Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Lyckligare kan ingen vara – en svensk Love Actually som fungerar som Allsång på Skansen

Planschen till filmen Lyckligare kan ingen vara.
Lyckligare kan ingen vara. Än ett gäng framgångsrika svenska skådespelare som får agera kära mot bakgrunden av ett somrigt Stockholm. Planschen till filmen Lyckligare kan ingen vara. Bild: SF Film Lyckligare kan ingen vara

Fem par. En sommar. Heta möten, svåra val. Och den stora frågan: hur tar den finländska publiken emot ett skepp som kommer lastat med trendiga svenskars kärlekstrubbel?

Nej, rubriken är inte ett långsökt försök att locka till klick. Likheterna mellan Staffan Lindbergs film och Allsång på Skansen är faktiskt både påtagliga och många.

Inte bara för att fonden utgörs av ett somrigt Stockholm. Eller för att musiken är en mix av svensk pop och mer internationella tongångar.

I lika hög grad handlar det om sättet på vilket helheten är uppbyggd och vilka känslor man talar till.

Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016.
Stockholm i våra hjärtan. Sanna Nielsen framför den stad som spelar en viktig roll i Lyckligare kan ingen vara. Sanna Nielsen är ny programledare för Allsång på Skansen 2016. Bild: SVT / Janne Danielsson 6532 6501 000,Yle Fem,Allsång på Skansen,Sanna Nielsen

Här blandas nya artister med gamla favoriter eftersom alla skall få sitt. Från lilla syster till pappas gamla faster.

Det är visserligen lite spretigt, men vissa nummer är riktiga höjdare. Och när någon man inte är så intresserad av uppträder har man tid att fundera på annat.

Överraskningarna är få eftersom formatet är välkänt, men själva paketeringen är snygg.

Publiken får vad den kommit för att se och struntar i blaserade kritiker som ropar efter förnyelse.

Ungefär så fungerar både allsångsfesten på Skansen och Lyckligare kan ingen vara.

Drömmen om kärlek

Till sin struktur är Lindbergs film ett myller av människoöden som på olika sätt knyts ihop under några hektiska försommardagar.

Dagar då solen skiner, grönskan är intensiv och livslusten som hetast.

Vi börjar i en miljö som bara kan beskrivas som fastighetsförmedlarnas Stockholmshimmel och där fångar kameran in Adam ”Vår tid är nu” Lundgrens spända ansikte.

Barnmorskan Maria och bilskolläraren Rickard ser glada ut tillsammans.
Livet ler. Celia Sparre och Adam Lundgren spelar två av filmens större roller. Barnmorskan Maria och bilskolläraren Rickard ser glada ut tillsammans. Bild: SF Film Lyckligare kan ingen vara,Adam Lundgren,Celie Sparre

Vi hör att det är hockeymatch på gång i bakgrunden och snart glider bilden vidare till en höggravid kvinna som står lutad över en stol.

Det är uppenbart att hon snart skall föda, men vem har tid med sådant när det vankas SM-final?

Till slut måste duon ändå tillkalla en taxi och på väg till BB mejar de nästan ner en äldre man på promenad med sin hund.

Väl framme tas de emot av en ilsken barnmorska som några timmar senare avslutar sin arbetsdag med att gå på öl med bästa väninnan.

Som råkar vara gift med en taxichaufför som tidigare under dagen haft en körning till BB...

Ni fattar galoppen?

Ojämnt så det förslår

Fysiska lapptäcken tråcklas som bekant ihop av bitar som är av olika storlekar, färgnyanser och kvalitet. Vissa delar älskar man, andra finns med som utfyllnad.

Men det som funkar som sängöverkast är dessvärre inte alltid lyckat i filmformat. När det gäller den här söta karamellen är man ibland med på noterna, däremellan trillar man av den emotionella kärran så att det dammar om det.

Mycket handlar om tonfallet och hur väl skådespelarna fungerar i sina roller. Och visst är vissa av dem hur charmiga som helst.

Hundägaren Ulf på kaffe med hundvakten Claudia.
L.O.V.E. Hundägaren Ulf (Kjell Bergqvist) och hundvakten Claudia (Monica Albornoz). Hundägaren Ulf på kaffe med hundvakten Claudia. Bild: SF Film Lyckligare kan ingen vara,Kjell Bergqvist

Kjell Bergqvist sitter som gjuten som surmulen hundägare och Filip Berg lyser upp duken varje gång han travar in som hockeyproffset med noll självdistans.

En annan variant på samma tema är Fredrik Rydmans rocksångare som helt går upp i kärleken till sig själv.

Poängen är att alla dessa gestalter är bifigurer som mycket tydligt vädjar till en specifik känsla - de är antingen uttalat komiska eller tragiska.

Sämre ställt är det med den primära relationstriangeln – den mellan skådespelaren Sofia (Helena af Sandeberg), taxichauffören Robert (David Hellenius) och dennes fru (Sanna Sandqvist).

Här är tonfallet allvarligare, men personerna och relationen mellan dem utvecklas på tok för lite.

Sofia och Robert tittar uppåt mot husen där de bodde som barn.
Love is in the air? Sofia (Helena af Sandeberg) och Robert (David Hellenius) träffas en paus på många år och känner sig unga igen. Tillsammans. Sofia och Robert tittar uppåt mot husen där de bodde som barn. Bild: SF Film Lyckligare kan ingen vara,Helena af Sandeberg,David Hellenius

Visst kan vem som helst känna igen sig i scenariot med en ungdomskärlek som dyker upp och får en att känna sig ung igen – men man hade behövt mera kött på benen för att bli berörd på allvar.

Och så kommer man inte ifrån att slutet på just den historien är lite av ett antiklimax.

Den biten skaver mer än det faktum att man inte riktigt förstår poängen med att en del av filmen utspelar sig i New York.

Väger onödigt lätt

Lyckligare kan ingen vara är en lättsam kärlekskomedi som inte gör några större anspråk på att göra intryck på längre sikt.

Antingen tar man den för vad den är och använder den som uppvärmning inför skumpaträffen med väninnorna eller den medelåldersdoftande datekvällen.

Eller också sitter man och funderar på hur mycket bättre det kunnat bli om man koncentrerat sig mera på färre personer, drivit känslorna längre, vågat ta ut svängarna.

För det gör ont att tvingas avstå, det är inte lätt att skiljas, det är problematiskt när barn hamnar i kläm och sorg – det är något som drabbar en på djupet.

Det finns hur mycket som helst i relation till relationer som gör en så lagom lycklig.

Polisen Ulrika lägger händerna kärleksfullt runt maken Roberst ansikte.
I nöd och lust. Paret Robert (David Hellenius) och Josefin (Sanna "Andra åket" Sundqvist) kämpar för att hålla äktenskapet vid liv. Polisen Ulrika lägger händerna kärleksfullt runt maken Roberst ansikte. Bild: SF Film Lyckligare kan ingen vara,David Hellenius,Sanna Sundqvist

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje