Hoppa till huvudinnehåll

Finland fördömer Rysslands agerande på Krim - inför femårsdagen för annekteringen

Kertjsundet är den enda infarten till Azovska sjön, nordost om Krimhalvön.
Kertjsundet och den enda infarten till Azovska sjön blockerades av ryska fartyg den 25 november 2018. Kertjsundet är den enda infarten till Azovska sjön, nordost om Krimhalvön. Bild: /All Over Press Kertjsundet,Ryssland,Krim,Ukraina,Azovska sjön

Utrikesministeriet publicerade på söndagen ett uttalande där Finland fördömer annekteringen av Krim och Rysslands agerande på Krimhalvön. Det är med anledning av att det på måndagen är fem år sedan Ryssland annekterade Krimhalvön.

Finland erkänner alltså fortfarande inte Krim som en del av Ryssland och uttrycker i uttalandet sitt starka stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet.

I uttalandet konstateras att den av Ryssland byggda bron över Kertjsundet kränker Ukrainas territoriella integritet och begränsar den fria sjöfarten genom sundet.

Ryssland blev klar med brobygget i maj i fjol och det ökade spänningen ytterligare mellan Ryssland och väst.

Krav på att Ryssland friger ukrainska sjömän

Finland kräver också att Ryssland omedelbart friger de 24 ukrainska sjömän som Ryssland grep och fängslade efter konflikten i Kertjsundet i november i fjol.

De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019.
De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019. De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Ukraina,Krim

I uttalandet uttrycks också oro över det försämrade människorättsläget på Krim och över att Ryssland håller närmare 70 civila ukrainare fängslade.

Finland kräver att internationella organisationer får obehindrat tillträde till Krim och att Ryssland friger de ukrainare som fängslats utan grund.

Samtidigt offentliggjorde EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini ett uttalande med liknande, men aningen mer detaljerat innehåll.

Både EU och Finland upprepar att annekteringen av Krim är ett brott mot internationell rätt och fortsätter att fördöma det.

Källor: Utrikesministeriet, Europeiska unionens råd, Yle

Läs mera:

Det kokar i Kertjsundet – 6 centrala frågor om spänningen mellan Ryssland och Ukraina

Efter att ryska och ukrainska fartyg stötte samman förra helgen har läget blivit skarpt på Azovska sjön. Jakob Hedenskog, forskare vid totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, befarar att kriget i östra Ukraina nu riskerar få en marin dimension.