Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen tappade medaljen i sista skyttet – bommade fyra skott efter att ha kört slut sig med dåligt glid: "Ingen annan kan förstå hur besviken jag är"

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen misslyckades med skyttet då medaljen stod på spel. Kaisa Mäkäräinen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Ännu efter det tredje skyttet låg Kaisa Mäkäräinen på tredje plats i masstarten i skidskytte-VM. Men den sista chansen att ta en VM-medalj i vår rök på den sista vallen. I dag hade hon alla chanser att tävla om till och med segern, säger Yle Sportens referent.

– Där rök den medaljchansen, konstaterade referent Magnus Eklöv.

Fram till det andra stående skyttet låg Kaisa Mäkäräinen väl till med tanke på medaljer i Östersund. Men då det gällde som mest tappade Mäkäräinen touchen totalt.

Mäkäräinen bommade fyra skott i det sista skyttet och halkade långa vägar efter tätstriden. Fram till det hade det sett hoppingivande ut.

Mäkäräinen var prickfri i det första liggande skyttet och stod sedan för en bom i både det andra liggande och det första stående skyttet.

Men resten av täten bommade i samma takt och Mäkäräinen låg trea efter det tredje skyttet.

"Blev ändå jäkligt svårt"

– Jag har inte något att säga just nu. Ingen annan kan förstå hur besviken jag är, säger Mäkäräinen för Yle efter tävlingen.

– Visst var man trött, men det var nog alla andra också. Det här är väl ganska typiskt för min säsong så här långt. Det har varit en berg- och dalbana. Mitt självförtroende blev dessutom bara bättre efter det första stående skyttet, men det blev ändå jäkligt svårt, fortsätter hon.

Enligt Mäkäräinen var skidorna inte de bästa. Det kan också ha varit orsaken bakom de fyra bommarna i det sista skyttet.

– Fysiskt sett var formen helt okej, åtminstone i början. Det blev svårt med de här skidorna. Man fick jobba ordentligt. Åtminstone Herrmann hade bättre glid, summerar hon.

– Vi måste ta ett möte med serviceteamet för att se hur vi gjorde ifrån oss i jämförelse med de andra lagen. Men vädret var utmanande i dag, kompar tränaren Jonne Kähkönen.

Italienskt guld

Italienskan Dorothea Wierer tog hand om guldet efter att endast ha bommat två skott – bägge två i det sista skyttet. Silvret gick till Ryssland och Jekaterina Jurlova-Percht, medan Denise Herrmann knep brons.

Mäkäräinen slutade på 23:e plats.

– Ännu en besvikelse för Mäkäräinen. I dag hade hon alla chanser att till och med tävla om segern, summerar Eklöv.

Resultat, damernas masstart:

1. Dorothea Wierer ITA 37.26,4 (2 bommar)
2. Jekaterina Jurlova-Percht RUS +4,9 (2)
3. Denise Herrrmann GER +15,4 (4)
4. Hanna Öberg SWE +52,7 (3)
5. Tiril Eckhoff NOR +57,7 (4)
---
23. Kaisa Mäkäräinen FIN +2.34,7 (6)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport