Hoppa till huvudinnehåll

I Vårberga inleddes veckan mot rasism med nordafrikansk mat: "Här är det mångkulturella något alldeles naturligt"

Lina Nickström med hönsgryta.
Lina Nickström med hönssåsen. Lina Nickström med hönsgryta. Bild: Yle / Leo Gammals ungdomslokaler,Borgå,matlagning,hönsrätter,antirasism,chili,Afrikanska köket,lina nickström

Respect-veckan mot rasism arrangeras i Borgå för femte gången. I ungdomslokalen Nuokka lagade ungdomar en nordafrikansk couscous för att smaka på andra kulturers mat.

I Kantelehuset i Vårberga doftar det av stekt hönsfärs, tomat, koriander, rödlök, vitlök, koriander och paprika. Lina Nickström vakar över såsen som bubblar i stekpannan. Hon ska strax koka upp vatten till couscousen.

Under förberedelserna för en stund sedan fick Malak tårar i ögonen när hon skar upp rödlöken. Toto och Manal jobbade med stjälksellerin och gurkan. Jimi hackade vitlök och ett par starka chilifrukter.

En pojke skär chili.
Jimi med utfört uppdrag. En pojke skär chili. Bild: Yle / Leo Gammals ungdomslokaler,Borgå,matlagning,hönsrätter,antirasism,chili,Afrikanska köket,ungdomslokal

Respect-veckan i ungdomslokalen har den här eftermiddagen inletts med mångkulturell matlagning och bakning för yngre barn och äldre ungdomar.

Kökspatrullen som nu lagar en nordafrikansk couscous representerar flera nationaliteter.

- Idén var att ungdomarna själv skulle välja vilken mat de ville laga. De äter vanligtvis så mycket finländskt att de nu skulle laga något från någon annan del av världen. Och det blev en sorts nordafrikansk couscous, säger ungdomsarbetare Erica Wallén.

Ungdomsarbetare Erica Wallén.
Ungdomsarbetare Erica Wallén. Ungdomsarbetare Erica Wallén. Bild: Yle / Leo Gammals ungdomslokaler,Borgå,Erica Wallén

Frågor som berör mångkultur är något som sällan behöver lyftas upp speciellt i ungdomslokalen Nuokka.

- Det blir nog mer naturligt eftersom vi har så många människor från olika kulturer. Jag skulle säga att närmare 70-80 procent av våra ungdomar som går här är från olika länder.

Lina Nickström hör till ungdomarna som har gått ungdomstjänsternas klubbledarutbildning. Hon leder matlagningsklubbar i Nuokka.

- Jag brukar variera litet när vi bakar och lagar mat. Förra klubben frågade jag barnen vad de vill laga. De önskade då att vi skulle laga pizza så då lagade vi pizza, säger Nickström.

Pojke med en tallrik uppskuren gurka.
Toto med en tallrik uppskuren gurka. Pojke med en tallrik uppskuren gurka. Bild: Yle / Leo Gammals ungdomslokaler,Borgå,matlagning,hönsrätter,antirasism,chili,Afrikanska köket,gurka,toto

Matlagning är något som förenar yngre och äldre i ungdomslokalen i Vårberga, men det gör också ungdomstjänsternas sommarläger.

- När de kommer till lägret kan det hända att ingen känner varandra, men det brukar inte ta alltför länge före de hittar kompisar. Här gör vi också mycket tillsammans, vi spelar och pysslar. När vi går till gymnastiksalen för att leka eller spela så gör vi det tillsammans, säger Wallén.

När såsen har puttrat på i en rejäl halvtimme och det börjar bli dags att duka kan Erica Wallén konstatera att samarbetet i köket gått som det ska och målet med kvällen är uppnått.

- Det brukar inte vara så här tyst i köket och så brukar det vara ett visst gäng i köket som känner varandra bra. Nu var det litet splittrat folk och därför kanske litet blygt.

En halv rödlök på ett arbetsbord.
Rödlök. En halv rödlök på ett arbetsbord. Bild: Yle / Leo Gammals rödlök

När Lina smakar av såsen nickar hon och tycker att den är helt okej men behöver litet salt och litet mera smak. Men den kommer från couscousen som smaksätts med buljong.

I Vårberga fortsätter Respect-veckan med diskussioner om rasism och temat jämlikhet och livskvalitet.

Ungdomarna har fått i uppdrag att på en vägg skriva ned vad de har gemensamt. På den andra väggen ska de hitta på en ny hashtag mot rasism.

Skärbräde med uppskuren vitlök och chilifrukt.
Skärbräde med vitlök och chili Skärbräde med uppskuren vitlök och chilifrukt. Bild: Yle / Leo Gammals ungdomslokaler,Borgå,matlagning,hönsrätter,antirasism,chili,Afrikanska köket,ungdomslokal

Program hela veckan

I Borgå omfattar den riksomfattande veckan mot rasism 18-24.3 ett flertal program som strävar efter minskad rasism i de ungas vardag.

Måndagen har inneburit verksamhet i ungdomslokalerna med en pinsverkstad där du har gjort ett eget pins mot rasism.

Unga har också fått göra egna fotoväggar och lägga ut fotografier på ungdomstjänsternas Instagram.

Finlands röda kors har också inlett veckan med verkstaden Treenikehä och kampanjen Nej till rasism!

Verkstaden och kampanjen riktar sig i första hand till elever och studerande. De innehåller undervisningsmaterialet för hur man lär känna igen rasism och hur man kan förebygga den.

I år går kampanjen under namnet Jämlikhet = Livskvalitet #elämänlaatu #livskvalitet #qualityoflife.

Jämlikhetsfrågor på torsdagen

På torsdag 21.3 ordnas jämlikhetsevenemanget Respect i Kulturhuset Grand. Evenemanget som ordnas för skolklasser är öppet för alla.

Mellan klockan 9 och 15 kan man prata med människor från olika länder och delta i verkstäder med temat interkulturalism och jämlikhet.

Temat presenteras genom serieteckning, drama och olika övningar i grupper.

Samma dag har Finlands röda kors ett flyktingtält på andra våningen i Lundi. Där kan du leva dig in i en flyktings vardag.

Respect-veckans arrangörer är Luckan UngInfo, Ungdoms Akademi, Multicultural Association of Porvoo, Borgå folkakademi, Careeria, Borgå stads ungdomstjänster och Röda Korsets Borgåavdelning.

Läs också