Hoppa till huvudinnehåll

Esbomuseum förbereder utställning om Michael Jackson trots pedofiliskandal – museichef: "Vår uppgift är inte att ta ställning"

David LaChapells verk An Illuminating Path från år 1988.
Ett av verken som finns med i utställningen är David LaChapells verk "An Illuminating Path" från år 1988. David LaChapells verk An Illuminating Path från år 1988. Bild: David LaChapell konstverk,EMMA

I början av mars hade en ny dokumentär om Michael Jackson premiär i USA och Storbritannien. Dokumentären Leaving Neverland har fått många fans att omvärdera mannen som titulerats King of Pop – och det får effekter också i Esbo.

I dokumentären berättar två män, Wade Robson och James Safechuck, om sina upplevelser av att som barn vistas på Michael Jacksons privata nöjesfält, Neverland. De ska ha blivit sexuellt utnyttjade av Michael Jackson.

Dokumentären har bland annat lett till att Jacksons familj stämmer produktionsbolaget HBO samt protester och en kampanj som hävdar att Michael Jackson är oskyldig.

Samtidigt som diskussionen kring Michael Jackson går het, väcks frågor om hur man på Emma, museet för modern konst i Esbo, tänker kring att ha en stor utställning om artisten i augusti.

I och med att Jackson är en så kontroversiell person så tänkte vi att en utställning som hyllar honom inte är något som vi som museum vill stå för.― Emmas museichef Pilvi Kalhama.

Museichefen Pilvi Kalhama betonar att utställningen inte är en hyllning till Michael Jackson och att museet fördömer pedofili.

– Jag har inte sett hela dokumentären, men de anklagelser som kommer fram i den är fruktansvärda. Vår uppgift är ändå inte att ta ställning till huruvida Michael Jackson är skyldig eller oskyldig, men vi kan erbjuda en plattform för diskussion, säger hon.

Årets huvudutställning på Emma

Förhandlingar om att ta in utställningen till Emma fördes redan för tre år sedan.

– I och med att Jackson är en så kontroversiell person så tänkte vi att en utställning som hyllar honom inte är något som vi som museum vill stå för. När det kom fram att utställningen tar upp viktiga samhälleliga frågor om etnicitet, genus, kändisskap och även avigsidorna av idolkulturen, så valde vi att ta in utställningen.

Utställningen Michael Jackson: On the Wall innefattar över 80 verk av nästan 50 internationella konstnärer från Andy Warhol till Grayson Perry och Isa Genzken.

Andy Warhols verk Michael Jackson från år 1984.
Andy Warhols verk Michael Jackson från år 1984. Andy Warhols verk Michael Jackson från år 1984. Bild: National Portrait Gallery/Smithsonian Michael Jackson,Andy Warhol

I sina verk utforskar konstnärerna vilken betydelse Michael Jacksons liv och konst har haft för vår kultur och vårt tänkande.

Kalhama säger att utställningen bara blir mer aktuell i och med den nya dokumentären. Hon hoppas att utställningen kan väcka diskussion.

– Det är museernas uppgift i dag att vara en neutral plattform där man kan diskutera svåra frågor, säger Kalhama.

Små ändringar har gjorts

Enligt Kalhama har både inhemska och utländska medier kontaktat Emma och frågat ifall museet fortfarande ska visa utställningen.

Utställningen blir av, men Kalhama säger att programmet kan utvidgas med olika diskussionsevenemang.

– Vi har också modifierat utställningen lite, men det gjorde vi innan dokumentärfilmen kom ut. Vi har förtydligat utställningens olika teman och tematiserat den på ett lite annorlunda sätt än den ursprungliga utställningen. Målet är inte att lyfta Jackson på en piedestal utan ta fram hans liv ur ett bredare perspektiv.

Museichef för Emmamuseet Pilvi Kalhamaa.
Museichefen Pilvi Kalhama. Museichef för Emmamuseet Pilvi Kalhamaa. Bild: Saga Mannila/Yle EMMA

Utställningen produceras av National Portrait Gallery (NPG) i London i samarbete med Michael Jacksons arvingar. Utställningen kurateras av Dr. Nicholas Cullinan som är direktör för NPG.

Utställningen har också satts upp i Grand Palais i Paris och nästa vecka ska utställningen till Bundeskunsthalle i Bonn. I Emma i Esbo öppnar utställningen den 21 augusti.

Den tvådelade dokumentären Leaving Neverland visas den 2 april på Yle TV2 klockan 20 och på Yle Arenan.

Artikeln uppdaterades 18.3 2019 klockan 7:14 med uppgiften om att utställningen produceras i samarbete med Michael Jacksons arvingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen