Hoppa till huvudinnehåll

Sätt dig under parasollet och njut av en gnutta 60-tal

Det bra att ha många sittplatser att välja mellan i sin trädgård. Då är du säker på att det alltid finns minst en optimal sittplats just den dagen och för just den sinnestämningen.

Ett annat sätt är naturligtvis att förse sig med möbler som lätt kan flyttas runt i trädgården beroende på sol, vind och väderlek.

Mitt på gräsmattan som på 60-talet

Min sittplats med parasollplantering väljer jag att anlägga mitt på gräsmattan precis så som man gjorde ännu på 60-talet. Vid den tiden hade man ännu inte börjat bygga terrasser i alla vädersträck.

För mig finns det inget bättre en varm och solig sommardag än att ta favoritstolen och slå mig ner på gräsmattan och låta gräset massera fotbottnarna. Det är njutning för alla sinnen!

Med tanke på gräsklippningen kan det kännas utmanande att placera en sittgrupp mitt på gräsmattan, men jag valde hopfällbara ”retrostolar” som du lätt plockar med dig.

Planteringstunnan med parasollet fungerar lika bra både med och utan stolar - både som odlingskärl och som bord.

Strömsös trädgård
Parasollet i juni Strömsös trädgård Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdar,Owe Salmela

Du behöver:

  • kruka/ cementring/ trätunna i bordshöjd att plantera i
  • parasollstativ, gärna av trä och utan tyg
  • parasollfot
  • stolar
  • jord och gödsel (vi använde färdig trädgårdsmylla och tilläggsgödslade med hönsgödsel)
  • skifferplattor till bordsskiva
  • markduk
  • kvistar, t.ex. vide
  • juteband (för uppbindning av klätterväxter)
  • växter

Så här gjorde vi:

Vi jämnade marken så att tunnan stod någorlunda rak och i placerade parasolltyngden i botten. Vi satt ”parasollskelettet” i tunnan och fyllde på med stora stenar.

Stenarna fungerar som dränering samtidigt som de stabiliserar parasollet.

På stenarna satt vi en rotduk innan vi fyllde tunnan med jord och gödsel. Rotduken är nödvändig annars rinner jorden ner bland stenarna.

Vi fäste vide kors och tvärs med järntråd på parasollet, både för formens och för stabilitetens skull.

Ett grönskande parasoll ger skugga och skydd

Växterna jag valde den här gången är i huvudsak sommarblommor men med ett litet inslag av örter. Jag försöker alltid vara trogen mitt motto: ”Något för alla sinnen”.

Tanken med ”parasollskelettet” är att det skall vara klätterstöd för olika klängväxter. Jag ville skapa ett grönskande parasoll som ger skugga och skydd de varmaste och regnigaste dagarna.

  • svartöga
  • rosenböna
  • japanskt blodgräs, Imperata cylindrica, Red baron
  • diana, Diascia vigilis
  • million bells
  • timjan, Thymus både vit- och lilablommande
  • verbena
vide och svartöga
vide och svartöga Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel

Sätt dig under sagoträdet och känn in 60-talet

På sensommaren kompletterade jag parasollet med ljusslingor med gammaldags glödlampor.

Sena augustikvällar blev sittplatsen en magisk upplevelse med de glittrande lamporna. Det kändes som att sitta under ett sagoträd med en liten gnutta 60-tal i sinnet.

Lampor i skymningen
Lampor i skymningen Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö