Hoppa till huvudinnehåll

Över 5 000 korsholmare har redan brevröstat – underlättar rösträkningen på söndag

Kanslichef Solveig Söderback
Kanslichef Solveig Söderback i Korsholm tror på en smidig folkomröstning på söndag. Kanslichef Solveig Söderback Bild: YLE/Sofi Nordmyr solveig söderback

En tredjedel av alla röstberättigade korsholmare har redan brevröstat i den rådgivande folkomröstningen om en fusion med Vasa. Med torsdagens post medräknad hade över 5 000 korsholmare brevröstat.

I dag fredag är det sista dagen att brevrösta. Men nu hinner man inte längre posta sin röst utan vill man brevrösta ännu under fredagen ska man ta sig till ämbetshuset i Korsholm.

- Vi har öppet ända till klockan 19 så det går bra att komma efter jobbet. Här finns personal på plats som tar emot brevrösten, säger Solveig Söderback, kanslichef vid Korsholms kommun.

Man väntar sig omkring 500 brevröster till under fredagen.

Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars.
Så här ser valsedeln ut i den rådgivande folkomröstningen i Korsholm om en fusion med Vasa. Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Korsholm,folkomröstningar,Korsholm rådgivande folkomröstning

På fredag kväll har valnämnderna i kommunen ett möte där man går igenom röstningsarrangemangen inför söndagens folkomröstning. Det totala antalet brevröster offentliggörs också på fredag kväll.

Tror att rösträkningen går smidigt

Söndagens folkomröstning sysselsätter ett stort antal människor. Centralvalnämnden och personal från kommunen kommer att befinna sig i ämbetshuset i Korsholm medan de 21 valnämnderna med fem medlemmar vardera står för röstningsarrangemangen i respektive röstningsområde.

Solveig Söderback tror inte att några större utmaningar uppstår när det gäller rösträkningen.

- Vi har väldigt erfarna människor i valnämnderna. De har varit med under många val så jag tror att det kommer att löpa riktigt bra. Det är de stora röstningsområdena med ett stort antal röstberättigade som kan vara en utmaning, men nu har vi ovanligt många brevröstande, vilket kommer att underlätta rösträkningen.

- Vi brukar inte ha så här hög andel som röstar på förhand i Korsholm.

"Utmanande, spännande och historiskt"

Att vara med om en folkomröstning av det här slaget är väldigt intressant för en tjänsteman, tycker Solveig Söderback.

- Det är alltid intressant och spännande med val och det här är första gången jag är med om en kommunal folkomröstning. Vi hade EU-folkomröstningen 1994 men det här är ju annorlunda. Det är utmanande och spännande - och historiskt.

Resultatet av den rådgivande folkomröstningen väntas vara klart cirka klockan 21 på söndag.

Här finns ytterligare information om den rådgivande folkomröstningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten