Hoppa till huvudinnehåll

Hakola och Mäki glänste i sprintkvalet – suverän svensk show på damsidan

Krista Pärmäkoski tog sig som enda finländare vidare från kvalet i fristilssprinten i Falun.
Krista Pärmäkoski tog sig som enda finländska damåkare vidare från kvalet i fristilssprinten i Falun. Senare fick hon sällskap av Ristomatti Hakola, Joni Mäki och Lauri Vuorinen från herrkvalet. Krista Pärmäkoski tog sig som enda finländare vidare från kvalet i fristilssprinten i Falun. Bild: imago/motivio/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Ristomatti Hakola var fyra och Joni Mäki sjua i herrarnas sprintkval i Falun. Också Lauri Vuorinen och Krista Pärmäkoski tog sig med knappare marginal vidare till finalpasset som kan bli en stor hemmafest. Fem svenska åkare fanns nämligen bland de sex främsta på damsidan.

Det var en minst sagt imponerade bredd som det svenska landslaget visade upp i kvalet i hemmatävlingen i världscupen på skidor i Falun.

Dussinet fullt med blågula åkare fanns bland de 30 som tog sig vidare från kvalet i fristilssprinten, och fem av de sex snabbaste var svenskor.

Maja Dahlqvist var etta i kvalet, före Jonna Sundling och Stina Nilsson. Dessutom var Moa Lundgren femma och Hanna Falk sexa. Också Johanna Hagström, Linn Svahn, Evelina Settlin, Anna Dyvik, Ida Ingemarsdotter, Jennie Öberg och Emma Dyvik körde till sig en plats i finalpasset.

Pärmäkoskis tid räckte till

Av de fem finländska åkarna var Krista Pärmäkoski klart bäst. Hennes tid räckte också till för avancemang, men inte med någon bred marginal. Pärmäkoski var 27:a, nästan tolv sekunder efter kvalettan Dahlqvist. Med en halv sekund långsammare tid hade Pärmäkoski försvunnit redan i kvalet.

– Jag hade mycket mjölksyra i låren. Det blev en kamp ända in i mål, sammanfattade Pärmäkoski för Yle efter kvalet.

För de övriga finländska damerna gick det sämre. Laura Mononen blev 43:a, Kerttu Niskanen 46:a, Anne Kyllönen 49:a och Katri Lylynperä var 60:e bäst av de 62 damerna som ställde upp.

Hakola och Mäki med tätkänning

På herrsidan gick det betydligt bättre för det finländska laget. Både Ristomatti Hakola och Joni Mäki bjöd på utmärkta kvalinsatser.

Norske suveränen Johannes Hösflot Kläbo var etta i kvalet där Hakola var fyra och Mäki sjua.

Lauri Vuorinen hade marginalerna på sin sida när han tog sig vidare som 30:e och sista man.

Utslagna är däremot Anssi Pentsinen (35:a), Verneri Suhonen (36:a) och Martti Jylhä (43:a).

Finalpasset startar klockan 15.30 och sänds på Arenan och i TV2 med svenskspråkigt referat av Leif Lampenius.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Sprinten i Falun på tv i dag: Nilsson mot Falla, Mäki mot finalplats?

Stina Nilsson eller Maiken Caspersen Falla? Det handlar det om på den fina sprintbanan i Falun mer än om någonting annat. På herrsidan är Joni Mäki ett intressant finländskt kort.

Läs också