Hoppa till huvudinnehåll

Föreviga ditt sexliv! Nytt forskningsprojekt vill veta vad du tycker om kärlek, sex och relationer

Man och kvinna håller varandra i handen på en strand i solnedgången.
Svenska Litteratursällskapet vill ha just din syn på kärlek, sex och relationer dokumenterat. Man och kvinna håller varandra i handen på en strand i solnedgången. Bild: All Over Press / Alamy / Anna Berkut parförhållande,relationer,mänskliga relationer,solnedgång,kärlek,romanser

Hur talades det om sex i ditt barndomshem och när anser du att det är bästa att göra slut eller skilja sig? Sådana här frågor får vi fundera på i Svenska litteratursällskapets och Åbo Akademis nya samarbetsprojekt.

Vid Åbo Akademi är det biträdande professor i Nordisk folkloristik, Lena Marander-Eklund som tillsammans med sin forskargrupp står för analysen av resultaten.

Svenska litteratursällskapet tar sedan hand om insamlingen.

- Vi vill komma åt normerna och värderingarna som finns i relation till det sexuella genom att få individens syn på det hela. Det är en kvalitativ undersökning i två delar, sammanfattar Marander-Eklund.

Lena Marander-Eklund  sitter framför en bokhylla.
Lena Marander-Eklund hoppas att folk i alla åldrar och kön svarar på frågeformuläret: "Gärna långa och djupgående svar, så är det enklare att analysera". Lena Marander-Eklund sitter framför en bokhylla. Bild: Maud Stolpe/Yle Åbo Akademi,folkloristik,professor,lena marander-eklund

Fem frågor om kärlek, sex och relationer

1. Kärlek

Vad betyder kärlek för dig?Hur såg du kärlek som barn? Hade eller har dina föräldrar några synpunkter på din partner/ dina partners?

2. Relationer: att sällskapa och att vara ihop

Hur gick det till när du träffade din partner/ dina partners? Om du lever ensam, är du nöjd med det? Vilken är din inställning till otrohet?

3. Sex och intimitet

Hur talades det om sex i ditt barndomshem, om det överhuvudtaget nämndes? När är det okej att ha sex enligt dig?

4. Samboende och äktenskap

Anser du att det är viktigt att gifta sig? När är det bäst att skilja sig eller göra slut enligt dig?

5. Graviditet och barn

Har du valt att leva frivilligt barnlös? Har du genomgått abort? Hur påverkar dina eventuella barn din relation till din partner/ dina partners?

Källa: SLS och Lena Marander-Eklund

"Vi lever i ett ganska sexualiserat samhälle - samtidigt som vi är lite borttappade i hur vi ska relatera till sex"

Marander-Eklund är själv intresserad av speciellt två frågor: livspusslet, alltså hur, när och om man vill eller kan skaffa barn samt tystnadskulturen när det kommer till sex.

- Det där livspusslet är intressant och det är väldigt aktuellt och det berör oss alla här och nu.

- Men nog är jag också intresserad av tystnadskulturen som tidigare funnits, att sex är någonting som man inte talar om.

Fyra fötter i en säng.
Tycker du att sex är tabubelagt idag? Fyra fötter i en säng. Bild: CC / James Lee sexualliv,säng,fötter

Marander-Eklund säger att vi finländare lever i ett samhälle som är ganska sexualiserat, där sex finns överallt, samtidigt som människor är lite borttappade i hur de ska relatera till sex och sånt.

- Det är intressant att samtidigt som det sexuella är väldigt vardagligt och angår oss alla, så uppfattas sex också som lite spännande och samtidigt blir lite nedtystat.

Det vardagliga sexlivet har inte dokumenterats tidigare via berättelser

Förutom den här forskningen är Marander-Eklund också med i ett projekt som handlar om "vardagens rum".

- Där försöker vi titta på de samlingar som vi har tillgång till nu för att nu täcka nån typ av vardagsliv under 1900-talet.

Men där har de då konstaterat att just den här biten om sex och relationer, inte alls är dokumenterat - åtminstone inte på det här sättet.

- Statistik har vi, men det här blir liksom ett tillägg, där vi ska försöka nå människors berättelser.

käsi kädessä
Våra berättelser om kärlek, sex och relationer har inte ännu dokumenterats - men nu ska det bli ändring på den saken. käsi kädessä Bild: AOP händerna,kärlek,samtycke

Vill gärna ha svar av män

Ofta kommer största delen av svaren från kvinnor i sådana här enkäter. Så har det i alla fall varit i tidigare undersökningar Marander-Eklund varit med om.

Därför vill hon gärna nu ha svar från både kvinnor och män, och i alla åldrar.

- Långa, djupgående svar vill jag ha. De är enklare att analysera.

Frågeformuläret (länk) finns på Svenska litteratursällskapets webbsida och är öppet fram till 14 juni.

Läs också