Hoppa till huvudinnehåll

Framgångarna uteblev i mästerskapen – nu väntar förändringar: ”Vi kan inte vara nöjda”

Herrarnas masstart i skid-VM.
Herrarnas masstart i skid-VM. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Seefeld,Skid-VM 2019

Olli-Pekka Kärkkäinen som är grenchef inom toppidrottsenheten i Finlands olympiska kommitté sticker inte under stol med att den här säsongen har varit en besvikelse i längdskidåkning och skidskytte. För att framtiden inte ska bli lika dyster kommer man bland annat att se över träningen och kommunikationen.

Förväntningarna var stora inför den här VM-vintern. För längdskidåkarnas del var målsättningen fem medaljer i VM och ytterligare fem poängplaceringar medan man inom skidskyttet räknade med fyra realistiska medaljchanser.

Resultatet blev dystert. I skid-VM blev det bara ett brons (Iivo Niskanen) samt sex poängplaceringar medan ingen skidskytt lyckades ta sig in på poängplats i VM.

Den tunga vintern har också fått Finlands olympiska kommitté att reagera.

– Under slutet av hösten såg det ut som att vi skulle gå mot den bästa säsongen någonsin för skidåkarna. Resultaten har inte varit som vi hoppades och det kan vi inte vara nöjda med.

– Det är min uppgift att gå igenom vad vi bör göra och fundera på vad de bästa i världen gör i jämförelse med våra idrottare och hur det syns i träningsvardagen, säger Olli-Pekka Kärkkäinen som är grenchef inom toppidrottsenheten säger i en intervju för Yle.

Skidlandslandslagets chefstränare Matti Haavisto och Olli-Pekka Kärkkäinen från olympiska kommittén.
Skidlandslagets chefstränare Matti Haavisto tillsammans med Olli-Pekka Kärkkäinen under VM i Seefeld. Skidlandslandslagets chefstränare Matti Haavisto och Olli-Pekka Kärkkäinen från olympiska kommittén. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Olli-Pekka Kärkkäinen,matti haavisto

Bättre kommunikation mellan tränare

Kärkkäinen anser att ett viktigt steg blir att försöka förbättra kommunikationen mellan tränarna i landslaget och skidåkarnas personliga tränare.

– Vi måste bättre definiera vad landslagstränarna ansvarar för och vad de personliga tränarna ansvarar för. Idrottarna och tränarna måste veta vad som görs på landslagslägren så att träningen där hemma går så smidigt som möjligt.

– Det har i många år varit överenskommet att om det uppstår situationer på lägren att träningen måste ändras så fattas beslutet av den ansvariga tränaren på plats. Det har fungerat men i vissa fall har dialogen inte varit tillräckligt bra. Det har påverkat balansen i träningen, säger han.

Laura Mononen och Krista Pärmäkoski pratar med chefstränaren Matti Haavisto.
Laura Mononen och Krista Pärmäkoski pratar med chefstränaren Matti Haavisto. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski,Laura Mononen,matti haavisto

Finlands främsta längdskidåkare Iivo Niskanen har också efterlyst en diskussion kring träningsrutinerna i landslaget. Niskanen anser också att man ska hämta kunskap från Norge något som man redan gjort enligt Kärkkäinen.

– Man hittar inte nödvändigtvis enskilda guldkorn utan det handlar om helheten. Vi måste se hur de bästa i världen tränar. Det räcker inte bara med att landslagstränarna gör rätt saker utan man måste se på helheten, säger han.

Kärkkäinen anser också att man måste se över träningen och hur grenarna förändras för att nå framgång i framtiden. Vid sidan om den traditionella uthållighetsträningen måste man också ta i beaktande bland annat muskulaturens kapacitet hos idrottaren, koordination, kraft och fart.

Iivo Niskanen är regerande OS-mästare på femmilen i klassisk skidteknik.
Iivo Niskanen vill att träningsrutinerna ses över. Iivo Niskanen är regerande OS-mästare på femmilen i klassisk skidteknik. Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI Iivo Niskanen

Gillar inte kritiken mot serviceteamet

Under skid-VM i Seefeld kom också åkarna ofta med kritik mot serviceteamet. Det handlade ofta om att de finländska åkarna ansåg att man hade sämre skidor än konkurrenterna. Kärkkäinen gillar inte hur saker har diskuterats i offentligheten.

– Det är irriterande då vi i flera år haft värderingarna att vi är ett enat, kämpande och blåvitt landslag. Nu smulades det sönder i offentligheten. Det betyder inte att vi har någon munkavle, alla har rätt att säga sin åsikt men det finns utrymme att förbättra hos alla, säger han.

Under våren kommer man att utvärdera säsongen både inom längdskidåkningen och skidskyttet. Under ett gemensamt möte får sedan idrottarna, tränarna och serviceteamen får säga sitt.

– Vi vill höra vilka saker som är de viktigaste att förbättra och hur vi ska gå vidare. Det kommer säkert att bli en tillställning där det framkommer mycket kritik, säger Kärkkäinen.

Läs mera:

Iivo Niskanen lägger ut texten – något måste göras åt den finländska längdåkningen: ”Hämta in kunskap från Norge”

Finlands främsta längdåkare Iivo Niskanen tar kraftigt ställning till den rådande situationen inom skidlandslaget i en intervju för Yle. Niskanen efterlyser bland annat högre krav på åkarna och en uppdatering av träningsrutinerna.

Läs också