Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns orealistiskt upptrissade förväntningar på Finland just nu" – resan mot EM inleds i Udine och Jerevan

Markku Kanerva och Robin Lod ställs mot Italien i Udine.
Markku Kanerva och Robin Lod ställs mot Italien i Udine. Markku Kanerva och Robin Lod ställs mot Italien i Udine. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Robin Lod,Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Finland inleder jakten på en EM-slutspelsplats på lördag i Udine. I det 50:e avsnittet av Yle Sportens podd sätts kvalstarten under lupp med Antti Koivukangas, Christoffer Herberts och Sören Bäck. Kronisk brist på blåvita ytterbackar, ett pressat Italien och fallet Roman Eremenko dominerar agendan.

I det 50:e avsnittet av Yle Sportens podd diskuterar Christoffer Herberts (Yle Sporten) och Sören Bäck (Österbottens Tidning) den finländska EM-kvalstarten.

Finland möter Italien på bortaplan på lördag och reser vidare för att möta Armenien på bortaplan på tisdag.

– Jag sa det redan i samband med lottningen och jag säger det gärna igen: Den känns mera dålig än bra, säger Herberts.

– Italien brukar inte misslyckas i kval, även om det hände senast mot Sverige i playoff. Förutom det brukar Italien ta sig till mästerskap och jag tror ett revanschsuget Italien blir för bra för Finland, menar han.

Herberts lyfter dessutom fram både Bosnien och Hercegovina samt det Grekland Finland lyckades slå i Nations League som bättre fotbollslag just nu.

– Det är en svår lottning. Det fanns svårare, till och med omöjliga grupper, men definitivt lättare också. Chansen att ta sig vidare från den här kvalgruppen är väldigt liten.

Pressat Finland? Pressat Italien?

Sören Bäck arbetar på Österbottens Tidning som journalist och har bevakat fotboll i flera decennier. Han är också övertygad om att Finlands väg till ett eventuellt slutspel inte går via den nu aktuella kvalgruppen.

– Jag räknar nog med att vi får förlita oss på den reservpatron som Nations League-erbjöd. Det finns orealistiskt upptrissade förväntningar på Finland just nu efter de otypiska framgångarna under Markku Kanerva, säger Bäck.

– När det finns ett visst tryck på ett finsk landslag brukar det ofta gå andra vägen, räknar han.

Bland annat Bollförbundets motståndarscout Toni Korkeakunnas lyfte i en intervju för Yle Sporten fram det pressade läge som Italien inleder kvalkampanjen under.

Italien missade fotbolls-VM för första gången sen 1950-talet och är nu under Roberto Mancini piskade att leverera.

Roberto Mancini tränar det italienska landslaget.
Press på Roberto Mancini att leverera med Azzurri. Roberto Mancini tränar det italienska landslaget. Roberto Mancini,Italiens herrlandslag i fotboll

Christoffer Herberts ger inte mycket för snacket om ett pressat Italien.

– Tror du faktiskt att Chiellini, Bonucci och Verratti mister hemskt mycket nattsömn över att möta Finland inför 20 000 åskådare i Udine?

– De spelar säkert 30 matcher under en säsong där de upplever en större press. Jag tycker det där snacket är lite fånigt, ryter Herberts till.

Italien har spelat målsnålt på sistone och fått utstå mycket kritik i den lokala pressen.

– Det finns en revanschlusta i Italien efter VM-missen mot Sverige. Det finns en tradition av att alltid ta sig till mästerskap. Det behöver inte alltid se snyggt ut, inte ens när de går långt i turneringar, men de når resultat, säger Bäck.

– Allt detta talar för Italien. Det är mer positivt än negativt, fortsätter han.

Kronisk brist på ytterbackar och "Case Eremenko"

Italien kommer till match i Udine med en stor trupp som blandar rutinerade Serie A-spelare med flera spännande unga spelare och några debutanter.

Albin Granlund i närkamp med Dimitris Pelkas
Svettigt i Udine för Albin Granlund? Albin Granlund i närkamp med Dimitris Pelkas Bild: E​PA-EFE/Georgia Panagopoulou fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Albin Granlund,Dimitris Pelkas

För Finland har diskussionen kring truppen handlat mer om vem som inte är med än om vilka som de facto är uttagna.

– De italienska yttrarna behöver inte ens vara speciellt vassa nu med tanke på de finska ytterbackarna. Där har vi verkligt stora problem, understryker Sören Bäck.

Albin Granlund och Juha Pirinen ser i Sören Bäcks och Christoffer Herberts ögon som sannolika startspelare när Jere Uronen och Jukka Raitala saknas.

– Pirinen har varken bra beröring eller spelförståelse och blir lätt stressad när han blir satt under press i det internationella tempot, analyserar Bäck.

Med sagda ytterbackar som utgångsläge kartade Herberts vidare på en öppningselva med mittbacksparet Paulus Arajuuri och Joona Toivo, Robin Lod och Pyry Soiri på yttermittfältet, Glen Kamara och Tim Sparv som givna i mitten med Schüller som ersättare om Sparv inte håller.

Björn Bredbacka och Sören Bäck gör ÖT:s fotbollspodd.
Björn Bredbacka och Sören Bäck gör ÖT:s fotbollspodd. Björn Bredbacka och Sören Bäck gör ÖT:s fotbollspodd. Bild: ©HSS Media 2015 / Jonas Brunnström (med tillstånd) Österbottens Tidning,björn bredbacka

– Pukki blir given i anfallet och under honom skulle jag gärna se Petteri Forsell, men jag undrar om det inte ändå blir Kasper Hämäläinen då han nu är med i truppen på nytt, frågar sig Herberts.

Finlands landslagstrupp till matcherna mot Italien och Armenien

Målvakter
Lukas Hradecky Bayer 04 Leverkusen
Jesse Joronen FC København
Anssi Jaakkola Reading FC

Försvarare
Paulus Arajuuri Brøndby IF
Albin Granlund Örebro SK
Juha Pirinen Tromsø IL
Leo Väisänen FC Den Bosch
Sauli Väisänen FC Crotone
Joona Toivio BK Häcken
Mikko Sumusalo FC Honka
Valtteri Moren Waasland-Beveren

Mittfältare och anfallare
Joni Kauko Esbjerg fB
Rasmus Schüller Minnesota United
Glen Kamara Rangers FC
Lassi Lappalainen HJK
Fredrik Jensen FC Augsburg
Tim Sparv FC Midtjylland
Thomas Lam PEC Zwolle
Rasmus Karjalainen KuPS
Robert Taylor Tromsø IL
Pyry Soiri FC Admira Wacker Mödling
Robin Lod Sporting Gijon
Kasper Hämäläinen Legia Warszawa
Petteri Forsell MKS Miedz Legnica
Teemu Pukki Norwich City FC

– Kanerva är inte de stora förändringarnas man, han gillar kontinuitet. Även om du inte kanske har Lod och Soiri som de mest formstarka spelarna just nu känns de givna från start, inflikar Bäck.

"Jag kan inte förstå varför han inte är med"

I det 50:e avsnittet av Yle Sportens podd kommer också fallet Roman Eremenko upp till debatt.

Sören Bäck känner till familjen Eremenkos förehavanden väl via sitt mångåriga värv på Österbottens Tidning och har viss förståelse för att den mellersta sonen inte medverkar i kvalstarten.

– Han har tränat extremt hårt inför sin comeback och det sätter sina spår att vara borta två år från matcher. Den här höftböjaren han haft problem med är dessutom inget nytt problem, så jag kan förstå argumenten för att han inte är med nu, säger Bäck.

– Det har hela tiden varit snack om att när han kommer in skall han kunna förstärka laget och vara i skick. Det finns däremot flera spelare i liknande läge som är med i truppen, så man kan fråga sig varför Roman då inte är med, då Tim Sparv är det?

Bäck understryker det faktum att just Tim Sparv egentligen har betydligt fler funktioner i landslaget än enbart det spelmässiga.

Christoffer Herberts vill inledningsvis ställa frågan huruvida Roman Eremenko kan representera ett finländskt landslag igen innan han förklarat vad som hände för några år sedan, innan han gjort någon form av avbön och bett om ursäkt?

Utöver den principiellt intressanta aspekten är Herberts av den åsikten att Roman Eremenko borde vara med i Udine.

Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Vara eller inte vara? Mot Italien och Armenien saknas Roman Eremenko. Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016. Bild: All Over Press Roman Eremenko,Finlands herrlandslag i fotboll

– Jag förstår inte hur han inte kan vara med i truppen om han gör 90 minuter i ryska ligan och dessutom gör två mål. Då skall han åtminstone vara med i truppen, slår Herberts fast.

Med tanke på att köra in Roman Eremenko igen i landslaget hade den här samlingen varit ett ypperligt läge att göra det på, menar Herberts. Inte minst på grund av att resan för landslaget går till Roman Eremenkos gamla hemknutar i Udine.

Sören Bäck hade däremot hellre redan lyft in Roman Eremenko i ett tidigare skede, i samband med den omtalade träningsresan till Qatar.

– Då var Roman utan kontrakt, han hade spelat ganska få matcher för Spartak och behövde matchträning. Varför åkte han inte med på den samlingen och stökade undan hela den dramatiken med att komma tillbaka i landslaget, säger Bäck.

– Han kunde ha fått lite matchträning, pratat ut om de viktigaste sakerna och bli en del av gänget igen. Det skulle ha varit ett bra tillfälle både sportsligt och icke-sportsligt att komma in i rullorna igen.

Finlands kvalprogram med sikte på EM 2020

  • 23 mars, Italien – Finland
  • 26 mars, Armenien – Finland
  • 8 juni, Finland – Bosnien-Hercegovina
  • 11 juni, Liechtenstein – Finland
  • 5 september, Finland – Grekland
  • 8 september, Finland – Italien
  • 12 oktober, Bosnien-Hercegovina – Finland
  • 15 oktober, Finland – Armenien
  • 15 november, Finland – Liechtenstein
  • 18 november, Grekland – Finland

Den sista frågan som Koivukangas, tillsammans med Christoffer Herberts och Sören Bäck tar upp i EM-kvalsnacket var enkel.

Hur många poäng har Finland vid midsommar efter fyra matcher av EM-kvalet?
(Italien, Armenien borta, Bosnien och Hercegovina hemma och Liechtenstein borta)

Finlands poängsaldo vid midsommar efter fyra kvalmatcher?

4-6 poäng, en miserabel men historiskt sett väntad start
46.1% (70 röster)
7-9 poäng, segrar, heroiska insatser och Finland med på allvar i kampen om avancemang
34.9% (53 röster)
1-3 poäng, kvalet är över före det ens kommit halvvägs
11.2% (17 röster)
10-12 poäng, tabelltopp, Nations League-medvinden bär Finland mot EM2020
5.9% (9 röster)
0, den totala katastrofen är ett faktum
2.0% (3 röster)
Antal avgivna röster: 152

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)