Hoppa till huvudinnehåll

Barkovs makalösa form fortsätter – finländaren är hela NHL:s effektivaste just nu

Floridas finländska lagkapten Aleksander Barkov är hela NHL:s effektivaste spelare den gångna månaden. Sedan den 17 februari har Barkov stått för inte mindre än 28 poäng, senast i natt samlade han på sig ytterligare två assist.

Passningspoängen – och det faktum att Barkov steg upp i poängligan på 13:e plats – var en klen tröst eftersom hans lag, Florida Panthers, förlorade nattens match. Anaheim Ducks var bättre med 3–2.

Barkov spelade fram till såväl Jevgeni Dadonovs som Aaron Ekblads mål, men till seger och seriepoäng räckte de inte. Knappt fem minuter före slutet avgjorde Jakob Silfverberg till hemmalagets fördel.

Den bittra förlusten satte punkt för en fyra matcher lång segersvit som lyft Florida åtminstone med ena benet med i kampen om en slutspelsplats. Panthers ligger åtta poäng från den sista slutspelsplatsen som för tillfället besitts av Columbus Blue Jackets.

Trots den knappa förlusten prisade Panthers chefstränare Bob Boughner sin förstakedja:

– Vår stora kedja (Huberdeau, Barkov, Dadonov) var på hugget men de övriga kedjorna lyckades inte trots bra inställning. Vi har vunnit på sistone tack vare att vi lyckats på hela bredden. I dag lyckades det inte, säger Boughner på NHL:s webbplats.

Glödhet Barkov

Tapparafostrade Aleksander Barkov är för tillfället inne i en sex matcher lång poängsvit som gett honom poängen 2+13=15. I hela NHL är han effektivast sedan den 17 februari med poängen 11+17=28 – lagkamraten Jonathan Huberdeau är god tvåa med poängen 10+14=24.

Hoppa över Twitterpostning

Totalt visar Barkovs poängsumma 30+53=83 efter 72 matcher. Mikko Rantanen, som varit etta bland finländarna vad poäng beträffar hela säsongen, får börja se sig om: efter nattens omgång är han tionde i poängligan och ligger bara fyra poäng framför en makalöst formstark Barkov. Carolina Hurricanes Sebastian Aho ligger också högt i poängligan: poängen 30+48=78 ger en 18:e plats.

NHL, 17.3.2018:

Pittsburgh – Philadelphia efter förlängning 1–2

Anaheim – Florida 3–2
Henrik Borgström FLA - 0 - - 9.26
Aleksander Barkov FLA 0+2 +1 3 - 20.53

Vegas – Edmonton 6–3

Colorado – New Jersey 3–0
Mikko Rantanen COL - +1 3 - 19.43

Buffalo –St. Louis efter straffar 4–3
Rasmus Ristolainen BUF - -2 - 2 21.31

Minnesota – NY Islanders efter förlängning 2–3
Leo Komarov NYI - 0 - - 15.33
Valtteri Filppula NYI - 0 - - 18.44

Dallas – Vancouver efter straffar 2–3
Esa Lindell DAL - 0 3 - 24.50
Markus Granlund VAN - 0 1 - 12.56
Miro Heiskanen DAL - -1 5 - 28.29
Roope Hintz DAL - 0 2 - 19.19

Videomaterial: Viasat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport