Hoppa till huvudinnehåll

Vildmarksguider samarbetar med Ekenäs Naturum: "Vi hoppas att ett så fantastiskt ställe inte behöver stänga"

Ett gäng personer ler och steker plättar vid ett bord utomhus. En bär en baby i sele på magen. I bakgrunden ett rött trämagasin.
Guiderna samarbetar med Ekenäs Naturum. Ett gäng personer ler och steker plättar vid ett bord utomhus. En bär en baby i sele på magen. I bakgrunden ett rött trämagasin. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,naturum,vildmarksguider,gästhamnar,turism,naturen,friluftsliv,Archipleago Activities

Ett gäng vildmarksguider i Raseborg vill visa upp stadens fina natur för turister. Samtidigt hoppas de kunna hjälpa Ekenäs Naturum att komma på fötter igen.

- Min förhoppning är att med samarbete så skulle inte Naturum behöva stänga sista januari som det är planerat nu, säger vildmarksguide Virve Savoila.

Promenad, cykling och matlagning på programmet

Projektet började som en idé bland de myckna guider som alla bor eller valt att bosätta sig i regionen och beslöt att de ville göra något tillsammans.

- Efter många möten kom vi fram till att vi ska vara ett företag - och då fanns det lyckligtvis en vildmarksguide som redan har ett företag och gärna ville ha oss med, berättar Savoila.

Kvinna i tjock tröja ser mot kameran och ler. I bakgrunden rött trämagasin.
Virve Savoila känner starkt för Ekenäs Naturum. Kvinna i tjock tröja ser mot kameran och ler. I bakgrunden rött trämagasin. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,naturum,vildmarksguider,gästhamnar,turism,naturen,friluftsliv,Archipleago Activities

Företaget, Archipelago Activities, ägs av Björn Wadenström, som också driver Bromarv Skärgårdshamn. Nu utökas alltså verksamheten med friluftsexperter som tar besökare ut i Raseborgs skogar under sommarmånaderna.

På menyn finns till exempel en promenad på Ramsholmen och vandring i skogsmiljö. Cykling till Hangö och matlagning över öppen eld erbjuds också.

"Fungerar det inte får vi fundera om"

Savoila säger att de flesta turister i regionen är inhemska och programmet är uppbyggt med det i åtanke.

- Ramsholmens natur är väldigt unik för många finländare, säger hon.

Frågan är ändå om en finländare är redo att betala för något som man kan göra alldeles gratis.

- Tanken är att man får något mer ut av det. Vi äter något och man får veta om natur och historia. Ifall det inte fungerar så får vi fundera om, säger Savoila.

Guidar skolbarn på Naturum

Guiderna har alla egna inriktningar och till specialområdena hör till exempel äventyr, paddling, överlevnad och klättring. Tanken är att man även kan skräddarsy program och också erbjuda service åt långväga turister.

- Det finns ganska mycket språkkunskap bland oss eftersom vi är så många. Vad vore underbarare än att visa den finska naturen till utländska turister? konstaterar Savoila.

Kvinna i kort hår och dunjacka ler mot kameran.
Lotta Söderlund är glad över nya aktörer på Naturum. Kvinna i kort hår och dunjacka ler mot kameran. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,naturum,vildmarksguider,gästhamnar,turism,naturen,friluftsliv,lotta söderlund

Förutom att ta turister ut i vår sköna natur så kommer vildmarksguiderna också att ta hand om Ekenäs Naturums guidningar.

- De hjälper oss med till exempel guidning av skolgrupper inne i huset. Det är det enda sättet som Naturum kan ha öppet och erbjuda service under sommaren, förklarar föreståndare Lotta Söderlund.

Samarbete enda sättet att överleva

Söderlund säger att hon är väldigt tacksam över att utomstående aktörer vänt sig till Naturum.

- Det enda sättet för oss att överleva är att samarbeta, säger hon.

Ekenäs turistbyrå kommer även att ha en popup-byrå i Naturum under sommaren.

Orsaken att Naturums framtid är osäker är en kommande hyreshöjning som inte Fortstyrelsen, som driver verksamheten, klarar på egen hand.

Virve Savoila berättar att Naturum ligger henne nära hjärtat.

- Min förhoppning är att med samarbete så skulle inte Naturum behöva stänga sista januari som det är planerat nu. Det är ett så fantastiskt ställe och så fantastiskt beläget, säger hon.

Hjälper turister slappna av

Ett mål med att erbjuda naturupplevelser till turister är att hjälpa besökare att varva ner och hitta tillbaka till naturen.

- Att gå i skogen och titta och lyssna och smaka är en bra upplevelse för många, som många inte tar sig tid att göra trots att det är ganska enkelt, förklarar Virve Savoila.

Eva Länsiluoto, en av vildmarksguiderna, säger att hon i sitt arbete som fysioterapeut upplever att många är i behov av att slappna av och naturen är ett bra medel för det.

Kvinna med bebis i bärsele. I bakgrunden rött trämagasin.
Lilla Emma har fått friluftslivet med modersmjölken. Kvinna med bebis i bärsele. I bakgrunden rött trämagasin. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,naturum,vildmarksguider,gästhamnar,turism,naturen,friluftsliv,babyer,Archipleago Activities

- Folk kör på för fullt och allt snurrar på. Ibland är det skönt att bara gå ut i skogen och slappna av och lyssna. Det sägs att 15 minuter i naturen räcker för att kroppen ska börja slappna av, förklarar hon.

Länsiluoto har själv inriktat sig på äventyr och överlevnad. Under sin utbildning tillbringade hon en natt ensam i en grop i skogen i svenska fjällen medan vargarna ylade intill.

- Emma var i magen då, berättar hon, och visar på det lilla knytet i bärselen på magen som hunnit bli elva månader.

Så spännande ska det ändå inte bli för turisterna, försäkrar hon.

- Vi börjar med grunderna, säger hon och skrattar.