Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparvs mål är att leda Finland till EM 2020: ”Vi har ett bra lag och en god chans att ta oss till EM”

Tim Sparv är en viktig kugge i Finlands herr-A-landslag.
Tim Sparv är en viktig kugge i Finlands herr-A-landslag. Tim Sparv är en viktig kugge i Finlands herr-A-landslag. Bild: Yle / Mikko Ahmajärvi Tim Sparv,FC Midtjylland,Finlands herrlandslag i fotboll

Yle har träffat herrfotbollslandslagets kapten Tim Sparv i Danmark, där han gör sin femte säsong i laget Midtjylland. Nu är Sparvs främsta fokus på landslaget och på de stundande EM-kvalmatcherna.

– Vi kommer med ett visst självförtroende efter Nations League-matcherna. Vi har utvecklats både poängmässigt och spelmässigt och nått en bra nivå. Vi tror på oss själva och ser fram emot de två första matcherna mot Italien och Armenien.

EM-kvalgrupp J är inte den lättaste med bland annat två Europamästare. På den nyaste världsrankingen ligger Finland på fjärde plats av gruppens sex lag.

– Vi är i en svår grupp, ett getingbo. Jag tror att Italien är det lag som vinner gruppen, de har revanschlusta från tidigare kval, så jag tror att de blir svåra. Sedan är vi många lag som kämpar om andraplatsen, säger Sparv och räknar upp Bosnien och Hercegovina samt Grekland – och naturligtvis Finland.

– Det blir många svåra bortamatcher där vi ska ta poäng om vi vill vidare i kvalet, säger Sparv.

De övriga länderna i gruppen är Armenien och Liechtenstein.

Finlands kvalprogram med sikte på EM 2020

  • 23 mars, Italien – Finland
  • 26 mars, Armenien – Finland
  • 8 juni, Finland – Bosnien-Hercegovina
  • 11 juni, Liechtenstein – Finland
  • 5 september, Finland – Grekland
  • 8 september, Finland – Italien
  • 12 oktober, Bosnien-Hercegovina – Finland
  • 15 oktober, Finland – Armenien
  • 15 november, Finland – Liechtenstein
  • 18 november, Grekland – Finland

Bra mix i laget

Frågar man Sparv är landslagets målsättning klar: EM 2020, varken mera eller mindre.

– För mig finns enbart en målsättning, och det är att vi tar oss vidare till EM 2020.

Sparv gillar att tala om mål och målsättningar – det är något som ska finnas inom varje organisation, oberoende av om det gäller fotboll eller andra delar av arbetslivet.

– Det är viktigt att man har ett tydligt mål som man jobbar mot. Vårt mål är definitivt att kvalificera oss till EM-slutspelet. Det är viktigt att inte vara rädd för att tala om sina målsättningar. Det är inspirerande och jag hoppas att det motiverar alla i landslaget att göra det där lilla extra. Vi är fast beslutna att vi ska vara det första herr-A-landslaget som tar Finland till ett mästerskap.

Sparv säger att landslaget består av en utmärkt blandning av nya, unga krafter och äldre, rutinerade spelare.

– Vi har många bra spelare som har gått framåt massor. Den nya generationen med Glen Kamara, Pyry Soiri och Jasse Tuominen har kommit in i truppen med buller och bång och gjort det lysande. Dessutom har exempelvis Joona Toivio och Paulus Arajuuri spelat sina bästa matcher i landslaget. Vi har en bra blandning av unga och erfarna spelare.

Finlands landslagstrupp till matcherna mot Italien och Armenien

Målvakter
Lukas Hradecky Bayer 04 Leverkusen
Jesse Joronen FC København
Anssi Jaakkola Reading FC

Försvarare
Paulus Arajuuri Brøndby IF
Albin Granlund Örebro SK
Juha Pirinen Tromsø IL
Leo Väisänen FC Den Bosch
Sauli Väisänen FC Crotone
Joona Toivio BK Häcken
Mikko Sumusalo FC Honka
Valtteri Moren Waasland-Beveren

Mittfältare och anfallare
Joni Kauko Esbjerg fB
Rasmus Schüller Minnesota United
Glen Kamara Rangers FC
Lassi Lappalainen HJK
Fredrik Jensen FC Augsburg
Tim Sparv FC Midtjylland
Thomas Lam PEC Zwolle
Rasmus Karjalainen KuPS
Robert Taylor Tromsø IL
Pyry Soiri FC Admira Wacker Mödling
Robin Lod Sporting Gijon
Kasper Hämäläinen Legia Warszawa
Petteri Forsell MKS Miedz Legnica
Teemu Pukki Norwich City FC

Mål: Topp-2 i gruppen

I höstas vann Finland fyra av sina sex matcher i Nations League och sålunda slutade laget etta i sin grupp – före Ungern och Grekland. Framgången i Nations League garanterar Finland en eventuell bakdörr till EM, men Sparvs klara mål är att Finland ska vara bland de två främsta i kvalgrupp J.

– Jag är glad att vi tog oss vidare, vi förtjänande det. Vi spelade väldigt bra. Nu börjar EM-kvalet och vi är färdiga. Om jag fick välja skulle vi vara bland de två bästa i vår grupp, så slipper vi fortsatta kval.

Tim Sparv är lagkapten i Finlands herrlandslag.
Tim Sparv är lagkapten i Finlands herrlandslag. Tim Sparv är lagkapten i Finlands herrlandslag. Bild: Yle / Mikko Ahmajärvi Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Sparv räknar framför allt upp två delområden som ligger till grund för Finlands goda insatser på sistone: lagandan och försvarsspelet.

– Allt börjar från ödmjukt försvarsspel. Vi har försvarat som lag väldigt bra och jobbat hårt för att hålla vårt mål rent, och det jobbet börjar redan i anfallet. Vi har alla förstått att vårt försvar måste fungera om vi vill klara oss.

– Det är fint att höra till det här laget där alla är färdiga att ta ansvar för försvarsspelet, säger Sparv.

Gillar "Rive" Kanerva

Förutom att Sparv hyllar såväl lagets unga som rutinerade spelare, lagandan och det uppoffrande försvarsspelet, ger han också en eloge åt chefstränaren Markku Kanerva. En analytisk man som är lätt att närma sig.

– Som den före detta lärare han är, är han en analytiker och taktiskt smart. Samtidigt inser han att vår gemensamma tid i landslaget är ytterst begränsad: vi har till exempel oftast spelat 4-4-2 som är ganska klart för alla spelare. Det är lätt att närma sig honom om man har något att diskutera. Han är alltid öppen för feedback.

– Om vi inom laget vill ändra på något så lyssnar han, och om han tycker det låter vettigt så ändrar han på det. Han är en lätt människa att ha att göra med och har gett oss klara direktiv så att alla kan utnyttja sina styrkor.

Sanden i timglaset rinner ut för kaptenen

Oravaisbördige Tim Sparv fyllde nyligen 32 år och inser att han har mera år bakom sig som spelare än vad han har framför sig. Årets EM-kval kan vara hans, om inte sista så i alla fall bästa, chans att vara med i ett finländskt landslag som avancerar till ett slutspel.

– Det är klart att klockan klämtar för egen del. Har haft en lång och fantastisk resa i landslaget, och jag hoppas att det inte är slut riktigt ännu. Men klart att jag inte har så många kval framför mig. Jag är medveten om att det är nu eller aldrig för egen del.

De senaste åren har Sparv fungerat som landslagets kapten. Han hoppas att han är en bra sådan, och försöker vara en förebild för lagets yngre spelare.

– Jag hoppas att jag är en äkta människa. Om jag säger eller gör något så ska folk se att det kommer direkt från hjärtat. Jag försöker hela tiden utvecklas som ledare, och målet är att hela omgivningen och hela laget går framåt. I min roll som kapten har jag motiverats att göra ännu mera saker för andra. Det är en viktig roll och jag är stolt över att ha fått bära kaptensbindeln.

Ledarskap har länge intresserat Sparv. Han säger sig inte direkt ha studerat ledarskap, men medger att han under årens lopp följt med hur lagkaptener, tränare och lagledare fungerat, och försökt plocka med sig bra saker till sin egen verktygsback. Dessutom läser han mycket böcker som tangerar ämnet.

– För tillfället läser jag Michelle Obamas självbiografi.

Mot EM!

Efter att den aktiva spelarkarriären en vacker dag tar slut ligger tränarjobb och studier högst på Sparvs lista.

– Jag inser nog att jag inte har många år kvar som spelare och klart att jag har tänkt på tiden efter spelarkarriären. I framtiden vill jag studera mera och så vill jag träna unga, hungriga spelare.

Men innan det vill Sparv vara den förste lagkaptenen som leder Finland till ett EM- eller VM-slutspel.

– Mot det arbetar vi massor hela tiden. Det skulle vara en fin kröning på min karriär om vi kom med till EM. Vi har ett bra lag och en god chans att ta oss till EM, säger landslagets kapten Tim Sparv.

Läs mera:

"Det finns orealistiskt upptrissade förväntningar på Finland just nu" – resan mot EM inleds i Udine och Jerevan

Finland inleder jakten på en EM-slutspelsplats på lördag i Udine. I det 50:e avsnittet av Yle Sportens podd sätts kvalstarten under lupp med Antti Koivukangas, Christoffer Herberts och Sören Bäck. Kronisk brist på blåvita ytterbackar, ett pressat Italien och fallet Roman Eremenko dominerar agendan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport