Hoppa till huvudinnehåll

Ny upptäckt: Starkt samband mellan typ 1-diabetes och ett mycket vanligt virus

Blodprov tas ur finger.
Blodprov tas ur finger. Bild: Andrey Popov blodprov,blodsocker,diabetes

Enterovirus upptäcks oftare i diabetikernas vävnader jämfört med den friska kontrollgruppen.

Jämfört med alla länder i världen är typ 1-diabetes vanligast i Finland. Sjukdomens uppkomstmekanism har länge varit en gåta.

Länge har man kopplat typ 1-diabetes med enterovirusinfektion - och nu bekräftar en färsk doktorsavhandling att det faktiskt finns ett samband.

Enterovirus förekommer i hela världen och är en av de vanligaste virustyperna som förorsakar infektioner hos människan.

Enterovirus påträffas mindre i Finland än i många andra länder. Forskarna antar att det här kan vara orsaken till att finländska barn är känsligare för virusets möjliga diabetesverkningar.

Det här skulle i sin tur förklara varför typ 1-diabetes är exceptionellt vanligt i Finland.

Enterovirus
Enterovirus. Enterovirus Bild: Fakulteten för medicin och biovetenskap vid Tammerfors universitet enterovirus

Enteroviruset orsakar väldigt lite symtom eller inga symtom alls. Hos barn är till exempel höstblåsor vanliga.

Typ 1-diabetes i sin tur är en sjukdom där insulinet, som produceras i bukspottskörtelns betaceller, blir förstört. På grund av detta klarar den insjuknade inte sig utan insulin.

Sjukdomen vårdas med insulin och uppföljning av blodsockernivån. Vården har utvecklats märkbart under de fem senaste åren.

Just nu finns inget botemedel eller förebyggande vård mot typ 1-diabetes. I Finland är antalet insjuknade 50 000.

Enterovirus upptäcktes i vävnader

För första gången har man upptäckt att enterovirus förekommer oftare i diabetikers vävnader jämfört med den friska kontrollgruppen.

Det här fyndet bekräftar enterovirusinfektionens betydelse för uppkomsten av typ 1-diabetes.

Enterovirusets proteiner har hittats i diabetikernas bukspottskörtlar och tunntarmar betydligt mera jämfört med kontrollgruppen. Även i mjältarna och lymfkörtlarna kunde viruset upptäckas.

För framtida forskning är det viktigt att undersöka sambandet mellan enterovirus och diabetes och virusets roll för sjukdomens uppkomst― Jutta Laiho, doktorand

Virusets arvsmassa kunde hittas i vävnadsproverna. Virusmängden var liten men kunde ändå avslöja en infektion av låg grad. I proverna från bukspottskörteln kunde man se att immunförsvaret var aktiverat.

Forskarna antar också att den genetiska känsligheten och olika miljöfaktorer har betydelse för insjuknandet i typ 1-diabetes.

- För framtida forskning är det viktigt att undersöka sambandet mellan enterovirus och diabetes och virusets roll för sjukdomens uppkomst, säger doktoranden Jutta Laiho.

- Om man kan bekräfta ett sådant orsakssamband öppnas en möjlighet att förhindra typ 1-diabetes genom vacciner eller virusläkemedel.

I Finland har man länge utvecklat ett vaccin mot diabetes. Vaccinet baserar sig på kunskapen om enteroviruset. Vaccinet förbättrar inte sjukdomen utan används i förebyggande syfte.

Jutta Laihos doktorsavhandling granskas vid medicinska och hälsoteknologiska fakulteten vid Tammerfors universitet 29 mars.

Artikeln baserar sig på en översättning av Yle Uutisets artikel skriven av Anu Leena Koskinen.