Hoppa till huvudinnehåll

Vasarektor om klimatdemonstration: Vi är glada att unga vuxna vill kämpa för klimatet

Närbild på en gympaboll som har målats till en jordglob. Någon står utomhus och håller i den.
Närbild på en gympaboll som har målats till en jordglob. Någon står utomhus och håller i den. Bild: Yle/ Stefan Paavola klimatförändring,Borgå,demonstrationer,skolstrejk

Klimatprotesterna sprider sig. På fredagen hålls klimatdemonstrationer i Vasa, Jakobstad och Karleby. - Om unga vuxna vill kämpa för klimatet sätter vi inte käppar i hjulet, säger rektor Anne Levonen på Vasa gymnasium.

På fredag förmiddag ordnas klimatstrejker framför Vasa stadshus och Karleby stadshus. På eftermiddagen ställer sig demonstranter på rådhustrappan i Jakobstad, så som de gjort sedan i december.

Klimatdemonstrationen har blivit ett hett samtalsämne i Vasa övningsskolas gymnasium, säger studerande Ellen Bos.

- Demonstrationen väcker definitivt mycket intresse. Många har frågat om och diskuterat klimatstrejken, säger Bos.

Ingen vet vem som ordnar strejken i Vasa

Det enda oklara är vem som står bakom evenemanget och att demonstrationen kom så snabbt på. Därför avvaktar fortfarande många av de studerande.

- Jag ska åtminstone delta en stund även om jag sedan ska i väg på träningsläger, säger Bos.

Ellen Bos
Ellen Bos kommer att delta åtminstone en stund i klimatstrejken i Vasa. Ellen Bos Bild: privat Vasa,borgaregatans skola

På torsdag kväll sammanträder Vasa ungdomsfullmäktige där Ellen Bos är viceordförande. Ungdomsfullmäktige ska fundera över om de är villiga att ta ansvar för evenemanget.

Ellen Bos säger att åtminstone Vaasan lyseon lukio ställer sig bakom klimatstrejken på bred front.

Vasa gymnasium beviljar ledighet

Demonstrationen har också diskuterats på ett lärarmöte i Vasa gymnasium. Hur många av skolans studerande som deltar är inte klarlagt, eftersom en så kort ledighet beviljas av de enskilda grupphandledarna.

- Vi har beslutat att bevilja ledigt till dem som vill delta en stund under dagen. Det blir ingen olovlig frånvaro om man bett grupphandledaren om lov, säger Anne Levonen vid Vasa gymnasium.

Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen vid sitt skrivbord
Anne Levonen är rektor för Vasa gymnasium. Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen vid sitt skrivbord Bild: Yle/Anna Kurtén Vasa Gymnasium,anne levonen

Levonen säger att man från skolans sida inte vet så mycket om evenemanget, och att det är oklart vem som står bakom.

- Men vi ställer oss positiva till att unga deltar och engagerar sig i den här viktiga frågan, säger Anne Levonen.

Under fredagen skriver abiturienterna sitt studentprov i realämnen, så de kan inte delta säger Levonen. Tidpunkten är på så sätt illa vald och därför frågar sig Levonen om evenemanget har fått sin början i utlandet.

Vid Korsholms gymnasium har en lite grupp flickor hittills anhållit om att vara lediga från skolan för att strejka säger biträdande rektor Åsa Båsk.

Unga oroar sig för klimatet

Enligt den nyaste Ungdomsbarometern oroar sig nästan 70 procent av de finländska ungdomarna allra mest för klimatförändringen. Fler än 1 200 medlemmar av det finländska forskarsamfundet har också undertecknat ett öppet brev där de stöder klimatstrejkande barn och ungdomar.

På torsdagen blev det också klart att Greta Thunberg, den 16-åriga miljökämpen är nominerad till Nobels fredspris.

Greta Thunberg inspirerar

Det var Greta Thunberg som inspirerade 17-åriga Inka Österberg att ordna en klimatstrejk i Karleby. Österberg har under en längre tid oroat sig för klimatförändringen. IPCC:s klimatrapport i höstas blev droppen som fick henne att engagera sig.

Att agera lindrar klimatångesten.

- Jag började ta reda på vad jag själv kan göra för klimatet, säger Inka Österberg.

Det här resulterade i att Österberg äter veganskt och undviker att flyga. Hon försöker också åka kollektivtrafik så ofta det bara är möjligt.

- Jag försöker också noga tänka över mina inköp och minska mitt avfall, säger Österberg.

Och nu blir det alltså klimatstrejk på fredag förmiddag.

Ju fler orter och länder som deltar i demonstrationerna, desto större blir synligheten och möjligheten att påverka― Inka Österberg

Kan inte fortsätta som förr

Inka Österberg säger att klimatdemonstranterna riktar sig till makthavare, men det är bra att påminna alla om att vi inte kan fortsätta som tidigare

- Ju fler orter och länder som deltar i demonstrationerna, desto större blir synligheten och möjligheten att påverka, säger Östberg.

På fredagen ordnas klimatdemonstrationer på åtminstone 24 orter runt om i Finland. I hela världen deltar 1300 orter i 98 länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten