Hoppa till huvudinnehåll

Kim Berg: Ingen mening med att skjuta upp fusionen - och vem orkar börja om hela processen?

Lars Gästgivars (SFP) och Kim Berg (SDP).
Lars Gästgivars (SFP) och Kim Berg (SDP). Bild: Yle/Markus Bergfors Kim Berg,Lars Gästgivars,Vasa,Korsholm,kommunsammanslagningar,fusion vasa korsholm

Kim Berg (SDP) säger att det är nu som en fusion mellan Vasa och Korsholm ska ske, annars dröjer det länge innan man får en ny chans. Och att skjuta upp fusionen med ett år eller två förändrar inget.

Ledningsgruppen för fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm möttes på måndagen för första gången efter den rådgivande folkomröstningen.

Ledningsgruppens viceordförande Kim Berg säger att man inte ännu tog några beslut om vad som händer efter att en majoritet av Korsholmarna sa nej till en samgång.

- Vi fattade inga stora beslut om hur vi ska gå vidare utan diskuterade främst igenom nuläget. Vi får återkomma till frågan nästa vecka, säger Berg.

Blir det svårt fortsätta framåt i processen sedan en majoritet av Korsholmarna sagt nej?

- Det är ju egentligen upp till fullmäktige att besluta om det blir ja eller nej, säger Berg.

Gästgivars kan tänka sig att avvakta

Att skjuta fram en sammanslagning av Vasa och Korsholm med ett år eller två är ändå inget alternativ anser Berg. Kommunstyrelsens ordförande Lars Gästgivars i Korsholm sa på måndagen till Vasabladet att han kan tänka sig att skjuta upp den ursprungliga tidtabellen med ett år.

Men Berg håller inte med.

- Jag tycker inte att en time out hjälper. Vi har suttit och gått igenom avtalen i nästan två år nu och hittat väldigt bra kompromisser, säger Berg.

Berg säger att de Korsholmare som motsätter sig fusionen inte heller lyft fram några konkreta förslag på vad i avtalet som borde ändras.

- Därför är det också väldigt svårt att hitta något att börja förhandla om, säger Berg.

Inte blir det heller någon ny folkomröstning säger Berg.

- Nu är det bara dags att föra ärendet vidare till båda fullmäktigeförsamlingar som får fatta beslut, ja eller nej till en samgång. Jag hoppas att det blir ett ja i alla fall. Men det får vi se den andra april.

Om det ändå blir en fusion, är det negativt för Vasa att det blir mot majoritetens vilja? Kan det skapa problem?

- Det är en bra fråga. Jag tror att det åtminstone i början kunde vara ganska svårt. Men det viktigaste om det blir en samgång är börja bygga upp den nya kommunen säger Berg.

Chansen är här och nu

Nu skulle det vara viktigt att fortsätta framåt, det är viktigt för hela Vasaregionen att bli en större stad anser Berg. Blir det ingen sammanslagning nu så dröjer det länge innan nästa chans kommer.

- Det kan dröja tio till tjugo år innan vi får följande chans att föra det här ärendet vidare. Tiden är nu, och frågan är om vi använder den eller inte.

Processen har också varit tung och arbetsdryg för både politiker och tjänstemän säger Berg.

- Jag vet inte vem som skulle orka börja om hela processen. Och vad skulle ändra genom att vi skjuter upp fusionen med ett år, om man inte har någon konkret fråga man vill lösa?, säger Kim Berg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten