Hoppa till huvudinnehåll

Miljönämnden i Hangö röstade nej till hotellbygget på Fabriksudden

En parkeringsplats och ett hus.
Hotellet planeras mellan Hotell Regatta och tomten där spaet och de nybyggda bostäderna finns. En parkeringsplats och ett hus. Bild: Petra Thilman / Yle Hangö,regatta resorts

Det blev ännu en gång nej till ett undantagslov för ett hotell på Fabriksudden i Hangö. Det beslöt miljönämnden efter omröstning.

De som äger marken där hotellet ska byggas lämnade ännu en gång in en ansökan om undantagstillstånd för att bygga hotell på 1 970 kvadratmeter. Markägarna är företagen Regatta Spa, bostadsaktiebolaget Hangon Regatta Suites och Hotel Regatta.

Fem ledamöter sade nej.

SFP:s Stephan Horn föreslog att undantagslovet inte beviljas. Han understöddes av Rolf Nyström (Hangö 2016), Timo Jansson (VF), Krister Sjöholm (SDP) och Anna Teikari (SFP).

Fyra ledamöter i miljönämnden ville att undantagslovet godkänns.

De som röstade för att bevilja undantagslovet var ordföranden Björn Peltonen (SFP), Kaisa-Marja Sirviö (SDP), Johanna Sandin (SFP) och Pia Louhelainen (Gröna).

Ritning med hotellbygge och promenadstråk.
Så här är det tänkt att hotellet ska se ut. Ritning med hotellbygge och promenadstråk. Bild: Cedercreutz arkkitehdit Hangö,hotell,byggplats,teknisk ritning,plan

Miljönämnden i Hangö röstade i november 2018 ner det förra förslaget att bevilja undantagslov för hotellet på Fabriksudden. Det berodde på att förändringen var så stor att ärendet måste behandlas i en stadsplaneringsprocess.

Överskridningen av byggrätten i den nya ansökan var mindre än i den gamla ansökan.

Markägarna ville nu överskrida byggrätten med 182 kvadratmeter. De ville tidigare ha 600 kvadratmeter extra byggrätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland