Hoppa till huvudinnehåll

Yle visar den omstridda Michael Jackson-dokumentären

Wade Robson möter Michael Jackson för första gången.
Wade Robson möter Michael Jackson för första gången. Wade Robson möter Michael Jackson för första gången. Bild: Amos pictures production. Michael Jackson,Wade Robson

Den andra april satsar Yle stort på en temakväll på TV2 kring den omstridda och gripande dokumentärfilmen Leaving Neverland, om två i dag vuxna män som berättar om hur artistlegenden Michael Jackson utnyttjade dem sexuellt då de var små pojkar.

- Eftersom dokumentärens tema är så viktigt och har väckt så stor uppmärksamhet just nu, bestämde vi oss för att ändra våra planer och visa den redan nu istället för i höst, berättar TV2:s programchef Riku Saaranluoma.

Nu satsar Yle på en temakväll där filmen både introduceras och diskuteras. Man kommer att bjuda in expertgäster, dessutom kommer publiken att kunna delta i diskussionen via nätet.

"Kommer inte längre att spela Jacksons musik"

I dokumentären får vi höra James Safechuck och Wade Robson berätta om hur de som barn blev sexuellt utnyttjade av Michael Jackson.

Tidigare i veckan uppmärksammade Svenska Yle dokumentären, med både en recension och flera kommentarer.

I en kolumn konstaterar musikkritikern Anna Lillkung att hon inte längre kommer att spela Jacksons och R Kellys musik, för att det gör henne för illa till mods.

"Men jag kommer inte sluta prata om dem. För jag tror på dokumentärernas vittnesmål, och vill jobba för att vi aldrig glömmer dem igen".

I en recension beskrivs också de känslor som dokumentären väcker:

"Det hela känns så vanvettigt, som två världar som inte går ihop. Vi har en storstjärna som lever i en barnvärld, leker med små pojkar i ett rum med dockor och mjukisdjur och videospel, på nätterna sover han tillsammans med någon pojke, det talas om återkommande sexakter, och så nästa dag besöker man hans privata lekpark och är barn igen, som om ingenting hade hänt".

Toxic fandom

I en intervju med Jenna Emtö kommenteras dessutom begreppet "toxic fandom" av filmkritikern Viktor Jerner samt lektorn i journalistik- och kommunikation William Proctor. Det här i samband med att Jackson-fans runtom i västvärlden har samlats för att demonstrera mot visningar av filmen.

Michael Jackson-fans protesterar mot visningen av dokumentärfilmen "Leaving Neverland" utanför Channel 4 i London.
Demonstrationer i Holland. Michael Jackson-fans protesterar mot visningen av dokumentärfilmen "Leaving Neverland" utanför Channel 4 i London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Jackson,Leaving Neverland,protester

Enligt Proctor är det svårt för forskare som studerar giftig fankultur att avgöra om inläggen faktiskt kommer från riktiga fans.

– Eftersom personerna är anonyma kan det också handla om trollkonton som försöker skapa så mycket kaos som möjligt i digitala miljöer. Det gör det utmanande för oss forskare, säger Proctor.

: