Hoppa till huvudinnehåll

Ex-statsministern Paavo Lipponen: Mer gemensamt ansvar mellan euroländerna

Paavo Lipponen
Paavo Lipponen Bild: Lasse Isokangas / Yle Paavo Lipponen

EU är tvungen att rycka upp sig, sluta jämra sig över alla motgångar och i stället börja utveckla sig, anser före detta statsministern Paavo Lipponen. Han öppnar bland annat för utökad solidaritet mellan euroländerna.

Lipponen, som var gäst i Yles Morgonettan på lördagen, tycker att EU-länderna på allvar bör förbereda sig för nya finanskriser som kan lura bakom hörnet.

- Vi bör vara redo att utveckla samarbetet i en riktning där man i högre grad bär gemensamt ansvar mellan euroländerna, sade Lipponen.

Det här har traditionellt varit en linje som Finland - tillsammans med bland annat maktfaktorn Tyskland - motarbetat.

Enligt Lipponen är läget nu ändå sådant, att man måste ompröva gamla tänkesätt och börja jobba för kompromisser som kan lindra krisen - den dag den kommer.

Enligt SDP-veteranpolitikern är det Tyskland och Frankrike som spelar huvudrollerna i det här sammanhanget, men han vill att också Finland i allt högre grad ska delta i utvecklandet av euroområdet i den här riktningen.

- Man ska inte förenkla det hela, solidaritet och ökat gemensamt ansvar kan betyda många olika saker, sade Lipponen utan att ändå precisera vad han menade med det.

"Brexit kan stärka unionen"

Det pågående brexitkaoset kommenterade Lipponen i besvikna ordalag.

- Det verkar som om både arbetarpartiet och de konservativa degenererat i den här frågan.

- Den gemensamma europeiska tanken lyser med sin frånvaro medan Labour har gått starkt vänsterut, samtidigt som det konservativa partiet blivit hemvist för en del arroganta och skrävlande personer.

Lipponen konstaterar att det nu är britterna själva som måste reda ut vad de riktigt vill.

Samtidigt kommer EU att lida bland annat ekonomiskt och försvarspolitiskt då Storbritannien lämnar unionen. Lipponen ser ändå att brexit kan föra med sig något positivt för EU.

- Vi såg ju redan efter folkomröstningen om brexit hur EU-ledarna lyckades ena sina led och hur folkopinionen inom unionen blev mer EU-vänlig.

Paavo Lipponen anser att unionen nu bör se krisen som en chans.

- Nu gäller det att sluta gnälla över brexit och den ökande populismen och i stället resolut gå in för att börja utveckla EU. Unionen måste ta ansvar över sitt eget öde.

Fascister är fascister

Utmaningen med de populistiska och högerextrema krafterna som vädrar morgonluft i många EU-länder bör man ta på allvar, tycker Lipponen. Han anser ändå att greppet bör vara analytiskt.

- Det är inte bra att dra alla över samma kam och kalla en brokig massa för "populister". Bland dessa krafter finns verkliga fascister - och dem måste man våga kalla fascister.

När det gäller utvecklingen i länder som Polen och Ungern tycker Lipponen ändå att det är viktigt att minnas hur deras historia ser ut.

- Först var de feodalstater i hundratals år, sedan styrdes de auktoritärt, efter det kom kriget och därefter en kommunistisk diktatur. Det är inte så konstigt att övergången till demokrati inte har gått smärtfritt.

Lipponen påminner också om de välbekanta riskfaktorerna som brukar fungera som grogrund för populistiska rörelser.

- Ojämlikhet, växande inkomstklyftor och utanförskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes