid användning.
 13. Mät upp midjeresår eller önskad töjbar spets. Dela den i fyra delar med nålar. Markera på samma sätt på trosan och para ihop markeringarna så att resåren töjs jämnt runt hela trosan. Sy fast den.
 14. Sy ihop den andra sidsömmen. Vik sömmen mot ena sidan och sy fast den med några stygn.
Trosor
Trosor Bild: Yle/ Esa Saari trosor,underbyxor,sömnad,Strömsö,Gör-det-själv

Trosor med spetskant
Trosor med spetskant Bild: Yle/ Esa Saari trosor,underbyxor,Strömsö,sömnad

Ta dig kreativ frihet att göra precis sådana underkläder du vill ha och uttryck din personlighet!