Hoppa till huvudinnehåll

Bottas bjöd på imponerande uppvisning i premiären – superstart lade grunden till perfekt inledning

Valtteri Bottas kör i Australiens GP.
Valtteri Bottas stod för en felfri prestation i Melbourne och inledde F1-säsongen med seger. Valtteri Bottas kör i Australiens GP. Bild: All Over Press Valtteri Bottas

Formel 1-säsongen startade med att Valtteri Bottas tryckte på gasen, direkt körde förbi stallkamraten Lewis Hamilton och var etta i den första kurvan. Sen var det aldrig nåt snack om saken. Finländaren körde i stor stil till en överlägsen seger i Australien.

Det var inget annat än en perfekt genomförd tävling. Från början till slut gjorde Valtteri Bottas i princip allting rätt och vann med över 20 sekunders marginal.

Finländaren som förra säsongen inte vann ett enda lopp inledde nu året på allra bästa sätt. Hans segermarginal var den största i ett formel 1-lopp sen 2017.

– Vad säger ni om det!, var Bottas första utrop i teamradion efter målgång.

Formel 1-världen var i det läget närmast förstummad över den finländska uppvisningen. Sällan har någon dominerat en tävling så totalt som Bottas gjorde på Albert Park.

Livets bästa lopp

Bottas hade i lördagens tidskval förlorat kampen om pole position mot Mercedeskollegan Lewis Hamilton med en tiondel, men direkt under de allra första metrarna av tävlingen tog Bottas över första platsen.

Han formligen flög förbi sin stallkamrat och tog genast över ledningen. Och efter det var finländaren i en klass för sig.

Valtteri Bottas jublar efter målgång i Australien.
Helgens kung jublar. Valtteri Bottas jublar efter målgång i Australien. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas

– Det här var absolut mitt livs bästa tävling. Vad hände egentligen? Jag vet inte vad jag ska säga, konstaterade Bottas i tv-intervjun i Melbourne kort efter loppet.

– Allt kändes bra, allt var under kontroll, allt gick som det skulle, sade Bottas.

Hyllningar från Hamilton

Loppets tvåa Lewis Hamilton kunde bara hylla tävlingens segrare.

– Det var ett fantastiskt lopp av Valtteri, han förtjänar det här. Och det var en väldigt bra start för teamet. Min start var dålig, men stallet fick fulla poäng så inget att klaga på, sade Hamilton.

Den femfaldiga världsmästaren Hamilton förlängde i Melbourne en märklig svit. Det här var sjätte gången i rad som han startade från den första rutan i Australien, men har har inte vunnit en enda av dessa sex tävlingar. Och det på en bana där omkörningar är erkänt svåra att göra.

Mer bekymrande för britten är ändå att han konsekvent under loppet var så mycket långsammare än sin finländska stallkompis.

Snabbaste varvet i stor stil

Nytt för i år är att den som kör tävlingens snabbaste varv får en extrapoäng. Och lita på att Bottas ville ha bonuspoängen också. Under tävlingens näst sista varv underströk han sin överlägsenhet genom att slå till med en tid som var en sekund snabbare än konkurrenternas.

26 poäng av 26 möjliga. Det kan man kalla en komplett inledning.

– Det var en perfekt start på säsongen efter det tyngre förra året. Det här tystar kritikerna, säger Bottas till C More.

– Allt föll på plats när det gäller inställningarna. Men inget kommer av sig självt, allt jobb vi gjort med teamet under vintern gav nu utdelning, konstaterar Bottas.

"Känns lätt fast det inte är det"

Segern var Bottas fjärde i F1-karriären, de tidigare tre togs 2017. Och orsakerna till allt nu kunde falla på plats hade finländaren klara för sig.

– Alla mina tidigare år i formel 1. Allt jobb jag gjort, allt arbete jag lagt ner, sammanfattade Bottas sitt segerrecept.

– Starten var bra och i ledningen kan du kontrollera loppet. Men jag hade sån fart i dag att jag nästan förvånades själv. När man har ett sånt flyt känns det lätt fast det inte är det, sade Bottas till C More.

Kimi Räikkönen i sin Alfa Romeo under årets första F1-lopp.
Kimi Räikkönen plockade poäng i sin första tävling med Alfa Romeo. Kimi Räikkönen i sin Alfa Romeo under årets första F1-lopp. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen slutade på åttonde plats i sin första tävling med Alfa Romeo.

– Jag kunde ha fått mer med mig från den här tävlingen, men starten var dålig. Jag hade bra fart och bilen kändes bra, men det är svårt att köra förbi någon på den här banan. Vi klarade av den här helgen med hedern i behåll, men det finns mycket jobb att göra ännu, säger Räikkönen till C More.

Ferrari stor besvikelse

Bakom Mercedesförarna var det Red Bull och Max Verstappen som tog hand om tredje platsen.

– Jag är nöjd med det här. Att inleda säsongen på prispallen är en positiv start för oss, sade Verstappen i den internationella tv-intervjun.

Det betyder att Ferrari blev utan pallplats i Melbourne. Det italienska stallet hängde inte alls med i Mercedes fart under säsongens första helg. Sebastian Vettel och Charles Leclerc slutade fyra och femma i premiären, men duon var nästan en minut efter Valtteri Bottas.

Allt är upplagt för en väldigt intressant finländsk F1-säsong.

– Du lär dig mer om dig själv för varje år. Hur du ska vila, hur du ska träna, hur du ska resa och så vidare. Vi har igen försökt få ut maximalt. Det är svårt att förklara vad som hänt det senaste året, men saker har ändrat kring hur jag ser på livet och hur jag ser på formel 1, sade Valtteri Bottas på presskonferensen efter succéstarten.

Formel 1, Australiens GP

1. Valtteri Bottas, Mercedes
2. Lewis Hamilton, Mercedes +20,886
3. Max Verstappen, Red Bull +22,520
4. Sebastian Vettel, Ferrari +57,109
5. Charles Leclerc, Ferrari +58,230
6. Kevin Magnussen, Haas +87,156
7. Nico Hülkenberg, Renault +1 varv
8. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1 varv
9. Lance Stroll, Racing P +1 varv
10. Daniil Kvjat, Toro Rosso +1 varv
11. Pierre Gasly, Red Bull +1 varv

Läs mera:

F1-experten om Bottas succé: Djupanalys ledde till skägg, större aggressivitet – och en otroligt viktig seger

Att starta säsongen med att slå stallkompisen Lewis Hamilton med en marginal som är stor som ett ljusår betyder oerhört mycket för Valtteri Bottas status. Det hävdar Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens som säger att grunden till Bottas succéinledning lades när finländaren drog sig tillbaka och in i minsta detalj analyserade det misslyckade fjolåret.