Hoppa till huvudinnehåll

Teaterrecension: Karlsson på taket flyger igen - den här gången på Vaasan kaupunginteatteri

Jari Hietanen, Toni Ikola och Silas Lorenz.
Jari Hietanen som Neiti Pässi, Toni Ikola som Katto-Kassinen eller Karlsson på taket och Silas Lorenz som Lillebror. Jari Hietanen, Toni Ikola och Silas Lorenz. Bild: Vaasan kaupunginteatteri/Linus Lindholm Karlsson på taket,Astrid Lindgren,Vasa stadsteater,barnpjäser,teaterkonst

Katto-Kassinen eller Karlsson på taket på finska teatern i Vasa är en teaterföreställning för alla som känner sig ensamma. Men också för dem som vågar komma in genom fönstret och locka ut de ensamma på äventyr.

I ett pastellfärgat hem, uppbyggt som ett dockskåp som drar fördel av teaterns vridscen, bor sjuårige Lillebror tillsammans med mamma, pappa och två äldre, retsamma syskon.

Trots familjen känner han sig ensam och hans dröm är att få en hund.

En dag kommer Karlsson på taket, eller Katto-Kassinen som han heter på finska, insvävande genom fönstret.

Den sällskapstörstande Lillebror avskräcks inte av den dryga, självgoda och odrägliga men också roliga Katto-Kassinen, som genast skapar oreda där han drar fram.

Ångmaskinen som Lillebror inte får använda på egen hand smäller redan vid första träffen och lördagsgodiset är snart framsnusat och förvandlas till nödvändig medicin åt en vagt krasslig Katto-Kassinen.

Han är som en riktigt jobbig kompis, men Lillebror, som varit något av det osynliga barnet, har stor fördragsamhet. Katto-Kassinen är ju trots allt världens bästa Kassinen och en lagom tjock man i sina bästa år.

Silas Lorenz som Lillebror i Kalrsson på taket.
Silas Lorenz som Lillebror i Kalrsson på taket. Silas Lorenz som Lillebror i Kalrsson på taket. Bild: Vaasan kaupunginteatteri/Linus Lindholm Karlsson på taket,Astrid Lindgren,Vasa stadsteater,barnpjäser,teaterkonst

Uppdaterad och hiphoppande Katto-Kassinen

Katto-Kassinen är i Seppo Välinens regi och i Maria Antmans kostym en uppdaterad figur som tagit intryck av hiphopen. Han har grön luva och axellångt hår och pösiga byxor.

Han rappar sitt mantra om att han är världens bästa och hans propeller är bara ett fräckt mönster på ryggen, även om startknappen på magen finns kvar.

Han gör heller inget försök att dölja vajern han använder för flygandet, utan knäpper ogenerat fast och loss sig.

Katto-Kassinen har alla drag av en låtsaskompis. Det är honom Lillebror skyller på när huset vänts upp och ner och ångmaskinen gått sönder. Dessutom kan han flyga och bor på taket.

Den välkända ångmaskinen.
Den välkända ångmaskinen. Storebror (Miika Alatupa) och storasyster (Jenny Malmberg) i förgrunden, Lillebror (Linus Granfors) och pappa (Oiva Nuojua) i bakgrunden. Den välkända ångmaskinen. Bild: Vaasan kaupunginteatteri/Linus Lindholm Karlsson på taket,Astrid Lindgren,Vasa stadsteater,barnpjäser,teaterkonst

Varje gång Lillebror ska visa Katto-Kassinen för familjen har han hunnit svirra iväg in i kylskåpet eller någon annanstans och rummet är tomt.

Man måste ta sitt ansvar när man gjort något fel och inte skylla på en låtsaskompis, uppmanar Lillebrors pappa. Snart nog har hela familjen tröttnat på att höra om Katto-Kassinen.

”En hund skulle nog tro på mig”, funderar Lillebror ledset. Men för det mesta glömmer han bort önskan om en hund när han är tillsammans med Katto-Kassinen.

Resultatet av medveten satsning på barn

På Vaasan kaupunginteatteri delar Silas Lorenz och Linus Granfors på rollen som Lillebror.

Båda har fostrats i regissören och koreografen Jakob Höglunds hägn, i samband med de senaste årens satsning på barnskådespelare på teatern. En satsning som gett ett mycket gott utfall.

Silas Lorenz såg vi tidigare, liksom också hans storebror Kalle Lorenz och Robin Asukas, i rollen som Billy Elliot. Också i mindre roller ser vi barnskådespelare.

Tillsammans står barnen också på teaterns scen i Jakob Höglunds uppsättning av Stormskärs Maja.

Linus Granfors och Toni Ikola.
Också Linus Granfors spelar Lillebror. Här tillsammans med Katto-Kassinen, spelad av Toni Ikola. Linus Granfors och Toni Ikola. Bild: Vaasan kaupunginteatteri/Linus Lindholm Karlsson på taket,Astrid Lindgren,Vasa stadsteater,barnpjäser,teaterkonst

Topptrio med Silas Lorenz, Toni Ikola och Jari Hietanen

Det är Silas Lorenz som spelar Lillebror på presspremiären. Hans scenvana är tydlig och han är trygg och naturlig på scenen.

Tillsammans med Toni Ikolas Katto-Kassinen och Jari Hietanens barnvakt Neiti Pässi utgör Silas Lorenz uppsättningens stöttepelare.

I Neiti Pässi möter Katto-Kassinen sin gelike. Hon stiger in som barnvakt då Lillebrors mamma måste åka till sjukhus några dagar.

Jari Hietanen bjuder på sig själv som hysterisk tantbarnvakt i hornbågade glasögon och storblommig klänning, med handväska och gerbera i håruppsättningen.

Sångrösten när Neiti Pässi imiterar småfåglars ”tippa tii” är beundransvärt gäll och falsk.

Han tar tanten till nivå efter nivå, när Lillebror och Katto-Kassinen tillsammans driver med henne.

Lillebror vågar självsäkert utmana och driva med henne, eftersom han vet att han nu har vännen Katto-Kassinen som backar upp honom.

Sångrösten när Jari Hietanens Neiti Pässi imiterar småfåglars ”tippa tii” är beundransvärt gäll och falsk

Till sist påminner hon om en ritad figur. Hon får prova på pruttdynan och de stjäl hennes bullar och bombarderar henne med köttbullar, som hon servar med stekpannan.

Droppen blir Katto-Kassinens flygande lakansspöke som till sist skrämmer iväg henne.

Också ett par utrycksfulla och dansande tjuvar i kostym skräms iväg av Katto-Kassinens lakansspöke. De försöker sig på inbrott både hemma hos Lillebror och i en grannlägenhet via taket.

Deras takdans avslutas med att de effektfullt faller ner genom ett stort hål i scengolvet.

Filip Ohls och Miika Alatupa som dansanta tjuvar.
Filip Ohls och Miika Alatupa som dansanta tjuvar. Filip Ohls och Miika Alatupa som dansanta tjuvar. Bild: Vaasan kaupunginteatteri/Linus Lindholm Karlsson på taket,Astrid Lindgren,Vasa stadsteater,barnpjäser,teaterkonst

Vänskap, samhörighet och äventyr

Det här är en berättelse om samhörighet, om vänskap som bryter ensamheten och om äventyr. Jag tycker om dig, Lillebror, erkänner Katto-Kassinen.

Och konstaterar samtidigt att han tycker tusen gånger mer om sig själv.

Det är sunda känslor, alla ska få känna att de tycker om sig själva och dem de har runtomkring sig. De här känslorna har varit en ledstjärna för regissören Seppo Välinen.

Han dedikerar föreställningen till alla småsyskon som känner sig ensamma allt för ofta, till alla som inte har någon kompis i samma ålder och till dem som önskar sig en egen hund som lyssnar och förstår.

Men också till dem som vågar komma in genom fönstret och vara sig själva och dela med sig.