Hoppa till huvudinnehåll

Anna Westerlund är en av Sjundeå IF:s mest lovande spelare - "Jag har inga större mål för min handbollskarriär"

Porträttbild på Anna Westerlund.
Anna Westerlund har spelat fem matcher den här säsongen i damernas FM-serie. Porträttbild på Anna Westerlund. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Sjundeå,Sjundeå if (Handboll),Västnyland,damhandboll,idrott,bollsport,anna westerlund

Anna Westerlund, 17 år, är en av de mest lovande handbollsspelarna i Sjundeå IF. Hon har tagit steget in i damlaget i FM-serien, men har ingen brådska att sätta upp mål för sin karriär.

För vänner av handboll blev Anna Westerlund bekant då hon i derbymatchen mot BK-46 i Karis idrottshall gjorde tio mål.

Visst kändes det skönt. Det känns alltid skönt att göra mål och speciellt skönt känns det om man vinner matchen― Anna Westerlund om segermatchen mot BK-46

SIF slog Karislaget med fem måls marginal (30-25) och det kändes förstås skönt att vara en av de viktiga kuggarna i SIF:s lag.

- Jag hade en stor roll i den matchen eftersom vi hade några spelare skadade då, konstaterar Anna Westerlund.

- Visst kändes det skönt. Det känns alltid skönt att göra mål och speciellt skönt känns det om man vinner matchen, säger hon.

Att göra mål är Westerlunds starkaste sida i handbollen, menar hon själv. Hon tycker att hon borde bli bättre på att se helheterna i spelet.

- Spelblicken kunde vara bättre. Den kan jag förbättra genom att lyfta på huvudet och se ut över hela planen.

Lärorikt att spela med Pickala HD

Anna Westerlund har inte spelat i SIF-damernas alla matcher den här säsongen. Däremot har hon spelat med föreningens A-flickor och Pickala HD som håller till i näst högsta serien division 1.

- Att jag inte har spelat i alla damlagets matcher beror på att vi kommit överens så med tränarna. Vi har valt bort vissa matcher för att det annars kanske skulle bli för många matcher, säger hon.

Anna Westerlund säger att det har varit väldigt lärorikt att spela med Pickala HD. I det laget finns många rutinerade spelare som hon kan lära sig mycket av.

- Att få spela med spelare som Linda Arifullen eller Emmi Perovuo är bra. De har extremt bra spelblick.

21 mål på fem matcher

Den här säsongen har Anna Westerlund spelat fem matcher för Sjundeå IF i FM-serien. I de matcherna har hon gjort 21 fullträffar.

Hon säger att det ibland känns tufft att sitta på läktaren och se på matcher men inte kunna göra en insats.

- Visst känns det jobbigt, när man till exempel ser att där skulle vara ett läge men man kan inte påverka det. Det är klart att det är mera okej att kolla på en match om det går bra för laget än om det går dåligt.

Westerlund säger att hon blev väldigt bra mottagen av de andra spelarna i damlaget då hon deltog i sina första träningar med laget.

- Det var nog spännande, men det gick bra, skrattar hon.

Stolt att få spela med landslaget

Westerlund har spelat en del landskamper både med flicklandslaget för flickor födda år 2000 och 2002. Hur många landskamper hon har spelat kan hon inte säga på rak arm.

- Det är roligt att spela i landslaget. Spelarna i laget är trevliga och det är roligt att spela mot andra motståndare än de man möter normalt. Matcherna är också hårdare.

Det börjar alltid pirra lite i magen och jag känner mig nog stolt att jag fått den möjligheten― Anna Westerlund om att spela med landslaget

Hon säger att det alltid känns speciellt att dra på sig landslagströjan.

- Det börjar alltid pirra lite i magen och jag känner mig nog stolt att jag fått den möjligheten.

Hon har inte satt upp några egentliga mål för sin handbollskarriär.

- Att spela så bra och så länge som möjligt är kanske mitt största mål just nu.

Att någon gång i framtiden spela i Sverige ser Anna Westerlund som ett möjligt alternativ.

Gymnasiet sedan polisyrket

Innan det blir aktuellt ska hon slutföra sina studier vid Mattlidens gymnasium. För tillfället studerar Westerlund första året där.

Orsaken till att hon valde att gå gymnasiet i Esbo är ganska enkel.

- Min äldre bror gick där och han har berättat hur bra allting är där. Jag var också på besök där och det kändes väldigt lockande. Jag ångrar inte det valet, säger hon.

Vilka studier Anna Westerlund ska rikta in sig på efter gymnasiet är ännu inte helt bestämt. Hon säger ändå att ett yrke inom polisen skulle intressera.

- Ända sedan jag var riktigt liten har jag drömt om att bli polis. Jobbet är ganska spännande och varierande. Man får vara ute på fältet och träffa människor och det verkar som om det hela tiden är någonting på gång, säger hon.

HIFK i semifinalen

Av grundserien återstår endast en omgång och redan nu är det klart att Sjundeå IF placerar sig på fjärde plats i serietabellen. Det betyder att Sjundeådamerna får möta suveräna tabellettan Helsingfors IFK i semifinalen.

- Det blir nog ett högt berg att bestiga, men visst har vi alla möjligheter. Det gäller för oss att fokusera på de rätta sakerna och göra en bra match, säger Anna Westerlund.

Semifinalserierna spelas enligt systemet bäst av fem. Det betyder att laget som först vinner tre matcher går till final. Förlorarens lott är att spela om bronspengarna.

I det andra semifinalparet möts tabelltvåan Dicken från Helsingfors och dito trean BK-46 från Karis.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland