Hoppa till huvudinnehåll

Bra fart på väljarna i Korsholm – "Äntligen får vi säga vårt"

Medelålders par utanför ämbetshuset i Korsholm.
Rune och Inger Westergård tror att många äldre korsholmare röstar nej i söndagens folkomröstning. Medelålders par utanför ämbetshuset i Korsholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk Korsholm,folkomröstningar,Österbotten,Inger Westergård

Det är en strid ström av väljare som kommer och går vid ämbetshuset i Korsholm, en av vallokalerna i söndagens folkomröstning. Nu har fusionsfrågan stötts och blötts tillräckligt länge, äntligen får vi säga vårt, tyckte flera av de korsholmare Yle Österbotten träffade.

- Jag vill vara med och påverka, det är en principsak att gå och rösta, säger Reza Norouzi glatt.

Han anser att det är bra om många går och röstar så att fullmäktige får bästa möjliga underlag för det slutliga beslutet. Eftersom folkomröstningen endast är rådgivande fattas det slutliga beslutet av fullmäktigeledamöterna.

Rune Westergård känner sig kluven inför att det är så.

- De behöver ju inte följa resultatet om de vill, det känns lite tvetydigt.

Inger Westergård säger att hon inte har tänkt så mycket på vilken tyngd folkomröstningen har.

- Jag tror att det blir sammanslagning förr eller senare ändå, säger hon.

Ämbetshuset i Korsholm. Skylt som anger röstningsområde hänger på dörren.
Slaskigt och grått, men vallokalen vid ämbetshuset var välbesökt under söndagen. Ämbetshuset i Korsholm. Skylt som anger röstningsområde hänger på dörren. Bild: Yle/Moa Mattfolk Korsholm,folkomröstningar,Österbotten

Bland väljarna som Yle Österbotten träffar finns också de som tycker att det är bra att det slutliga ansvaret ligger på politikerna. En av dem är Annika Ahrner-Nyberg.

- Jag tyckter det är helt på sin plats. Därför att de har möjligheten att bilda sig den stora helhetsbilden och skaffa all information som behövs. Det är deras jobb, säger Ahrner-Nyberg.

Själv har hon ändå inte haft några problem med att bilda sig en uppfattning om hur hon vill rösta.

- Det är nog en sammansatt bild av en process som har pågått länge, ett manglande fram och tillbaka. Jag har tagit till mig de olika åsikter man kunnat läsa i pressen.

Äldre röstar nej?

Paret Rune och Inger Westergård tycker frågan om kommunfusion har stötts och blötts länge nu och att det är bra att frågan småningom går mot ett avgörande. De anar att en majoritet av korsholmarna kommer att rösta nej till fusion.

- Jag kan nog tro att många, särskilt äldre, röstar mot. De har blivit vana med ett eget Korsholm och många är rädda för att det ska bli mera finskt, säger Inger Westergård.

Hennes man håller med.

Men Reza Norouzi tror tvärtom.

- Jag tror det lutar lite mera mot ja än nej.

Varför tror du det?

- Jag tror frågan om vårdreformen och sjukhuset har påverkat många att rösta ja.

Ung man utanför ämbetshuset i Korsholm.
Reza Norouzi var en av dem som tyckte det är självklart att gå och rösta i folkomröstningen. Ung man utanför ämbetshuset i Korsholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk Korsholm,folkomröstningar,Österbotten,Reza Norouzi

Annika Ahrner-Nyberg är inne på samma spår.

- Jag tror korsholmarna säger ja. Nej-sidan har synts mycket i debatten men jag tror det finns en majoritet som är trygga i sin förvissning om att det här är bäst för regionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten