Hoppa till huvudinnehåll

Finländarnas inställning till invandrare blir långsamt positivare – höstens sexualbrottshärva påverkar inte attityden

Två personer håller i en jordglob för att symbolisera invandring.
Två personer håller i en jordglob för att symbolisera invandring. Bild: Mostphotos invandring,jordglob

Finländarna har under 2000-talet blivit allt mer positivt inställda till invandrare. Förändringen är ändå långsam. Det här framgår i en undersökning som Näringslivets delegation (EVA) gjort.

De senaste omdebatterade sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors som begåtts av invandrare har knappt påverkat den allmänna attityden till invandrare.

Trots att inställningen till invandrare i Finland blivit mer positiv, så tycker ungefär hälften av finländarna att den nuvarande invandringsnivån är för hög.

I undersökningen framgår det att den främsta faktorn som påverkar invandringsfrågan är politisk tillhörighet. De som är positivast inställda till invandrare är de väljare som röstar på De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Mest kritiska var de väljare som röstar på Blå framtid och Sannfinländarna.

Invandring behövs för arbete och av befolkningsskäl

Omkring 2000 personer svarade på undersökningen som gjordes i höstas och i början av 2019.

Den mest uppenbara förändringen i finländarnas inställning till invandring handlar om arbetslivet, och att det behövs invandrare som arbetar i vårt land.

Närmare 40 procent tycker att invandring behövs på grund av den åldrande befolkningen i Finland och för att färre barn föds.

Män och kvinnor var ungefär av samma åsikt, men männen hade något mer positiv attityd till invandrare.

Personer i åldern 56 och uppåt tyckte speciellt att invandring behövs på grund av den åldrande befolkningen. 39 procent av 18-35 åringar är av den här åsikten och mest kritiska är 35-55 åringar. Bara 32 procent av dem anser att invandring behövs av den här orsaken.

Två personers fötter och en rollator.
Två personers fötter och en rollator. hälsovård,Senior (surname),äldreboende

Närmare 40 procent av de som deltog i undersökningen svarade i början av året att ökad invandring leder till fördelar för Finlands del.

Nästan 60 procent av de svarande anser att finländarnas inställning till invandrare inte påverkas av okunnighet och rasism, utan visdom och försiktighet.

Finländare har blivit något mer positivt inställda till invandring.― Ilkka Haavisto, forskningsledare vid EVA

Inte vad man tror

Inställningen till invandrare var något bättre i början av år 2019 än på hösten 2018.

– På senaste har man pratat mycket om att inställningen till invandrare blivit mer kritisk, men sanningen är att finländare har blivit något mer positivt inställda till invandring, säger forskningsledare Ilkka Haavisto vid EVA.

I januari/februari svarade ändå 52 procent att de tycker att invandringsnivån är för hög. På hösten var 53 procent av de svarande av den här åsikten.

Hela rapporten kan läsas här (på finska).