Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen lägger ut texten – något måste göras åt den finländska längdåkningen: ”Hämta in kunskap från Norge”

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Iivo Niskanen

Finlands främsta längdåkare Iivo Niskanen tar kraftigt ställning till den rådande situationen inom skidlandslaget i en intervju för Yle. Niskanen efterlyser bland annat högre krav på åkarna och en uppdatering av träningsrutinerna.

Efter den kollektiva blåvita VM-floppen i Seefeld har det diskuterats flitigt om den blåvita längdåkningens situation och framtid. Iivo Niskanen var den enda finländaren som lyckades knipa medalj (brons på paradsträckan 15 km klassiskt).

Nu har han fått nog.

I en intervju för Yle lyfter han för det första upp problemen som uppstått mellan åkarna och serviceteamet i landslaget.

– Vi kan inte skylla allt på serviceteamet och gömma oss bakom dem. Det är totalt onödigt att tala på det sättet i media, säger han.

– Serviceteamet har gjort hemskt små förändringar från tidigare år och det här är ett team som har varit framgångsrikt, tillägger han.

Träningsrutinerna måste uppdateras, tycker Niskanen

Niskanen efterlyser däremot diskussion kring och uppdatering av träningsrutinerna i landslaget. Matti Haavistos första säsong som landslagstränare bjöd på relativt blygsamma resultat, men var enligt Niskanen samtidigt startskottet för en ny era.

– Vi måste prestera på en hög nivå. Vi måste fråga oss ifall vi har ställt tillräckligt höga krav på oss själva? Vi måste göra saker bättre än andra och se över våra rutiner, säger Niskanen.

Niskanen saknar en kultur där åkarna sparrar varandra både på landslagslägren och utanför banan. Just nu hänger det för mycket på vad den enskilda åkaren kommer fram till med sin individuella tränare.

– Vi har tappat och kommer att tappa väldigt tunga namn. Vad ska vi göra för att hålla oss bland världseliten när nya åkare kommer in? Något måste hända, säger han.

Frågar man Niskanen ska Skidförbundet titta till Norge.

– Vi måste få kunskap från annat håll. Från Norge. Vi måste bland annat uppdatera våra träningsrutiner, säger han.

Norge vann guld i samtliga herrtävlingar i skid-VM i Seefeld.

Nöjd med framstegen i fri stil

På ett personligt plan kan Niskanen ändå vara nöjd med säsongen. Även om hans äventyr i världscupen tog slut en tävling för tidigt i och med dagens återbud kan Niskanen glädja sig över framstegen han gjort framför allt i fri stil.

I VM höll Niskanen på att stå för en jätteskräll då han kämpade om medaljerna i skiathlon in i det sista.

– Det känns bra att säga att det har gått framåt då också resultaten stöder påståendet. Visst kan jag ännu bli bättre, men det är viktigt för mig att se att resultaten har blivit bättre, säger Niskanen.

Säsongens stora mål var ändå att ta VM-guld på 15 km klassiskt.

– Säsongsinledningen gick inte helt som tänkt, men det blev bättre så småningom. Jag tycker att det fungerade bra i januari och februari. Det var ju också målet, summerar Niskanen.

Artikeln baserar sig på Iivo Niskaselta kova kannanotto: haluaa valmennuksen toimintamalleihin tarkennusta ja tietotaitoa Norjasta – "Tähän on vain pakko tulla muutosta" skriven av Laura Arffman och Anu Karttunen.

Läs mera:

Glenn Lindholm: Sex punkter som ska hindra Finland från att halka efter ytterligare – skid-VM i Seefeld bröt den positiva trenden

Noggrannhet, social samvaro, teknik och taktik. Där några punkter som man inom den finländska längdåkningen måste bli bättre på för att i fortsättningen kunna utmana Sverige och Norge i stortävlingar, skriver Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs också