Hoppa till huvudinnehåll

Norska justitieministerns sambo greps av säkerhetspolisen misstänkt för att ha bränt hans bil

Polisen utför husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus
Polisen utför husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus Polisen utför husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus Bild: EPA-EFE/Ole Berg-Rusten Norge,Tor Mikkel Wara

Den norska säkerhetspolisen har gripit och senare frigett den norska justitieministerns sambo Laila Anita Bertheussen, som misstänks för att ha försökt bränna ministerns bil.

Sambon nekar till misstankarna om att hon skulle ha iscensatt ett hot mot familjen.

– Hon är väldigt bestämd om att polisen är inne på ett blindspår, säger sambons advokat till norska VG.

Justitieminister Tor Mikkel Waras sambo greps efter en anlagd brand i familjens bil i söndags.

Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet och han har tidigare utsatts för hot och anklagelser om rasism och nynazism, trots att han anses vara en moderat politiker.

Justitieminister Tor Mikkel Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet
Tor Mikkel Wara Justitieminister Tor Mikkel Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Norge,Tor Mikkel Wara

Sambons försvarsadvokat John Christian Elden säger till norska VG att hans klient svarade på alla frågor och gav PST tillgång till alla upplysningar för att belysa hennes oskuld, vilket enligt honom fick henne släppt.

– Jag har haft ett långt samtal med min klient efter förhören. Hon är väldigt bestämd om att polisen är inne på ett blindspår, säger han.

Säkerhetstjänsten misstänker alltså att sambon själv satte eld på familjens bil som stod parkerad på uppfarten till deras hem och att hon försökte få det att se ut som om det var okända gärningsmän som var skyldiga.

Hon hävdar att hon låg och sov inne i huset då bilen började brinna. Det var hon som sedan larmade polisen om att en eller två gärningsmän försökte bränna bilen.

Tidigare incidenter undersöks

Polisen ska nu titta närmare på en rad hotfulla händelser som riktats mot familjen senaste tiden, där bland annat ordet rasist klottrades på bostadens husvägg och ett misstänkt brev hittades bland Waras post.

– Det är inte onaturligt att se ett sammanhang mellan dessa händelser, men hon är inte misstänkt för tidigare händelser, säger säkerhetspolisens chef Benedicte Bjørnland.

Enligt försvarsadvokaten ska justitieministern inte ha haft några misstankar om att sambon skulle ha iscensatt hot mot familjen.

Wara har nu tagit en paus från sitt jobb.

Statsminister Erna Solberg säger att gripandet kom som en total överraskning. Hon säger att fallet är tragiskt för Waras familj.

– Wara bad om ledigt och han kommer att få regeringens tillåtelse på fredagen. Vi utser samtidigt trafikminister Jon Georg Dalen till tillförordnad justitiemninister, säger Erna Solberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes