Hoppa till huvudinnehåll

Forskaren Siv Sandberg: Nu måste Korsholmspolitikerna välja – lyssna på kommuninvånarna eller följa sin egen övertygelse?

Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi
Siv Sandberg hoppas på respektfull diskussion de kommande veckorna. Kommunforskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi Bild: Yle / Jonas Mastosalo forskare,siv sandberg

De förtroendevalda i Korsholm sitter i en jobbig sits, säger kommunforskaren Siv Sandberg. Nu måste de välja om de följer korsholmarnas röst eller visar ledarskap.

- Vissa politiker uppfattar att de genom att rösta ja visar ledarskap för framtiden, trots att folk inte är med på tåget.

Kommunforskaren Siv Sandberg överraskades inte över resultatet av folkomröstningen i Korsholm i söndags.

- Jag trodde att det kanske skulle bli lite jämnare, men jag hade kalkylerat med att det blir ett nej. Det blir ofta så i folkomröstningar om kommunsammanslagningar.

Sandberg anser att valresultatet är stabilt.

- Att tre fjärdedelar av korsholmarna går och röstar säger att frågan är viktig och det säger också att resultatet av folkomröstningen är ganska stabilt. Vid ett lågt valdeltagande kan man fundera om det var rätt människor som gick och röstade, säger Siv Sandberg.

- Den spekulationen kan vi lägga åt sidan den här gången.

Smedsbyborna mest positiva till fusion

I röstningsområdet Smedsby norra var man mest för en fusion (59,1 procent) men där var också valdeltagandet lägst (65,2 procent). Rätt så typiskt vid sådana här frågor, säger Sandberg.

- Smedsby ligger ganska nära Vasa och är ganska långt integrerat med Vasas stadsregion. Frågan om en egen kommun är kanske inte lika viktig för dem som för någon som bor på Replot eller i Kvevlax.

- Frågan är hur stor vikt fullmäktige lägger vid den här folkomröstningen. Många ledamöter ser att de har en annan vision och en analys än den som korsholmarna har. Så nu är frågan: hur tänker de? Ska man följa resultatet i folkomröstningen eller är det läge att visa ledarskap.

- Det ena utesluter förstås inte det andra. Vissa politiker uppfattar att de genom att rösta ja visar ledarskap för framtiden, trots att folk inte är med på tåget, säger Sandberg.

Hon säger att argumenten för hur ledamöterna röstar måste vara tydliga.

"Trycket är omänskligt"

Det är inget lätt arbete fullmäktigeledamöterna har framför sig, säger Siv Sandberg.

- De sitter i en jättejobbig sits. Trycket kommer att vara ganska omänskligt under de här närmaste två veckorna. Jag hoppas att diskussionen kommer att vara respektfull. Frågans intensitet är väldigt stark hos väldigt många människor. Det gör att det är svårt att hålla sig neutral.

Kommunfullmäktige röstar i fusionsfrågan den 2 april.

Artikeln uppdaterad måndagen den 18 mars klockan 16.11: Siv Sandberg har förtydligat sitt uttalande om att följa korsholmarnas röst eller visa ledarskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten