Hoppa till huvudinnehåll

Dream Business - så här valde man att behandla människohandel i Kyrkslätt

Fyra kvinnor från filmen Dream Business om människohandel poserar
Fyra kvinnor från filmen Dream Business om människohandel poserar Bild: Patrik Instedt filmer,människohandel,Sexköpande

Dream Business är en film om människohandel i kanske sin brutalaste form. Vi ser kvinnor lurade på drömmen om ett bättre liv, instängda i ett rum. De är slavar.

Sexslavar som förs in och ut till kunder utanför rummet som vi inte får se. Vi ser kvinnorna när de kommer tillbaka från sina besök hos kunderna. Vi får se smärta, ångest och dödslängtan.

Trots att filmen är tuff och kanske just därför så är den angelägen. Den behöver visas och den behöver ses för att vi ska förstå vad som pågår, kanske i din granntrappa.

I Kyrkslätts gymnasium arbetade man med temat människohandel under två förmiddagar i oktober. Där fördjupade eleverna sig i temat genom bland annat olika workshops. Eleverna fick bekanta sig med hur olika former av människohandel kan se ut.

Filmen kan väcka väldigt starka känslor hos en del och det är av största vikt att få ventilera dem efteråt och inte bli lämnad ensam med sina tankar.

Den här filmen är ju rätt tuff på det sättet, jag har inte kompromissat så mycket.― Regissör, Michela Granit

Unga behöver se filmen men de behöver också få prata om sina upplevelser. Regissören Michaela Granit säger att hon vet att filmen är tuff men hon tycker att den kanske just därför är så angelägen.
Det är viktigt att ta upp de här tabu-frågorna och skapa rum och plattformer för att våga diskutera.― Regissör, Michela Granit

Hon tycker att vuxna har ett ansvar att ta upp obekväma frågor. Det är viktigt att ta upp de här tabu-frågorna och skapa rum och plattformer för att våga diskutera, för att våga möta känslor som är svåra.

Teamet bakom filmen rekommenderar att de som väljer att visa filmen Dream business för elever eller egentligen i vilka sammanhang som helst, erbjuder åtminstone ett diskussionstillfälle efteråt.

Så här kan man arbeta med temat människohandel

”En workshop i Kyrkslätt gymnasium använde metoden Fair sex. Där tog man bland annat upp olika aspekter kring rätten till sin egen kropp. Den grupp som arbetade med drama tog upp teman kring människohandel med hjälp av teaterns uttrycksmedel.

En del elever jobbade med business det vill säga ekonomin runt människohandel. Kring hur stora belopp som finns i omlopp beträffande människohandel.

Jag lärde mig många nya saker som jag aldrig hade tänkt på förut.― Lotta Linjala, studerande

Lotta Linjala var en av de studerande som var med i en arbetsgrupp om businessen kring människohandel. Lotta tycker att hon lärde sig en massa nya saker. Hon blev chockerad över de enorma mängderna både människor och pengar som är i omlopp inom människohandeln.

I en workshop gjorde de också korta nyheter kring temat människohandel och prostitution. Temat belystes också genom drama och musik. I Kyrkslätt hade de dessutom en ordverkstad där de genom ord fick en möjlighet att uttycka sina känslor och upplevelser kring filmen Dream Business.

Som vi vet hjälper ord oss att gestalta och förstå vår verklighet.― Paula Roselius, bibliotekarie

Som Paula Roselius som jobbar som bibliotekarie i Kyrkslätt gymnasium uttrycker det; som vi vet hjälper ord oss att gestalta och förstå vår verklighet.

Vissa av eleverna var chockade över vad de sett i filmen Dream Business och det var viktigt att de fick hjälp av vuxna och sakkunniga med att bearbeta sina upplevelser.

För studerande Alexander Bondestam var vissa av situationerna han såg i filmen helt nya för honom.
Han tyckte att det som hände i filmen var förskräckligt.

Man fattade att sådant där händer på riktigt runt om kring i olika världsdelar men också i Finland.― Iris Himanto

Iris Himanto och Leander Witting, två andra studerande vid Kyrkslätts gymnasium tyckte att filmen väckte starka känslor.
De blev chockerade och kanske också lite rädda.

-Människohandel i sig när det kommer till kritan är ju inte frivillig. Vissa har ju i början trott på ett bättre liv som kanske har lovats till dem. Där kommer den frivilliga aspekten att du far frivilligt i väg från din lilla stad, din familj för att för att fara efter den här drömmen som har getts till dig och sen hamnar du i en dålig situation som du kanske inte slipper ut från, säger Leander Witting. Man blir liksom lite lurad ...

Människohandel förekommer för att människor kanske inte riktigt vet att vad som är bakom det som dom ger sig in i. Och trots att dom kanske skulle vara medvetna så handlar det kanske om pengar, jobb och såna saker, tänker Iris Himanto.

Minister Elisabeth Rehn var inbjuden till Kyrkslätt för att ta del av projektet kring människohandel.
Rehn var imponerad av elevernas arbeten.

Som avslutning på temat ordnade de en paneldiskussion där skådespelare från filmen Dream Business, bland andra Linda Zilliacus, filmens regissör Michaela Granit deltog tillsammans med minister Elisabeth Rehn och sakkunnig Ninna Mörner vid Plattformen Civila Sverige mot människohandel. Eleverna fick ställa frågor om arbetsprocessen såväl som om människohandel i stort.

Kyrkslätts gymnasiums rektor Mikael Eriksson konstaterar att det har varit både svårt och tungt, men samtidigt givande att få jobba med ungdomarna kring de här frågorna. Han rekommenderar gärna det här sättet att jobba också för andra skolor.

Här följer förslag på värderingsövningar och diskussionsfrågor. Flera övningar och frågeställningar kan utgöra grund för vidare arbete med forumteater i gruppen. Mer om forumteater hittar du sist i det här avsnittet.

Edit 18.3 kl. 9.38: Citatet av Alexander Bondestam lite korrigerat. Tidigare stod det att han tyckte att filmen var en förskräcklig upplevelse, korrekt citat var att han tyckte att det som hände i filmen var förskräckligt.