Hoppa till huvudinnehåll

Polischef i Paris sparkas efter helgens upplopp på Champs-Elysée

Upplopp på Champs-Elysée i paris.
Helgens upplopp på Champs-Elysée i Paris. Upplopp på Champs-Elysée i paris. Bild: AFP / Lehtikuva Paris,Våldsamt upplopp

De så kallade Gula västarnas demonstrationer urartade i upplopp i Paris under veckoslutet. Frankrikes premiärminister Edouard Philippe kungjorde i dag flera åtgärder för att förebygga oroligheter framöver.

120 människor arresterades under upploppet och polisen var tvungen att ta till tårgas för att få bukt på demonstranterna.

Under måndagen kom ett besked av den franska regeringen om att polischefen i Paris avskedas och byts ut efter veckoslutets upplopp, där flera butiker och restauranger längs med Champs-Elysée sattes i brand.

Premiärminister Philippe vidtar nu åtgärder genom att bland annat gå in för att förbjuda demonstrationer, i vilka anarkister och andra radikala demonstranter deltar, på paradgatan Champs-Elysée.

Förbudet gäller även städerna Bordeaux och Toulouse. Det är ännu oklart hur länge förbudet kommer att gälla.

Människor som deltar i otillåtna demonstrationer kommer även att straffas hårdare genom förhöjda bötesstraff, enligt Philippe.

Källor: AFP, AP, BBC

Läs mera:

Gula västarnas kraftsamling i Paris urartade genast i sammandrabbningar - se video

Under de senaste veckorna har de Gula Västarnas demonstrationer i Frankrike glesnat och mattats av. Lördagens kraftsamling ledde till sammandrabbningar och krossade skyltfönster.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes