Hoppa till huvudinnehåll

Mjölkallergi kan botas med desensibilisering

En flicka dricker ett glas mjölk.
En flicka dricker ett glas mjölk. Bild: Kzenon barn (åldersgrupper),barn (familjemedlemmar),Dagisbarn,mjölk,måltid,mjölkallergi

Antalet antikroppar påverkar hur framgångsrikt en desensibilisering mot mjölkallergi kan göras och om allergin försvinner av sig själv. Det visar en ny studie.

Sammanlagt deltog 296 barn som var över 5 år gamla i studien, som undersökte möjligheten till hyposensibilisering mot mjölk. Studien pågick från år 2005 till år 2017 och var ett samarbete mellan HUS hud- och allergisjukhus och Tammerfors universitetssjukhus.

Hyposensibilisering (desensibilisering) är en långvarig behandling som kan ges som injektioner, tabletter eller droppar som läggs under tungan. Syftet är att öka kroppens förmåga att tåla ett ämne som utlöser allergi.

Mjölkallergi

  • Mjölkallergi är en av de vanligaste allergierna i Finland. 2-3 procent av spädbarnen och 0,5 procent av de äldre barnen lider av det.
  • Oftast växer barnet ifrån allergin, men om den fortsätter upp till skolåldern kan man i samråd med läkare pröva på desensibilisering.
  • Tecken på mjölkallergi är utslag, kräkningar, diarré och symtom från andningsvägarna. Redan små mängder mjölk kan ge symtom.
  • Allergin brukar behandlas genom att man avlägsnar mjölkproteinet ur kosten.
  • Vanligtvis förbättras allergin oftast under uppväxten och man kan införa mjölkproteinet i kosten igen.

Genom studien vet forskarna mera om hur antalet antikroppar mot mjölkproteiner påverkar hyposensibiliseringens framgång och vilka biverkningar som ökar risken för att få en allvarlig allergisk reaktion.

En låg nivå av antikroppar kan nämligen förutspå att allergin förbättras genom hyposensibilisering. Eller att allergin försvinner av sig själv.

- Informationen hjälper oss att bedöma vilka som kan ha nytta av hyposensibilisering och vilka som är riskpatienter, säger Tiina Kauppila, specialist i barnsjukdomar vid HUS hud- och allergisjukhus, i ett pressmeddelande.

I studien fick barnen dricka mjölk hemma varje dag. De skulle varje vecka under fyra månaders tid dricka två deciliter mjölk. Samtidigt fick de ta antihistamin varje dag.

I slutet av undersökningen kunde 56 procent av barnen fortsätta dricka mjölk dagligen och mera än 2 deciliter. 18 procent av barnen kunde dricka under 2 deciliter. Resten kunde inte överhuvudtaget dricka mjölk.

maitoa kaadetaan lasiin
maitoa kaadetaan lasiin Bild: Shutterstock mjölk,glas

Då detta inte var en kontrollerad undersökning kan man inte säga hur många barn som skulle ha växt ifrån allergin utan hyposensibilisering.

Läs också