Hoppa till huvudinnehåll

Centern: Vårdreformen ska bygga på 18 landskap

Centern
Omsorgsminister Annika Saarikko samt viceordförande Juha Rehula och Hannakaisa Heikkinen Centern Bild: Lehtikuva Centern i Finland

Centern presenterade på fredagen sin modell till vårdreform i stället för den som stupade förra veckan. Modellen bygger som väntat på 18 landskap som erbjuder kvalitativ vård och service åt alla, på ett jämlikt sätt.

I Centerns modell har landskapen hand om ett brett spektrum av service för medborgarna - allt från tandvård och äldreomsorg till mental- och rusvård.

Centern vill se en begränsad valfrihet på så sätt att servicesedlar kunde användas för att komplettera vården eller få bort tillfälliga köer.

Centerns säger sig också vara redo att samarbeta med andra partier om reformen.

På torsdagen meddelade Socialdemokraterna att de vill se en parlamentarisk beredning av reformen, och att det jobb som redan har gjorts skall fortsätta utan avbrott.

Läs mera:

SDP: Alla partier ska vara med och ro vårdreformen i land efter valet

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna hoppas på en parlamentarisk beredning av vårdreformen under nästa riksdagsperiod. Alla partier, både regerings- och oppositionspartier, ska delta i arbetet, säger SDP.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes