Hoppa till huvudinnehåll

Sprinten i Falun på tv i dag: Nilsson mot Falla, Mäki mot finalplats?

Stina Nilsson eller Maiken Caspersen Falla? Det handlar det om på den fina sprintbanan i Falun mer än om någonting annat. På herrsidan är Joni Mäki ett intressant finländskt kort.

Världscupen på skidor, sprint i Falun. Arenan och TV2, kl. 15.25.

Lördagen i Falun kommer att ha en väldigt stor betydelse för hur sprintcupen i år slutar. Om det varit ihåligt i den totala cupen för att så många lämnat bort så mycket gäller inte detsamma sprintcupen. De sprintkunniga stjärnorna ställde upp också i Tour de Ski åtminstone så länge där fanns sprint på programmet.

Två sprintdagar återstår. Falun framförallt men också den under världscupfinalen i Quebec, som alltså är en del av finaltouren. Färre poäng står därför där till buds.

I Falun står normala poäng på spel - 100 för seger, 80 för andra plats, 60 för tredje och så vidare. Nilsson har nu bara 13 poäng till godo på Falla.

Finalplats möjlig för Mäki

I herrarnas sprintcup kan ingen i praktiken hindra Johannes Hösflot Kläbos slutseger. Federico Pellegrino får däremot se upp med formstarka Eirik Brandsdal i kampen om andra plats.

Starkaste finländska kort verkar helt klart vara Joni Mäki, som är i slag. Han gjorde sin bästa klassiska sprint någonsin i Drammen i tisdags och var tia. I fri teknik har hans egenskaper normalt kommit ännu bättre till sin rätt.

En finalplats för storlöftet Mäki är inte alls omöjlig. Tre gånger har han i vinter nått semifinal efter framförallt urstarka kvartsfinallopp.

Läs mera:

Hakola och Mäki glänste i sprintkvalet – suverän svensk show på damsidan

Ristomatti Hakola var fyra och Joni Mäki sjua i herrarnas sprintkval i Falun. Också Lauri Vuorinen och Krista Pärmäkoski tog sig med knappare marginal vidare till finalpasset som kan bli en stor hemmafest. Fem svenska åkare fanns nämligen bland de sex främsta på damsidan.

Läs också