Hoppa till huvudinnehåll

Scenen är din på Kimitoön - barn har kul på scenen på två språk

Alicia och Amelie Fredriksson och Freja Storgård-Taipala står bredvid varandra på en scen.
Alicia Fredriksson, Amelie Fredriksson och Freja Storgård-Taipale tycker om att träna dans tillsammans. Alicia och Amelie Fredriksson och Freja Storgård-Taipala står bredvid varandra på en scen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,freja storgård-taipale

Alla kommer ihåg känslan av att stå bakom draperierna och veta att det snart är ens egen tur att stiga upp på scenen. Snart vänds alla blickar mot en, och alla små felsteg registreras av hundratals ögon.

- Det här är första året som lågstadielever både från svensk- och finskspråkiga skolor deltar. Scenen är din är ett sätt att bygga broar i stället för murar, vi är glada över att det kom så många till publiken, säger föräldern Sari Hyvärinen som håller i trådarna.

Det är för att barnen ska få öva på scenvara och kunna visa upp något som de har tränat som man genomför konceptet. Under evenemanget får man se närmare tio olika nummer med dans, musik och Aikido.

Tuovi Söderlund och Sari Hyvärinen står med armarna runt varandras axlar i Villa Landes café och ser glada ut.
Tuovi Söderlund och Sari Hyvärinen är två föräldrar som hjälps åt att få Scenen är din att fungera bra för både vuxna och barn. Tuovi Söderlund och Sari Hyvärinen står med armarna runt varandras axlar i Villa Landes café och ser glada ut. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Sari Hyvärinen

- Det räcker långt redan med att man kommer och ställer sig där på scenen. Jag vet att det är så stort och viktigt för barnen, säger hon.

Och många är det som får torka en tår ur ögonvrån när Janna Ahonen ställer sig ensam på scenen och sjunger sången Lintu, helt ensam utan ackompanjemang.

Efter varje uppträdande får de unga, förutom applåder och ett diplom, lite respons av juryn för sin insats.

Dansar gärna på scen

Alicia Fredriksson, Freja Storgård-Taipale och Amelie Fredriksson är vana dansare, och det syns på scenen. Rörelserna är välsynkroniserade och passar musiken.

- Vi har tränat i två veckor, några dagar i veckan en till två timmar per dag, säger Alicia Fredriksson.

Dansrörelserna har de hittat på själv, men också lånat några knep från dansskolan vid Arkipelag.

Janna Ahonen står ensam på en scen.
Det krävs mycket mod för att våga gå ensam upp på scenen. Janna Ahonen uppträder med Lintu. Janna Ahonen står ensam på en scen. Bild: Amanda Vikman/Yle scener

- Vi är vana vid att dansa och har varit också på den här scenen många gånger förut, säger Alicia Fredriksson.

- Det är bra att stå på scenen. Sedan är man inte så rädd för att prata eller göra något annat inför publik. Om man till exempel ska presentera något i skolan, säger Storgård-Taipale.

Också Kimitoöns aikido-juniorer höll en uppvisning, och Albin Tulonen var en av dem som skulle upp på scenen.

Kimitoöns aikidojuniorer står i en trappa.
Kimitoöns Aikidojuniorer och Juha Ruusuvuori i bakgrunden. Kimitoöns aikidojuniorer står i en trappa. Bild: Amanda Vikman/Yle person

- Det är lite nervöst men inte så farligt att man inte skulle överleva. Vi har tränat ett speciellt program just för den här tillställningen, säger han.

Han började med aikido redan för sex år sedan och tycker fortfarande att det är kul.

- Det är bra att lära sig lite självförsvar och hur man skyddar sig själv.