Hoppa till huvudinnehåll

I Pargas badar barn och föräldrar både i hantverk och i språk – det nya konceptet testas i staden innan det sprids till andra tvåspråkiga orter

En mamma med sina två barn.
Jenny, Lily och Milton har deltagit i hantverksbadet och är väldigt nöjda. Lily klär här ut sig till en katt med kattögon och kattsvans av tyg medan Milton passar på att spegla sig. En mamma med sina två barn. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Mamma (musikstycke),barn (familjemedlemmar),Pargas,hantverksbad

Halsdukar i alla regnbåges färger flyger omkring i mitten av rummet. I ena hörnet finns flera tovade bollar i olika storlekar och färger och snart dyker en låda upp med en massa kattöron. Den blir snabbt en favorit bland två-åringarna.

Projektet Hantverksbad är Åbolands hantverks nya språkbads- och hantverksprojekt och riktar sig till två grupper, 2–4-åringar och 4–6-åringar.

Under våren har projektet haft pilotgrupper i Pargas och nu är det dags att utvärdera svaren av föräldrarna och de vuxna deltagarna. Målet är att sprida konceptet vidare till andra tvåspråkiga orter.

En lärorik upplevelse av både hantverk och språk

Carmela Johansson är projektkoordinator och står för den svenskspråkiga delen under träffarna.

Beatrice Bäcklund är egentligen också svenskspråkig, men står för den finskspråkiga delen.

Två kvinnor md en tygkatt i handen.
Beatrice Bäcklund och Carmela Johansson med maskoten, katten Taito. Två kvinnor md en tygkatt i handen. Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,kvinnor,katten Taito

- Poängen är att det ska vara både svensk- och finskspråkiga deltagare och att det finns en ledare som talar svenska och en som talar finska, säger Johansson.

Genom lek, ramsor och handarbete lär man sig det andra språket

Johansson berättar att ett hantverksbad går ut på att små barn under skolåldern, med förälder eller annan vuxen, får lära känna olika hantverksmaterial och tekniker samtidigt som allt är ett språkbad.

Konkret lär sig barnen, och även föräldrarna, det andra inhemska språket genom lek, olika ramsor och genom att själv handarbeta.

- Vi börjar alltid med samma namnsång. Taitokatten, som är vår maskot, är alltid med oss, och vi sjunger alltid om honom först, både på finska och svenska. Sedan sjunger vi om barnen, första gången på deras modersmål. Sedan har de fått välja språk under de kommande gångerna.

En tygkatt
Katten Taito är alltid med på träffarna. En tygkatt Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,hantverksbad

- Sedan har vi lite rim och gemensamma lekar. Efter det får den yngre gruppen bekanta sig med olika spellekar. De har också haft möjlighet att bekanta sig med något material, såsom tyg och garn. Så samlas vi på nytt och sjunger slutsången och så får de berätta vad de tycker var roligast idag.

- Med den äldre gruppen får barnen också samarbeta inom de olika hantverksspelen, en finsk- och en svenskspråkig familj tillsammans.

Föräldrarna är "jätteivriga"

Beatrice Bäcklund berättar att pilotträffarna gått jättebra och att både hon och Johansson haft det väldigt roligt under träffarna. Och föräldrarna har också hela tiden varit med på noterna.

- Föräldrarna är jätteivriga, speciellt de som är enspråkiga. För dem har det varit kul att få komma ut och få höra det andra språket och samtidigt lära sig sig själv det andra språket. Vi har till exempel haft en morfar som är helt finskspråkig medan barnet är tvåspråkigt, så för honom är det också trevligt att få höra det andra språket som barnet också som vuxen kommer att prata, säger Bäcklund.

Mamma leker med sitt barn
Riikka och Kaapo fiskar tygfiskar i en tygsjö. Mamma leker med sitt barn Bild: Jasmine Nedergård/Yle Pargas,Mamma,barn (familjemedlemmar),hantverksbad

Johansson tycker också det är extra kul att det inte bara varit kvinnor och mammor på träffarna.

- Det är jättekul att man ser att det är blandat, att det inte bara är kvinnor och kvinnliga vuxna som kommer, utan vi har morfar och pappa och alla möjliga som är med. Och det är bra, för hantverk är ju inte könsbestämt.

Tygtryck.
Ena dagen fick barnen syssla med tygtryck. Tygtryck. Bild: Jasmine Nedergård/Yle hantverk (läroämnen),hantverksbad

Konceptet har nu utvecklats till att vara fyra träffar för den yngre gruppen och sex träffar för den äldre.

Tanken att hantverksbadandet ska fortsätta i höst, då också med en grupp i Åbo och eventuellt en på Kimitioön.

Dessutom kommer det att dyka upp liknande grupper i Vasa och i Jyväskylä, samt i Nyland, kanske både i västra och i östra, säger Johansson.

- Det ska bli kul att fortsätta det här konceptet i höst, säger Johansson, som ivrigt väntar på att intervjun ska ta slut så att hon och Bäcklund kan börja gå igenom utvärderingarna.