Hoppa till huvudinnehåll

Sätt dig under parasollet och njut av en gnutta 60-tal

Det bra att ha många sittplatser att välja mellan i sin trädgård. Då är du säker på att det alltid finns minst en optimal sittplats just den dagen och för just den sinnestämningen.

Ett annat sätt är naturligtvis att förse sig med möbler som lätt kan flyttas runt i trädgården beroende på sol, vind och väderlek.

Mitt på gräsmattan som på 60-talet

Min sittplats med parasollplantering väljer jag att anlägga mitt på gräsmattan precis så som man gjorde ännu på 60-talet. Vid den tiden hade man ännu inte börjat bygga terrasser i alla vädersträck.

För mig finns det inget bättre en varm och solig sommardag än att ta favoritstolen och slå mig ner på gräsmattan och låta gräset massera fotbottnarna. Det är njutning för alla sinnen!

Med tanke på gräsklippningen kan det kännas utmanande att placera en sittgrupp mitt på gräsmattan, men jag valde hopfällbara ”retrostolar” som du lätt plockar med dig.

Planteringstunnan med parasollet fungerar lika bra både med och utan stolar - både som odlingskärl och som bord.

Strömsös trädgård
Parasollet i juni Strömsös trädgård Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdar,Owe Salmela

Du behöver:

  • kruka/ cementring/ trätunna i bordshöjd att plantera i
  • parasollstativ, gärna av trä och utan tyg
  • parasollfot
  • stolar
  • jord och gödsel (vi använde färdig trädgårdsmylla och tilläggsgödslade med hönsgödsel)
  • skifferplattor till bordsskiva
  • markduk
  • kvistar, t.ex. vide
  • juteband (för uppbindning av klätterväxter)
  • växter

Så här gjorde vi:

Vi jämnade marken så att tunnan stod någorlunda rak och i placerade parasolltyngden i botten. Vi satt ”parasollskelettet” i tunnan och fyllde på med stora stenar.

Stenarna fungerar som dränering samtidigt som de stabiliserar parasollet.

På stenarna satt vi en rotduk innan vi fyllde tunnan med jord och gödsel. Rotduken är nödvändig annars rinner jorden ner bland stenarna.

Vi fäste vide kors och tvärs med järntråd på parasollet, både för formens och för stabilitetens skull.

Ett grönskande parasoll ger skugga och skydd

Växterna jag valde den här gången är i huvudsak sommarblommor men med ett litet inslag av örter. Jag försöker alltid vara trogen mitt motto: ”Något för alla sinnen”.

Tanken med ”parasollskelettet” är att det skall vara klätterstöd för olika klängväxter. Jag ville skapa ett grönskande parasoll som ger skugga och skydd de varmaste och regnigaste dagarna.

  • svartöga
  • rosenböna
  • japanskt blodgräs, Imperata cylindrica, Red baron
  • diana, Diascia vigilis
  • million bells
  • timjan, Thymus både vit- och lilablommande
  • verbena
vide och svartöga
vide och svartöga Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel

Sätt dig under sagoträdet och känn in 60-talet

På sensommaren kompletterade jag parasollet med ljusslingor med gammaldags glödlampor.

Sena augustikvällar blev sittplatsen en magisk upplevelse med de glittrande lamporna. Det kändes som att sitta under ett sagoträd med en liten gnutta 60-tal i sinnet.

Lampor i skymningen
Lampor i skymningen Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.