Hoppa till huvudinnehåll

Från wild card till Mastersegrare – 18-åriga Bianca Andreescus osannolika askungesaga: "I'm the f... Champion of Indian Wells"

Bara 18-åriga Bianca Andreescu vann ärofylld tennisturnering.
Bara 18-åriga Bianca Andreescu vann ärofylld tennisturnering. Bara 18-åriga Bianca Andreescu vann ärofylld tennisturnering. Bild: imago images / Paul Zimmer/ All Over Press Bianca Andreescu,Indian Wells

Den 18-åriga kanadensiskan Bianca Andreescu fick ett så kallat wild card, en fribiljett, till Masters-turneringen i Indian Wells i Kalifornien. Hon tackade och tog emot, vann en match, vann några till, och hittade sig slutligen i söndagens final. Där hon avslutade sin askungesaga på bästa möjliga sätt: genom att vinna.

Hon inledde Masters-turneringen i Indian Wells genom att besegra rumänskan Irina-Camelia Begu med 2–1 i set. Därefter föll – i tur och ordning – Slovakiens Dominika Cibulkova, Schweiz' Stefanie Voegele, Kinas Qiang Wang och Spaniens Garbiñe Muguruza – innan hon i semifinalen galant avklarade Ukrainas 6-seedade Elina Svitolina.

Andreescus fantastiska turnering kulminerade i söndagens final där hon besegrade Tysklands 8-seedade Angelique Kerber med siffrorna 6–4, 3–6, 6–4. Som första wild card-spelare någonsin (i Indian Wells), ska tilläggas.

– Det har varit en galen resa hit. En sann askungesaga, säger Andreescu.

– Det är otroligt att ha sitt namn bredvid alla fantastiska mästare. Det betyder allt för mig.

Ännu för ett år sedan spelade hon små turneringar och dessutom hade hon problem med både sitt spel och med sin kropp. Nu är hon tennisens nyaste stjärna.

– Det är galet vad ett år kan göra. För ett år sedan spelade jag 25K-turneringar i Japan och nu är jag... kan jag säga F-ordet? Nej, det kan jag inte. Och nu är jag "the f... Champion of Indian Wells". Galet är det rätta ordet, säger Andreescu och får den samlade pressen att skratta gott.

Hoppa över Twitterpostning

Thiems första Masters

Bianca Andreescu var tvivelsutan den största stjärnan i Indian Wells, men särskilt långt efter blev nog inte Österrikes Dominic Thiem som vann herrsingeln. Det var hans första Master-turneringsseger.

I finalen besegrade han schweizaren Roger Federer med siffrorna 3–6, 6–3, 7–5.

– Det är otroligt. Det var fint att få spela mot Roger i en fin final. Jag hade förlorat mina två första Masters-finaler, men nu kom segern. Det känns som att jag vunnit en Grand Slam, säger Thiem.

Thiems Masters-seger var den första som en österrikare vunnit sedan 1997. Då var det den tidigare världsettan Thomas Muster som vann i Key Biscayne i USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport