Hoppa till huvudinnehåll

Eklöv: Fyra chanser, fyra besvikelser, Mäkäräinen fortsätter underprestera i mästerskap – hon har hamnat i en ond cirkel

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Efter en minst sagt varierande säsong bjöd inte heller VM på några glädjestunder för Kaisa Mäkäräinen. Medaljdrömmen sprack med fyra bommar i det sista skyttet, i den sista chansen. Raden av besvikelser i stortävlingar är lång och det är en trend som är svår att vända, analyserar Yle Sportens skidskyttereferent Magnus Eklöv.

Igen ett VM där förväntningarna byttes mot besvikelser för Kaisa Mäkäräinen.

Sprintloppets tolfte plats blev den bästa placeringen för Mäkäräinen i Östersund. Kändes som om allt som kunde gå snett gick snett under VM.

Formen var inte på topp, skidorna fungerade inte, skyttet var svagt och pressen på att lyckas tog igen över.

Fyra bommar i ett läge då medaljen var serverad tyder på att självförtroendet inte var på topp. I de här lägena måste man lita på sig själv.

En ond cirkel

Mäkäräinens stortävlingssaldo har varit under lupp även tidigare och det är ju ingen hemlighet att det varit svårt för henne att prestera i de sammanhangen.

För varje mästerskap som blivit en besvikelse har pressen att lyckas nästa gång ökat. Tidigare har hon ändå kunnat lita på sin starka åkning i svåra lägen. Men så är fallet inte mera.

Skidskyttetavla.
De avgörande fyra bommarna på söndagen. Skidskyttetavla. Bild: Lehtikuva skidskytte

Den här säsongen har Mäkäräinen i ett flertal tävlingar inte ens varit bland de fem snabbaste damerna i skidspåret. Det här har gjort att det blivit större press på att lyckas på vallen för att nå pallplaceringar.

Det här passar Mäkäräinen illa, speciellt då skyttet varit väldigt sårbart under säsongen. Där som framgång föder framgång har det här lett till en likadan, men negativ, reaktion hos Mäkäräinen.

Hon har hamnat in i en ond cirkel.

Mänskligt men katastrofalt

Den här säsongen har varit jämnare än på länge och rekordmånga damer tagit segrar i världscuptävlingarna. Framför allt har skillnaderna i spåret minskat.

Det här har naggat Mäkäräinens chanser till topplaceringar. Då Mäkäräinen flera gånger dessutom hamnat kämpa mot konkurrenter med betydligt halare skidor har framgångsmöjligheterna ytterligare minskat.

Så var fallet också i Östersund.

Ser man på den förlorade medaljchansen i den sista tävlingen så finns alla de ovannämnda faktorer koncentrerade till just det sista skyttet i ett blåsigt Östersund.

Säsongens darriga skytte, svåra vindförhållanden, förlorat fysiskt försprång, sämre skidor än konkurrenterna, press på att lyckas i sista chansen, besvikelser från tidigare, allt fanns där just då.

Om självförtroendet i den stunden sviker blir resultatet just det här.

Helt mänskligt, men katastrofalt inom idrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport