Hoppa till huvudinnehåll

Åbobor kritiska till torgparkeringsbygget efter nyaste markraset: ”Men inte kan man göra något åt det längre”

En del av ett staket har ramlat ner i gropen där parkeringen under Åbo salutorg byggs.
En del av ett staket har ramlat ner i gropen där parkeringen under Åbo salutorg byggs. En del av ett staket har ramlat ner i gropen där parkeringen under Åbo salutorg byggs. Bild: Kalle Mäkelä/Yle Salutorget (Åbo)

Natten till måndag inträffade ett ras vid bygget av den så kallade torgparkeringen på Salutorget i Åbo. De stadsbor som Yle Åboland talat med börjar få nog av alla tråkiga nyheter från byggarbetet.

Den senaste tiden har flera oroväckande nyheter från torgparkeringsarbetet väckt diskussion i Åbo.

Den anrika restaurangen Foija tvingades stänga efter att ett vattenrör spruckit i samband med byggarbetet, beläggningsplattor har rört på sig och trottoarer har spruckit i närheten av torget och nu senast i natt inträffade ett ras.

- En av Åbos mest kända restauranger tvingades stänga på grund av det här, suckar Martta Wickström.

Martta Wickström.
Martta Wickström. Martta Wickström. Bild: Yle/Samuli Holopainen porträtt

Wickström tycker att hela bygget är onödigt.

- Dessutom började de jobba för sent. De borde ha börjat bygga parkeringsgrottan för tio år sedan. Det finns helt tillräckligt med grottor här redan. Jag kommer aldrig att använda den. Det blir dyrt också, räknar hon upp.

Hon får medhåll av Hannu Mäkinen.

- Jag tycker inte om det alls. Det är helt onödigt. Här finns andra parkeringsgrottor som står helt tomma alldeles nära, säger han.

Hannu Mäkinen.
Hannu Mäkinen. Hannu Mäkinen. Bild: Yle/Samuli Holopainen porträtt,Hannu Mäkinen

Marincke Behm medger i sin tur att hon inte är värst insatt i de olika vändningarna kring torgparkeringen.

- Jag har läst om ganska mycket strul, så det låter som att det har blivit svårare än det var meningen att bli, säger hon och tillägger:

- Det finns ju andra hallar och jag kan tycka att det räcker. Jag har inte bott här så länge för att säga exakt, men själv ser jag inte behov av fler hallar.

"Åbo behöver sitt torg"

Skanska, byggbolaget som ansvarar för bygget, intygar att varken nattens ras eller de tidigare sprickorna i gatorna kring torget är dramatiska eller farliga.

- Jag är ingen byggexpert, men inte ska man bygga på andra fina byggnaders bekostnad. Både teatern och ortodoxa kyrkan hör till Åbos stadsbild. Åbo behöver också sitt torg. Det är synd att det har blivit så här. Samtidigt förstår jag att det behövs förnyelse och att staden växer, säger Behm.

Marincke Behm.
Marincke Behm. Marincke Behm. Bild: Yle/Samuli Holopainen porträtt,marincke behm

- Nog är det väl normalt om de säger så. Jag kommer ihåg hur kaklet lossnade hemma hos oss också då man gjorde renoveringar utanför. Men då stod byggbolaget för alla kostnader, säger Wickström.

- Men inte vet jag om man kan göra något här längre. Allt är ju förstört redan, säger Hannu Mäkinen.

Se inslaget som sändes i TV-nytt 18 mars:

Läs mera:

Ras vid Salutorgparkeringens bygge - Räddningsverket spärrade av området

Söndagens regn och smältvatten sköljde bort sanden under stenbeläggningen på Åbo salutorg, så att byggets staket började luta. Följ med arbetet i realtid!

Läs mera:

Sprickor och skavanker i trottoaren kring Salutorgets jättegrop - ingen fara, säger byggbolaget Skanska

Åboborna som rört sig kring byggarbetsplatsen vid Salutorget har förundrat sig över skador i ytbeläggningen. Enligt Skanska som bygger torgparkering finns det ingen orsak till oro.

Läs mera:

Åborestaurangen Foija kan tvingas stänga – "mycket omfattande" vattenskador efter att rör läckt i samband med torgparkeringsarbetet

Den anrika restaurangen Foijas framtid är oviss. Fyra kubikmeter vatten rann in i restaurangens källarvåning till följd av ett sprucket rör under Auragatan och nu är det oklart om man kan köra igång verksamheten igen.

Läs också