Hoppa till huvudinnehåll

Också senaten mot president Trumps nödläge: Men det är svårt att stoppa

USA:s flagga målas upp och ned på en bit av muren mellan USA och Mexiko
Dyr mur röstas ner av senaten, än en gång. USA:s flagga målas upp och ned på en bit av muren mellan USA och Mexiko mur,USA,Mexiko,Gränsmur mellan USA och Mexico

En majoritet i den amerikanska senaten vill förkasta president Trumps nödläge vid gränsen mot Mexiko. Därmed kommer president Trump att lägga in veto, för första gången under sin presidenttid.

USA:s senat gjorde som representanthuset, och förkastade president Trumps deklaration om ett nödläge.

Trump anser det nödvändigt att lägga stora budgetmedel för ett murbygge. Han talar om nödläge på grund av en "invandrarinvasion" från den mexikanska sidan.

Majoritet mot presidenten

I kongressen är en majoritet emot presidentens planer.
Tolv republikanska senatorer röstade med demokraterna. Man fick därför en majoritet på 59 mot 41 för att stoppa nödläget.

- Vad är det som kräver ett så extremt nödläge, frågade den demokratiska senatorn Patrick Leahy. Tydligen det att presidenten på tre år inte har fått godkänt sina budgetäskanden om ett murbygge ens av sina republikanska partikamrater.

- Och vad är det för ett nödläge som kan lösas genom ett mångårigt bygnadsprojekt vid gränsen, undrade Patrik Leahy.

"Presidenten tar makten av kongressen"

Leahy fick med sig flera republikaner i åsikten att president Trump trampar på kongressens budgetmakt och maktfördelningen i USA. Det gör han genom att ta över beslut som redan har fattats annorlunda i kongressen.

Det finns en oro över att president Trump gör det till en vana att trampa på kongressen när han inte får sin vilja genom för olika budgetprojekt.

Och republikanerna varnar speciellt för att framtida demokratiska presidenter ska använda den utvidgade makten til projekt som republikanerna definitivt är emot. Nu gäller det principer.

Trumps första veto: "Det följer lagen"

Trump har redan i över en månad meddelat att han lägger in veto om senaten inte godkänner hans nödläge.

När han höll presskonferens i Vita huset tillsammans med den irländska premiärministern betonade han att juristerna säger att det är helt konstitutionellt riktigt.

420 - 0 i symbolisk öppenhetsomröstning

En annan omröstning i kongresssen väckte också uppmärksamhet på torsdag.

Det gäller Mueller-rapportens offentlighet. Representanthuset beslöt enhälligt, med siffrorna 420 – 0, att kräva full offentlighet för specialåklagare Muellers Rysslandsutredning. Till och med republikanerna röstade alltså enhälligt för full öppenhet.

Beslutet är mest symboliskt. Republikanerna i senaten väntas vägra ta upp frågan till behandling, och då förfaller det.

Justitieministeriet bestämmer

Politiskt anses det vara ett väsentligt beslut. Det är justitieministeriet som har tillsatt Muellerutredningen och därför har makt att bestämma hur offentlig utredningen ska bli.

Den nytillträdda justitieministern Barr kan också bestämma vilka åtgärder man vill vidta. Det blir svårare att låta bli åtgärder om rapporten är offentlig och det kommer fram stora avslöjanden om president Trumps kampanjsamarbete med Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes